Városlista
2023. január 30, hétfő - Martina

Hírek

2022. November 12. 06:00, szombat | Belföld
Forrás: Ügyészség

Orvosok és cégvezetők kerültek letartóztatásba bűnszervezetben elkövetett bűncselekmények miatt

Orvosok és cégvezetők kerültek letartóztatásba bűnszervezetben elkövetett bűncselekmények miatt

A Nógrád Megyei Főügyészség indítványai nyomán a nyomozási bíró nyolc gyanúsítottal szemben rendelt el kényszerintézkedést.

Az elkövetők szervezett módon jutottak hozzá magánszemélyek egészségügyi személyes adataihoz, majd azok alapján fiktív vények felhasználásával indok nélkül gyógyászati segédeszközöket gyártottak, az eszközök után járó támogatási összeget pedig megigényelték.

A Nógrád Megyei Főügyészség a Nemzeti Nyomozó Iroda előtt folyamatban lévő büntetőeljárásban nyolc személy letartóztatására tett indítványt az illetékes nyomozási bíró felé, az indítványok tárgyában a bíróság a tegnap döntött.

A megalapozott gyanú szerint gyógyászati segédeszközök gyártásával és forgalmazásával foglalkozó cégek képviselői anyagi vagy egyéb ellenszolgáltatásért cserébe megszerezték idősekről vagy fogyatékkal élőkről gondoskodó otthonok velük együttműködő személyzetétől az otthonok lakóinak, másrészről magánszemélyeknek a személyes és orvosi adatait.

A különleges személyes adatokkal visszaélve a cégek képviselői átadták azokat a velük együttműködő – elsősorban – ortopédiai szakterületen praktizáló orvosoknak, akik az adatok felhasználásával és az orvosszakmai szabályok megszegésével, a szükséges orvosi vizsgálatok elvégzése nélkül olyan valótlan tartalmú orvosi vényeket állítottak ki, melyeket az azokon megnevezett személy egészségi állapota nem indokolt. A kiállított vények alapján a cégek legyártották a gyógyászati segédeszközökről szóló jogszabály szerinti legnagyobb társadalombiztosítási támogatással rendelkező gyógyászati segédeszközt (jellemzően gyógycipőt).

Az érintett cégek képviselői ezután a jogszabály alapján a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) megigényelték a gyógyászati segédeszköz után járó támogatási összeget, melyet utána részükre a NEAK kiutal.

A gyanúsítottak tevékenységüket hierarchikus szervezetben, összehangoltan, konspiratív módon követték el.

A gyanúsítások tárgya bűnszervezetben elkövetett különösen nagy illetve jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, több ezer rendbeli különleges adatra elkövetett személyes adattal visszaélés és hamis magánokirat felhasználása.

A Nógrád Megyei Főügyészség nyolc személy – két ortopéd orvos, két asszisztens, egy cég tulajdonosa, gazdasági vezetője és üzletkötője, valamint egy másik vállalkozás tulajdonosa – letartóztatására tett indítványt az illetékes nyomozási bírónak.

A nyomozási bíró mind a nyolc terhelt esetében kényszerintézkedés elrendeléséről döntött, hét gyanúsítottat letartóztatásba helyezett, további egy terheltnek – az egyik asszisztensnek – a bűnügyi felügyeletét rendelte el, ezen végzéssel szemben a főügyészség fellebbezett.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Január 30. 11:43, hétfő | Belföld

Bravúros légimentést hajtottak végre a magyar mentősök - Videóval

Tegnap délután egy Somogy vármegyei tó nádasába csúszott az a 25 év körüli férfi, aki beleragadt a jéghideg iszapba. A mentősök helikopterrel mentették ki a szorult helyzetből, súlyos fagyási sérülésekkel került kórházba.

2023. Január 30. 11:41, hétfő | Belföld

Az idei január leghidegebb reggelét mérték hétfőn

Az idei január leghidegebb éjszakája volt a mostani, hétfőre virradóra a Nógrád vármegyei Zabaron mínusz 9,4 Celsius-fokig süllyed a hőmérséklet - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.

2023. Január 30. 11:36, hétfő | Belföld

Több mint 3 millió éves matrica jár le január 31-én

Több mint 3 millió tavalyi éves országos és megyei autópálya-matrica érvényessége jár le kedden éjfélkor, a hónap utolsó napjáig kell megújítani a mentességeket, kedvezményeket is.

2023. Január 30. 11:35, hétfő | Belföld

Két ember meghalt lakástűzben Győrben

Két ember meghalt hétfő hajnalban egy kigyulladt győri lakásban - tájékoztatott a Katasztrófavédelem.