Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Március 03. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Országos tisztifőorvos: az oltással a fő cél megakadályozni a súlyos, szövődményes eseteket

Országos tisztifőorvos: az oltással a fő cél megakadályozni a súlyos, szövődményes eseteket

A koronavírus-járvány jelenlegi szakaszában az a legfontosabb, hogy meg tudjuk akadályozni a súlyos lefolyású, szövődményes eseteket és a fertőzöttek kórházba kerülését.

Erre valamennyi védőoltás képes - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.
Müller Cecília kifejtette, óriási tempóban halad előre Európában és Magyarországon is a járvány; új tapasztalat, hogy a tünetek kezdetét követő néhány órán belül lehet nagyon súlyos a betegség lefolyása és kerülhet kórházba a beteg.

"Ebbe nem kell belenyugodni", itt van a vakcina, amellyel a súlyos, szövődményes és végzetes eseteket meg lehet előzni - hangsúlyozta.

Hozzátette, azt is tapasztalják, hogy a súlyos lefolyású esetek gyorsabban válnak végzetessé. Ezért az a legfontosabb, hogy minél rövidebb idő alatt minél nagyobb átoltottságot sikerüljön elérni. A következő napokban Magyarországon is felgyorsul az oltások beadásának üteme - mondta az országos tisztifőorvos.

Közölte, az elmúlt nap 2764 új fertőzöttet regisztráltak, 130 beteg meghalt. A legfiatalabb elhunyt egy 16 éves fiatal, akinek súlyos alapbetegsége volt - ismertette.

Müller Cecília azt mondta, nemcsak az esetszámok emelkednek, hanem több a súlyos szövődménnyel járó megbetegedés. Kórházban 6071 embert ápolnak, közülük 581-en vannak lélegeztetőgépen.

Kitért arra, hogy a járvány harmadik hullámának gyorsuló felfutását nagy valószínűséggel a vírus brit mutációja okozza, és már öt esetben kimutatták a dél-afrikai variációt is Magyarországon.

Az országos tisztifőorvos beszámolt arról, hogy több figyelemre méltó tudományos értekezés vagy oltási tapasztalat jelenik meg a beoltottakkal kapcsolatban, ezt a magyar szakemberek felhasználják az oltási tervben.

Idézte a brit közegészségügyi szolgálat jelentését, amely szerint az AstraZeneca első dózisának beadását követően 14 nappal mérhető a szervezetben az ellenanyagszint, amely fokozatosan emelkedik és a 35. nap után a vakcina hatékonysága eléri a 73 százalékot.



Egy másik információ szerint az AstraZeneca-vakcinánál a 80 év feletti korosztályban a beadást követő 3-4. héten 80 százalék feletti hatékonyságot mértek, és azt, hogy megelőzi a súlyos megbetegedést. A Pfizerről megállapították, hogy szintén a 80 év feletti korosztályban már az első vakcina 83 százalékkal csökkentette a halálozások számát - ismertette.

A Janssen oltásával kapcsolatban elmondta, az Egyesült Államokban beoltottak körében 86 százalékos védelmet nyújtott ez a vakcina, és 74 százalékban meggátolta a tünetmentes esetek kialakulását is.

Izraeli tapasztalatok szerint - ahol már a lakosság felét beoltották a Pfizer készítményével - jelentősen csökkent mind az új fertőzöttek, mind pedig a halálozások száma. Az Egyesült Arab Emírségekben, ahol már hatmillióan kapták meg az első adag Sinopharm-vakcinát, senki sem került intenzív osztályra a fertőzés miatt - mondta.

Müller Cecília kérdésre azt válaszolta: nincs arra vonatkozó tapasztalat, hogy akit már beoltottak, terjesztheti-e a fertőzést.

Kitért arra is: abból a szempontból is módosult az oltási terv, hogy a háziorvosokhoz kiszállított vakcinák mennyiségénél figyelembe tudják venni a praxishoz tartozó betegszámot és a krónikus betegek arányát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.