Városlista
2022. augusztus 9, kedd - Emőd

Hírek

2015. Szeptember 20. 08:56, vasárnap | Bulvár
Forrás: MTI

Rekordáron, 55 millió dollárért kelhet el a Blue Moon nevű gyémánt

Rekordáron, 55 millió dollárért kelhet el a Blue Moon nevű gyémánt

Rekordáron kelhet el a Sotheby\'s november 11-i genfi ékszerárverésén a Blue Moon nevű kék gyémánt, az aukciósház becslése szerint a drágakő 35-55 millió dollár (9,63-15,14 milliárd forint) közötti áron találhat gazdára.

A drágakövekért aukción valaha fizetett legnagyobb összeg rekordját jelenleg a Graff Pink, egy 24,76 karátos intenzív fantázia rózsaszín gyémánt tartja, a ritkaságot 46,1 millió dollárért vette meg 2010 novemberében Laurence Graff ékszerkereskedő Genfben.

Az árverésre váró kék gyémánt nemcsak színe és tisztasága, hanem amiatt is kivételes, mert értékes információkkal szolgál arról, hogy milyen folyamatok zajlottak keletkezése idején, vagyis hozzávetőleg egymilliárd évvel ezelőtt a Földön.

A kék gyémántok a szerkezetükbe záródott bórnak köszönhetik színüket. A legtöbb azonban kevés információval szolgál, mert kisebbek fél karátnál és nem tudni, honnan származnak. A Blue Moon viszont egyike annak a nagyon kevés gyémántnak, amely elég nagy - csiszolatlanul még 29,6 karátos volt -, és amelyről tudják, honnan származik: ugyanabban a dél-afrikai bányában találták tavaly januárban, ahol 1905-ben a valaha ismert legnagyobb nyersgyémántot, a 3106 karátos Cullinant.

A nyers kék gyémántot 25,6 millió dollárért a Cora International vásárolta meg. A New York-i ékszerház 12,03 karátosra csiszolta és Blue Moonnak nevezte el drágakövet, amelyet a Los Angeles-i természettörténeti múzeumban állítottak ki egy időre, hogy a nagyközönség is láthassa.

A Blue Moon színtelítettsége, árnyalata, tisztasága és mérete révén is kiemelkedik a kék gyémántok amúgy is rendkívüli sorából. A párnacsiszolású gyémánt színének besorolása élénk fantázia kék, tisztaságát tekintve pedig belül tökéletes. A drágakő igazán kék, UV-fényben más árnyalatok, a kék gyémántoknál megszokott szürke vagy kékeszöld nem mutatkoznak rajta. Ellentétben a mély, sötét és gazdag kék árnyalatáról ismert Hope-gyémánttal, ez a kék gyémánt inkább vízkék, "óceánkék". A párnacsiszolás révén leginkább brossként vagy gyűrűként lehetne használni.

A kék gyémántok esetében jelenleg egy 9,75 karátos darab tartja az aukciós rekordot. A Rachel "Bunny" Mellon műgyűjtő hagyatékából elárverezett drágakőért 32,6 millió dollárt fizettek tavaly novemberben a Sotheby's licitjén.

Címkék: blue moon, gyémánt, rekord

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 08. 12:08, hétfő | Bulvár

Októbertől látható a mozikban az egészestés Toldi

Jankovics Marcell születésnapjához igazítva, október 20-tól látható a mozikban a tavaly elhunyt rajzfilmrendező utolsó munkája, a Toldi című egészestés animációs film - tájékoztatta az MTI-t hétfőn a Kecskemétfilm.

2022. Augusztus 04. 15:22, csütörtök | Bulvár

II. Hajdúdorogi Amatőr Strandfoci Bajnokság

Idén második alkalommal került megrendezésre a strandfoci bajnokság Hajdúdorogon, amelynek töretlen népszerűségét jól jelzi, hogy 20 csapat jelezte nevezési szándékát,

2022. Augusztus 04. 12:02, csütörtök | Bulvár

Magyarországon tartják a guppi tenyésztők Európa bajnokságát és kiállítását

Magyarországon tartják a guppi díszhaltenyésztők Európa bajnokságát és kiállítását augusztus 4-6. között, a Pakson megrendezésre kerülő versenyen mintegy 80 tenyésztőtől 200 halpár érkezett 18 országból

2022. Augusztus 04. 08:04, csütörtök | Bulvár

Elindul az Omega együttes életműsorozata

Elindítja az Omega együttes életműsorozatát a GrundRecords. A legendás zenekar felvételeinek sorát nyitó CD-ken az első, 1968-as nagylemezt megelőző időszak kislemezeit, rádiófelvételei szerepelnek.