Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Március 26. 07:38, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Rekordrészvétel volt a Föld órája rendezvényein

Rekordrészvétel volt a Föld órája rendezvényein

Rekordszámú, 188 ország csatlakozott idén a Föld órája akcióhoz, amelyben magánszemélyek, vállalatok és civil szervezetek világszerte hallatták hangjukat vagy tettek konkrét lépéseket a természet megőrzése érdekében

- közölte vasárnap az akciót világszerte összehangoló Vadvédelmi Világalap (WWF) magyarországi szervezete.

A világ mintegy 18 ezer épületének és objektumának fényei hunytak ki, és a Föld órája mellett olyan hírességek álltak ki, mint Jared Leto és Andy Murray, de Emmanuel Macron francia elnök is csatlakozott.

"A 2018-as Föld órája alkalmából március 24-én 20:30-kor olyan látnivalók díszvilágításait kapcsolták le, mint a párizsi Eiffel-torony, a Sydney-i Operaház, a londoni Big Ben és a Parlament, az egyiptomi piramisok, a New York-i Empire State Building, a tokiói adótorony, a Rio de Janeiró-i Krisztus-szobor és az Abu-Dzabiban található Zájed sejk mecset. Lekapcsolt itthon a Budai Várnegyed, az összes fővárosi híd, a Parlament, a Nemzeti Színház, a tatabányai Turul emlékmű, de többek között Győr, Hajdúszoboszló, Hollóháza, Mórahalom, Nyíregyháza, Sopron, Szolnok, Veszprém és Eger díszvilágítása is" - idézi a közlemény Antal Alexát, a WWF Magyarország kommunikációs vezetőjét.

Az #EarthHour és az idén bevezetett #Connect2Earth hashtaget több mint 3,5 milliárd alkalommal használták a közösségi médiában január és március között. Mintegy 250 közszereplő is hallatta a hangját a Föld órájával kapcsolatban.

Kolumbiától Indonézián át a Fidzsi-szigetekig az idei Föld órája tettekre és összefogásra késztette az embereket annak érdekében, hogy megóvják az erdőket és az értékes mangrove élőhelyeket. Afrikában 24 ország csatlakozott a Föld órájához, ezzel is felhívva a figyelmet a kontinens legnagyobb természeti kihívásaira - többek között a fenntartható energia használatára, az ivóvízellátásra és a természetes élőhelyek pusztítására. Peru fővárosában, Limában a tengerpartot több száz kilogramm hulladéktól tisztították meg ezen a napon, Mianmarban megnyitották az első "Föld órája falvakat", ahol természeti erőforrásokból származó megújuló energia biztosít áramot az embereknek.

"A tudomány ma már egyértelművé teszi: a természet pusztulása globális krízissé vált, a vadvilág mintegy 60 százalékkal zsugorodott az elmúlt negyven évben. Egy kimerült bolygón pedig nem lehet fényes jövőnk. Együtt azonban változtathatunk ezen. Cselekednünk kell, a kormányokat és vállalatokat pedig a biológiai sokféleség és a természet megóvása érdekében tett még komolyabb lépésekre kell sarkallnunk" - mondta Marco Lambertini, a WWF nemzetközi főigazgatója.

Az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség csökkenése egyre gyorsabb ütemben zajlik, ami rendkívül negatív hatással van a bolygóra, de ugyanúgy az emberiségre is. Franciaország elnöke, Emmanuel Macron nyilatkozatában kijelentette: "a tagadás ideje már rég elmúlt, és lassan elveszítjük a harcot az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség összeomlása ellen." Hozzátette, ha ez a tendencia folytatódik, akkor bolygónk ökoszisztémái is összeomlanak - a tiszta levegővel, ivóvízzel, táplálékkal és stabil éghajlattal együtt, amit egyelőre még nyújtani tudnak nekünk.

A WWF Magyarország idén egy különleges lekapcsoló eseménnyel köszöntötte a Föld óráját. A Müpa adott helyett a Recirquel Újcirkusz Társulat Párizs Éjjel című előadásának, amely egy meglepetés programmal zárult. Az előadás végén, a Föld órája eseményének bejelentését követően Czigány Judit előadásában A Föld dala hangzott el, ez alatt a társulat tagjai a nagy lekapcsoló kar köré gyűltek, majd 20:30-kor kihunytak a fények a teremben és az egész városban. Ezzel egy időben a szervezet néhány önkéntesével a budapesti Árpád-kilátóból szemlélte, ahogy elalszanak a város fényei. A résztvevők mécseseket gyújtottak, és együtt elmondták a Föld órája esküt is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.