Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2017. Október 23. 04:59, hétfő | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti:

Nyolc ember ellen indult eljárás Franciaországban politikusok és mecsetek elleni merénylettervek miatt

Nyolc ember ellen indult eljárás Franciaországban politikusok és mecsetek elleni merénylettervek miatt

Nyolc, szélsőjobboldali körökhöz tartozó ember, köztük három kiskorú ellen indult eljárás politikusok és muzulmán vallási helyek elleni merénylettervek miatt - közölte a párizsi ügyészség.

A 21 éves, már nyáron őrizetbe vett és terrorcselekménnyel kapcsolatos bűnszövetkezet szervezésével meggyanúsított Logan Alexandre Nisin által alapított OAS (Organisation de l'armée secrete - A Titkos hadsereg szervezete) nevű csoport 17 és 29 év közötti tagjait kedden vették őrizetbe a dél-franciaországi Marseille-ben és a Párizshoz közeli Seine-Saint-Denis településen, s négy napig tartó kihallgatás után szombat este emeltek vádat ellenük terrorista bűnszövetkezet szervezésének gyanúja miatt.

A csoport vezetőjét június 28-án vették őrizetbe Taracon településen. Júliusban terrorcselekménnyel kapcsolatos bűnszövetkezet szervezésének gyanújával vádat emeltek ellene, miután a közösségi oldalakon azzal fenyegetőzött, hogy migránsokat és dzsihadistákat fog megtámadni. Logan Alexandre Nisin korábban az Action Francaise nevű, királyságpárti szélsőséges szervezet tagja volt, amely a dél-franciaországi Marseille és Aix-en-Provence környékén szervezett provokatív akciókat.

A Logan Alexandre Nisin elleni eljárást az aix-en-provence-i ügyészség és a helyi csendőrség indította meg nyáron a férfi internetes tevékenysége alapján, az ügyet azonban a nyomozás előrehaladtával átvette a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege. Az ideológiailag a szélsőjobboldali nézeteket valló Anders Behring Breivik norvég terroristához és tömeggyilkoshoz közelálló és őt a Facebookon dicsőítő Logan Alexandre Nisinnál több fegyvert is találtak, és az is kiderült, rendszeresen járt lőgyakorlatokra. A nyomozás megállapította, hogy "céljai elérése érdekében bűnszövetkezetet kívánt szervezni".

A kedden őrizetbe vett emberek közül kettőt a héten szabad engedtek a hatóságok, köztük Nisin anyját.

A többi nyolc gyanúsított ellen az a vád, hogy Nisin vezetésével erőszakos cselekményeket akartak végrehajtani, de az ügyészség szerint ezeknek "nem voltak még pontos körvonalai".

A csoport potenciális célpontjai között szerepeltek "mecsetek, észak-afrikai vagy fekete bőrű emberek, antifasiszta aktivisták, valamint politikusok", név szerint Christophe Castaner kormányszóvivő és Jean-Luc Mélenchon, a radikális baloldali Lázadó Franciaország vezetője, volt elnökjelölt.

A csoport fegyvereket akart beszerezni és paramilitáris gyakorlatokat tervezett szervezni. A tagok közül volt, aki már lőgyakorlatokra járt. A csoport vállalkozókat is ki akart rabolni azért, hogy a szervezetet és a fegyverbeszerzéseket finanszírozni tudja.

"Anélkül, hogy tagadnánk a tényeket, inkább provokációról volt szó, miután sem az anyagi eszközök, sem az akarat nem volt meg, hogy tényleges merénylettervek szülessenek" - mondta Eric Bourlion, a fő gyanúsított ügyvédje, aki szerint az internetes bejegyzések mögött inkább "egy 21 éves kölyök azon szándéka rejlik, hogy hírverést csináljon".

Az Action Francaise csütörtökön elhatárolódott volt tagjától, és attól, hogy a nevét egy "ultrajobboldali terrorkísérlettel" hozták összefüggésbe.

"Hat hónapja nincs semmilyen kapcsolata (Logan Alexandre Nisinnak) az Action Francaise-zel, sem az aktivistákkal" - mondta Francois Bel-Ker, a szélsőséges csoport vezetője, aki szerint Nisin "zavart elméjű" ás "magányos farkas".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.