Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2013. Október 17. 20:50, csütörtök | Helyi

Pergő közgyűlés, azonnali döntés és mellőzött érvelés

Pergő közgyűlés, azonnali döntés és mellőzött érvelés

A szokottnál rövidebb, de emberséges döntésnek is terepet nyújtó közgyűlés ezúttal 25 + 5 (zárt ülésen hozott) napirendi pontot tárgyalt 2013. 10. 17.-én. Köztük Farkas Lajos múzeumigazgató (feltételes) kinevezését is.

A szokottnál kevesebb tárgyalandó témát felölelő közgyűlés Szabó Zsolt képviselő napirend előtti felszólalásával kezdődött. Az ENSZ által meghirdetett szegénység elleni küzdelem napja adta a felszólalás apropóját. Ennek kapcsán ecsetelte a szerinte szükséges helyi teendőket, mivel megítélése szerint egyre több a segítségre szoruló személy, család. Ezután döntött a testület öt napirendi pont (további egyeztetések szükségessége miatti) levételéről, két téma – a helyi közbeszerzési terv, valamint a DVG Zrt. közfeladat-szolgáltatásai keretszerződése módosításának sürgős jóváhagyásáról és a többi napirendi pont megtárgyalásáról.

Azonnali intézkedést kért

A tárgysorozat első hozzászólója, Pintér Tamás egy háromtagú dunaújvárosi család kétségbeejtő helyzetéről (adósságcsapda) szólt, ahol a családfő rokkantnyugdíjas mozgássérült, a gyermek 6 éves és a bank október 21.-re tűzte ki a kilakoltatás időpontját, holott október 15.-től él a kilakoltatási moratórium. Ezt meghallva Cserna Gábor polgármester azonnali intézkedésre kérte a polgármesteri
Hivatal illetékeseit, hiszen egyetlen munkanap (péntek) van hétfőig! A továbbiakban a polgármester ismertette különféle tárgyalásait a beszámoló keretében. Többek között szólt a táborállási partfal stabilizáló projekt első ütemének zárásáról, méltatva e téren Nemes Józsefné érdemét és azt is említette, hogy lesz folytatás. Kifejtette azt is, hogy van helye Dunaújvárosban a pártrendezvényeknek, sátras kitelepüléseknek, ha rendelkeznek közterület-foglalási engedéllyel, de a városháza nem lehet kampányhelyszín. Eső esetén sem. A múltkor ez történt!

Önkormányzati cég az Innopark

Megvásárolta Dunaújváros önkormányzata az Innopark Nonprofit Kft. eddig az ISD Dunaferr Zrt. tulajdonában levő üzletrészét és ennek eredményeként 100%-os önkormányzati tulajdonú egyszemélyes kft. lett az Innopark. Emiatt a cég létesítő okiratát alapító okirattá kellett módosítani, amit vita nélkül megszavazott a közgyűlés.
Megszavazta a testület a DVG Zrt. alaptőkéjének 20,1 millió forint összegű alaptőke emelését, részvényvásárlás útján. Jóváhagyta a polgármesteri hivatal új szervezeti és működési szabályzatát. A változtatást törvénymódosítások tették szükségessé.

Farkas Lajos lehet a múzeumigazgató

Pályázatot hirdetett városunk önkormányzata az önállóvá vált Intercisa Múzeum igazgatói állására. A felhívásra három ajánlat érkezett. A közgyűlés állásfoglalása szerint a szalkszentmártoni Petőfi Múzeum igazgatójának, Farkas Lajosnak a pályázata lett a befutó, őt támogatta a testület. Az igazgatói kinevezéshez szükséges az emberi erőforrások miniszterének előzetes véleménye. Ha a felterjesztés eredménye egyetértő, őt bízza meg a közgyűlés az Intercisa Múzeum igazgatói feladataival 2014. január 1. és 2018. december 31. közötti időtartamra.
Az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonában megüresedett egy mentálhigiénés csoportvezetői, egy mentálhigiénés munkatársi öt ápoló-gondozói munkahely nyugdíjazás és hasonló okok miatt. A hét álláshely betöltése nem jelent plusz költséget, mert a költségvetésben a bérköltség biztosított, az álláshelyeket betöltők munkájára szükség van. Ezért a testület hozzájárult az álláshelyek újbóli betöltéséhez.

