Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Szeptember 11. 14:21, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress

Rejtett dimenziók a PLACCC Fesztiválon

Rejtett dimenziók a PLACCC Fesztiválon

Virtuális utazás Budapestről a Déli-sarkra, láthatatlan játszótér a Nyugati téren, mini-jeleneteket árusító bolt, elfeledett lottónyertesek és nano-invázió az utcákon.

Az ötödik PLACCC Fesztivál szeptember 23. és október 2. között a valóságon túlra, Budapest rejtett dimenzióiba repíti majd a közönséget - ígérik a szervezők.

A brüsszeli CREW társulat előadása a valós térben és a virtuális térben kínál szokatlan színházi élményt. A Terra Nova nézői egy rendhagyó helyszínen fedezhetik a Déli-sarkot és a saját elméjük működését. A legújabb immerzív technológia megtréfálja az agyat és becsapja az érzékszerveket. A kibertérben még abban sem lehet biztos az ember, hogy amit a saját testének vél, az tényleg az övé-e.

A Nyugati pályaudvar környéke egyetlen hatalmas játszótérré alakul át az idei PLACCC Fesztiválon. A berlini Invisible Playground nevű alkotócsoport a vállalkozó szellemű városlakókkal közösen fejleszt Budapestre szabott, interaktív utcai játékokat. A szabályokat csak a beavatottak ismerik, de a járókelőkből is lehet akár földönkívüli anélkül, hogy tudnának róla.

Helyben fogyasztható kulturális élményeket árul egy budapesti üzlethelyiségben a Matsune & Subal nevű bécsi művészpáros. A Store (Bolt) című produkció nézői mini-jeleneteket vehetnek maguknak, a kreatív alkotásokat pedig elvitelre vagy házhozszállítással is kérhetik.

A könnyűzene klasszikusaival és a városi térrel játszik legújabb koncertelőadásában a HOPPartklub. Párhuzamos szólamok, színészek és sétáló nézők találkozása a szövevényes, mégis szabályos utcákon és passzázsokban. Váratlanság és kiszámíthatóság a zenében és a városban - ez a Scale 1:5 című előadás. A HOPPart Társulat folyamatosan kísérletezik a zenés színházi formákkal, a PLACCC Fesztivál felkérésére készült sétáló előadás ennek az alkotófolyamatnak az egyik állomását jelenti.

Rendhagyó helyszíneken szokatlan produkciókkal készülnek a képzőművészek is a PLACCC Fesztiválra. Laki Eszter és Nagy Szilvia felpezsdíti az életet az egyik budapesti lottóházban, ahol egykoron a szerencsejáték nyertesei kaptak öröklakásokat. Szakács István, Szentirmai Tamás és Vági János nano-inváziót indít a városban: jól ismert helyszíneken apró beavatkozásokat hajtanak végre, amelyeket GPS vagy térkép segítségével lehet megkeresni. A cseh Tomáš Moravec és a szlovák Matěj Al-Ali pedig egy üresen kongó, modern belvárosi passzázsban kezd különös építési munkálatokba, hogy megmutassa, milyen gyakran használjuk „vakon“ a várost.

Az idei fesztivál két kísérőprogramja a Néprajzi Múzeum MaDok programjának Etnomobil 2.0 nevű mobil kiállítása, és a VaLyo Csoport rendhagyó sétatúra útvonala, a Duna Tanösvény.

PLACCC Fesztivál – Budapest, 2011. szeptember 23.- október 2.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: fesztivál

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.