Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Október 21. 14:27, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

PSZÁF-hoz fordultak a biztosítók a balesetei adó miatt

PSZÁF-hoz fordultak a biztosítók a balesetei adó miatt

Bajban van a biztosítási szakma a baleseti Adó miatt.

A törvénycsomagot ugyanis már csak a kötelező díjak október 30-ai kihirdetését követően fogadhatja el a parlament, így a Biztosítás.hu szerint könnyen előfordulhat, hogy miközben az autósok a kampányban majd azt hiszik, hogy spórolnak a kötelezőjükön, a januárban hatályossá váló adó miatt mégis magasabb díjat fizethetnek jövőre.

A biztosítók a várható rekordszámú fogyasztói panasz elkerülése érdekében - a PSZÁF-hoz fordultak iránymutatásért.

Különbözőképpen vélekednek a biztosítók arról, hogyan kellene tájékoztatni a novemberben biztosítót váltó ügyfeleket a várható Baleseti Adóról, abban azonban egyetértenek, hogy a jövő héten meghirdetésre kerülő díjaikba nem teszik bele a 30 százalékos díjemelkedést hozó adót. Nem valószínű ugyan, hogy a kormány a tervezett Baleseti Adót elengedve lemondana az adó kapcsán várható 27 milliárd forintról, de ameddig a törvény nincs kihirdetve, a jogkövető biztosítók nem tehetnek másként, mint adó nélkül hirdetnek díjat.

A Biztosítás.hu szerint ezzel azonban az a probléma, hogy ha az autósok, akik a kampányban az adó - és főleg megfelelően korrekt tájékoztatás - nélkül kalkulálva elkönyvelik az esetleges megtakarításukat, majd januárban díjemelkedést tapasztalva 30 százalékkal többet kell fizessenek, fogyasztói panaszok valóságos áradatát indíthatják el a biztosítók, az alkuszok és a PSZÁF ügyfélszolgálatai felé.

Mivel a januártól kivetésre kerülő Baleseti Adó 30 százalákos díjemelő hatását a biztosítók esetleges 5-10 százalékos kampánykedvezményei semmiképp sem tudják majd kiegyenlíteni, a díjak jelentős mértékű emelkedése már biztosra vehető. Az autósok korrekt és egységes tájékoztatás esetén azonban, a díjak emelkedése mellett is megfontolt döntést hozhatnának. Megfelelő tájékoztatással elkerülhetőek lennének a fogyasztói panaszok és a kötelező díjemelkedést kompenzálni igyekvő gépjármű tulajdonosok figyelme, a lakás és a CASCO biztosításokon elérhető megtakarítások felé fordulna.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.