Intézményi tanács minden iskolában

A köznevelési törvény előírja minden iskolában intézményi tanács létrehozását a helyi közösségek érdekeinek képviseletére. Az intézményi tanácsot a szülők, a tanulók, a nevelőtestület és az intézmény székhelye szerinti települési önkormányzat delegáltjából kell létrehozni. Rajtuk kívül a helyi gazdasági kamarák és egyházak is deleálhatnak. A közgyűlés az egyes iskolai intézményi tanácsokba a következő személyeket – leginkább képvizelőket – delegálta. Arany János Általános Iskola: Hingyi László; Dózsa György Általános Iskola: Friedrichné Pethő Ilona; Móra Ferenc Általános Iskola: Cserni Béla; Móricz Zsigmond Általános Iskola: Gombos István; Petőfi Sándor Általános Iskola: Gál Roland; Vasvári Pál Általános Iskola: Cserna Gábor; Bánki Donát Gimnázium és Szakközépiskola: Nagy Zoltánné; Dunaferr Szakközépiskola, valamint Hild József Szakközépiskola: Nagy Zoltánné; Kereskedelmi Vendéglátó Szakközépiskola: Cserna Gábor; Lorántffy Zsuzsanna Szakközépiskola: Sztankovics László; Rudas Szakközépiskola: Gál Roland; Rosti Pál gimnázium és szakközépiskola: Lőrinczi Konrád; Sándor Frigyes Zeneiskola: Sztankovics László; Wesely-Da Capo művészeti iskola: Prosek Zoltán; ADU: Gál Roland.

Hogy mielőbb legyen csatorna Táborálláson

Csatlakozott Dunaújváros Kulcs és Rácalmás szennyvíz-csatornázási projektjéhez. Ennek keretében valósulhat meg Dunaújváros Észak-Keleti területének szennyvízelvezetése is. A közös létesítmény megvalósítását szolgáló pályázatot felfüggesztették. Arra számítva, hogy újból megnyílik majd a pályázati lehetőség, a hivatali apparátus előre elkészítette a csatornaberuházás közbeszerzési eljárásához szükséges dokumentációt és jóváhagyásra a közgyűlés elé terjesztette. Szavazás előtt szót kért Hingyi László és Tóth Kálmán. Érveltek: Táborállás talajának stabilitása végett rendkívül fontos ez a beruházás. Meg kell tenni mindent azért, hogy mielőbb elkezdődhessen ez a fejlesztés. A városrész alól kivezetett napi 57 köbméter talajvíz magas nitrát tartalma odajutó sok szennyvíz jelenlétére utal. Emiatt nem vezethető a szabad strandra sem, mert azt is beszennyezné. A csatornázás ezt is, a stabilitást is szolgálná. Szükséges, hogy ha elkészül a csatorna, abba vezessék a háztartások szennyvizét. Egyúttal a táborállási terület csapadékvíz elvezetésének megoldását is sürgették, kérve az ottani utcák bővítésének előkészítését is.

Egy módosított, egy elutasított kérelem

A város iskoláit működtető GESZ (Gazdasági Ellátó Szervezet) 59,7 millió forint többletforrást kért a város költségvetéséből. Ennyi pénz kell még az általános és középiskolák folyamatos működtetéséhez. Az adatokat elemezve a hivatal 52,9 millió forint mínuszt tartott reálisnak, így csak ekkora összeg átcsoportosítását engedélyezte a működési célú tartalékból.
A Dunaújvárosi Civil Szervezetek Érdekegyeztető Tanácsa 17.679.904 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert a családi közösségi kezdeményezések és programok megerősítését támogatópályázaton, melynek célja a családhoz, a gyermekekhez, a gyermekvállaláshoz kapcsolódó társadalmi viszonyulás javítása integrált szolgáltatásokkal; a kötelező önkormányzati alapellátási feladatokat kiegészítő eszközökkel, például ún. „családi erőforrás központok” létrehozásával. Mivel a pályázat utófinanszírozású, a pályázók 2 millió forint 2014. novemberéig visszafizetendő támogatást kértek a várostól likviditásuk fenntartása érdekében. Mivel két bizottság sem támogatta az előterjesztést, Szabó Zsolt és Kismoni László hozzászólásában külön is kiemelte a pályázat hasznos voltát, majd Selyem József a kért összeg megfelezésére tett javaslatot. A költségvetés túlfeszítettsége miatt a képviselők többsége nem támogatta a kérelmet.

