Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Június 02. 12:31, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Rekordot döntött a légi forgalom tavaly

Rekordot döntött a légi forgalom tavaly

A HungaroControl légiforgalmi irányítói rekordmennyiségű, több mint 700 000 légi járművet navigáltak tavaly, ami 11,55 százalékkal több, mint 2013-ban - közölte a légi szolgáltató kedden az MTI-vel.

A társaság szerint a kimagasló forgalmi adatokat leginkább az ukrán események magyarázzák, de jelentősen hozzájárult a Koszovó feletti magas légtér megnyitása, aminek eredményeként 2014. április 3-tól 2015 május közepéig csaknem 70 ezer polgári légi járművet kezeltek a légiirányítók.

Az átrepülő gépek száma a nemzetközi események következtében folyamatosan emelkedett, de megállt a budapesti érkező-induló forgalom korábbi években tapasztalt csökkenése is, így tavaly már 3,36 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

A HungaroControl szerint tovább folytatódik a forgalom intenzív növekedése, már idén az első öt hónapban 16 százalékkal több gépet kezeltek a magyar légiforgalmi irányítók a tavalyi év azonos időszakához képest.

A társaság úgy véli, hogy a légiközlekedési adatok növekedéséhez hozzájárulhat a HUFRA (Hungarian Free Route Airspace) hálózat bevezetése, amely lehetővé teszi a repülőgépek korlátozások nélküli, szabad légtérhasználatát Magyarország felett. A gazdaságosabb üzemelés és a menetidő pontosabb betartásának lehetősége miatt már olyan be- és kilépő pontok között is megjelentek járatok, amerre korábban nem volt kijelölt légi útvonal. A HungaroControl szakértői pedig a nyári turistaszezonban újabb adriai nyaralóhelyekre tartó repülőgépek megjelenésére is számítanak.

A jelentős forgalomnövekedés következtében a nyilvános adatbázis szerint a HungaroControl árbevétele egy év alatt 5 százalékkal, 32,11 milliárd forintra emelkedett. Ugyanakkor mérleg szerinti eredménye 2,06 milliárd forintról, 1,52 milliárd forintra csökkent 2014-ben.

Címkék: légi forgalom

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során