Városlista
2023. december 10, vasárnap - Judit

Hírek

2011. November 21. 14:04, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nyugdíj: egységes kimutatásra lenne szükség

Nyugdíj: egységes kimutatásra lenne szükség

Kapjon valamennyi uniós állampolgár éves kimutatást arról, hogy mekkora bevételre számíthat nyugdíjas korában.

Az Aviva csoport által az EU illetékes bizottságának beterjesztett javaslat alátámasztásaként készített egy tanulmányt, amely megvizsgálja, hogy a személyre szabott átlátható tájékoztatás mennyiben tudná befolyásolni a lakosság megtakarítási hajlandóságát.

A rendszeres, áttekinthető, és érthető éves nyugdíj kimutatás arra ösztönözné az EU állampolgárait, hogy időben átgondolják, miből fognak megélni nyugdíjas korukban, és támogatná őket abban, hogy saját maguk is tegyenek az államtól várható nyugdíjuk kiegészítése érdekében. Az Aviva csoport által az Európai Unió 27 országában végzett felmérésében megvizsgálta a nyugdíjcélú megtakarításokkal kapcsolatos információk jelenlegi helyzetét és összeállított egy javaslatcsomagot, amely tartalmazza a lehetséges megoldásokat, illetve azokat a kihívásokat is, amelyekkel egy ilyen éves jelentés összeállításakor számolni kell.

„Ha mindenki legalább évente egyszer szembesülne azzal, hogy nyugdíjasként milyen havi bevételre számíthat, az cselekvésre ösztönözné Európa lakosságát. Éppen ezért azt a javaslatot tettük az EU illetékes bizottságának, hogy segítse elő: valamennyi EU tagállamban készülhessen egy olyan felhasználóbarát éves kimutatás, amely tartalmazza az állami és a kiegészítő nyugdíjcélú megtakarítások összegét.” – hangsúlyozta Igal Mayer, az Aviva európai vezérigazgatója.

Az Aviva által végzett kutatásból az is kiderül, hogy az egységes európai nyugdíjkimutatás összeállítása nem lesz egyszerű feladat, hiszen a kormányok és az üzleti szféra nyugdíjszolgáltatóinak az együttműködésén kívül uniós szintű koordinációt feltételez. Ez azzal az Európai Parlament által összeállított jelentéssel is egybecseng, amely megállapította, hogy a tagállamokban a különböző nyugdíjszolgáltatók által összeállított kimutatások nagyon különbözőek. Az EU jelenleg nem rendelkezik olyan egységes kritériumrendszerrel, definíciókkal és elemzésekkel, amelyek segítségével fel lehetne térképezni a különféle nyugdíjrendszereket és ezek megfelelőségét az unió állampolgárainak szükségleteivel.

„Az Aviva által évek óta elvégzett lakossági felmérésekből kiderül, hogy Magyarországon, csakúgy, mint Európában a lakosság nehezen barátkozott meg a gondolattal, hogy saját megtakarításra is szüksége lesz a nyugdíjas éveiben ahhoz, hogy ne kelljen szembesülnie életszínvonala drasztikus visszaesésével.” – hangsúlyozta Zolnay Judit az Aviva Életbiztosító vezérigazgató-helyettese. Hozzátette: Magyarországon is voltak erre vonatkozó kezdeményezések korábban. Térségünkben Lengyelországban működik ilyen rendszer, ahol az 1999. évi nyugdíjreform során vezették be az éves nyugdíj értesítőt, amelynek hatására jelentősen megnőtt a lakosság körében az öngondoskodás iránt érzett felelősség.

A lakosság, a politikai döntéshozók és a piaci szereplők is támogatnák az egységes nyugdíjértesítő létrehozását az egyes tagállamokban, derül ki az Aviva csoport felméréséből. Egyes tagállamokban már jelenleg is törvény szabályozza a rendszeres, személyre szabott tájékoztatást, így például Franciaországban az 50 év felettiek számára bevezették az online hozzáférést a várható nyugdíj jövedelmük áttekintéséhez. Ugyanitt 2012-től minden 45. életévét betöltő állampolgár tanácsadó segítségével gondolhatja majd végig, hogy milyen lehetőségei vannak nyugdíjjövedelme kiegészítésére.

A felmérésből az is kiderült, hogy habár az EU tagállamok részéről van egy kifejezett szándék az integrált tájékoztatási rendszer kialakítására, számos akadályt kell még addig leküzdeni mind jogszabályi, mind a gyakorlati megvalósítás szintjén, elég csak az adatvédelemre, az adminisztrációs nehézségekre, vagy a költség vonzatokra gondolni.

Ahhoz azonban, hogy jelentős változásokat lehessen elérni a lakosság megtakarítói attitűdjében, segíteni kell, hogy megértsék az összefüggéseket, és be kell mutatni azokat a lehetőségeket, amelyek rendelkezésükre állnak saját pénzügyi lehetőségeik alakítására. Az Aviva célja ezzel a felméréssel is az, hogy – folytatva a 2010-ben összeállított Európai Nyugdíjhiány Kutatást – javaslatokat fogalmazzon meg az Európai Úniót tömörítő országok számára és segítséget nyújtson annak eléréshez.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: nyugdíj

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 10. 12:46, vasárnap | Belföld

Több vonat menetrendeje változik a győri fővonalon

Több vonat közlekedését, menetidejét befolyásolja a győri fővonalon a havas időjárás - közölte a Mávinform vasárnap az MTI-vel.

2023. December 10. 12:45, vasárnap | Belföld

Vasárnaptól érvényes a MÁV-VOLÁN-csoport 2023/2024-es menetrendje

Vasárnaptól érvényes a MÁV-VOLÁN-csoport új 2023/2024-es menetrendje, amely számos vonalon érinti a vasúti és a helyközi autóbuszos közlekedést, továbbá a HÉV-eket - közölte közlekedési társaság az MTI-vel.

2023. December 10. 07:54, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 49. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2023. December 10. 07:50, vasárnap | Belföld

Dömötör Csaba: hetvenenezer milliárdos kérdés Ukrajna EU-csatlakozása

Ukrajna európai uniós csatlakozása egy \"hetvenezer milliárd forintos kérdés\", amelyről példátlan gyorsasággal és kellő tájékoztatás nélkül döntenének Brüsszelben