Fogorvosi ügyelet 25%-os díjemelése

A fogászati alapellátás ügyeleti díját 2006-ban állapította meg az önkormányzat napi 40 ezer forintban. A Dunaújvárosi Fogorvosok Egyesülete a díj 60 ezer forintra emelését kérte, valamint havi rendszeres rezsi hozzájárulást a rezsiköltségekhez 40 ezer forint/hó összegben. A közgyűlés a fogászati ügyelet díját 50 ezer forint/nap összegre emelte 2014. januárjától, minden további térítésmódosítástól elzárkózott.
Az Országgyűlés egészségprogramjához igazodva dr. Kemény János és Márfy Anna a „JÓL-LÉT program” csapatának nevében Országos „JÓL-LÉT „ Egészségfejlesztő mozgalom kezdeményezésével kereste meg Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzatát. A „JÓL-LÉT Egykulcsos Humán-Erőforrás Fejlesztési Program” korosztálytól és képzettségtől függetlenül egységes, átfogó, integratív megoldást adhat: önismerethez, mentális, érzelmi, testi egészségmegőrzéshez, képességfejlesztéshez, hatékony együttműködésen alapuló teljesítménynöveléshez, vagyis a JÓL-LÉT-hez. A közgyűlés támogatja a program elindítását Dunaújváros területén azzal, hogy az önkormányzat likviditási helyzetére tekintettel anyagilag támogatni azt nem tudja.

További döntések - röviden

A közgyűlés megismerte a Székely Nemzeti Tanács elnökének nyílt levelét, és kifejezi hogy a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezésével egyetért, erkölcsi, politikai támogatást nyújt a kitűzött cél eléréséhez. Hozzájárul Dunaújváros említéséhez a város címerének feltüntetéséhez a www.nemzetiregiok.eu honlapon a partnerlistában.

Egyetértett a testület sportlétesítmények használatáról szóló Hunép-Uniszol Zrt. és önkormányzat közötti szerződésmódosítási javaslattal, hogy például a Széchenyi István Gimnázium szalagavató rendezvény céljából, illetve alkalmanként más szervezetek igénybe vehessék a sportcsarnokot a rendelkezésre álló keretösszeg terhére.

Dunaújváros önkormányzata – a Daru-Team Kft. kérelmére - pályázati úton értékesíteni kíván az ipari parkban levő 3331/10 hrsz. alatt nyilvántartott belterületi ingatlanából önálló ingatlanként 2540 négyzetméter területrészt, melynek kikiáltási ára 4.000,-Ft/m². A vételáron felül a nyertes pályázót terhelik a telekalakítás, az értékbecslés, illetve az értékesítésre vonatkozó pályázat megjelentetésének költségei.

A zárt ülés öt napirendjéről Pálfi-Németh Tünde sajtószóvivő az alábbi tájékoztatást adta.

1. Javaslat „Szociális Munkáért – Dunaújváros” díj adományozására
A közgyűlés döntött a díj odaítéléséről, de a díjazott személye az elismerés átadásáig nem sajtónyilvános.

2. Javaslat a Dunaújvárosi Óvoda vezetője részére megállapított pótlék mértékének meghatározására; az óvodai pedagógusok pótlékainak emelésére vonatkozó többlet előirányzat biztosítására
A közgyűlé a Dunaújvárosi Óvoda vezetője havi bérpótlékának mértékét idén szeptember 1,-től az illetményalap 50 %-ában állapította meg.

3. Javaslat a Dunaújvárosi Kistérségi Turisztikai Közhasznú Non-profit Kft. ügyvezetőjének visszahívására, új ügyvezető megválasztására, valamint a gazdasági társaság alapító okiratának módosítására
A Dunaújvárosi Kistérségi Turisztikai Közhasznú Non-profit Kft. ügyvezetőjét 2013. október 17-ei hatállyal visszahívta a közgyűlés és 2014. május 31-ig Mórocz Erikát választotta meg a non-profit kft. új ügyvezetőjének.

4. Javaslat az önkormányzatának számvitelében nyilvántartott, a Papírgyári
út 10-11. szám alatti ingatlan volt bérlői által felhalmozott behajthatatlan
követelések könyvviteli mérlegben történő kivezetésére

5. Javaslat a nagy összegű behajthatatlan követelések könyvviteli mérlegben történő kivezetésére
A Közgyűlés döntött a behajthatatlan követelések könyvviteli mérlegben történő kivezetéséről

Mind a két napirenddel kapcsolatban elmondható, hogy az önkormányzat gazdálkodási rendjéről szóló rendeletében meghatározott feltételek fennállása esetén, a behajtathatatlan követelést a könyvviteli mérlegben nem lehet kimutatni.
A mérlegből történő kivezetés nem jelenti a követelés elengedését, a követelés a DMJV Polgármesteri Hivatalának nyilvántartásában továbbra is szerepel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.