Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Június 27. 16:27, szerda | Külföld
Forrás: mti - fotó: pixabay

Rekordszintet ért el a globális kokain- és ópiumelőállítás

Rekordszintet ért el a globális kokain- és ópiumelőállítás

Rekordszintet ért el a kokain- és ópiumelőállítás a világon, miközben az opioidválság már nemcsak az Egyesült Államokat érinti, globális problémává kezd válni

- ismertette kedden Bécsben a 2016-os adatok alapján készített legfrissebb jelentését az ENSZ Kábítószer- és Bűnüldözési Hivatala (UNODC).

A globális ópiumtermelés 65 százalékkal nőtt, 10 500 tonna bódítószert állítottak elő 2016-ban, ami annak tudható be, hogy Afganisztánban növelték a termőföldek kiterjedését és a terméshozamot.

Ugyanebben az évben 25 százalékkal 1410 tonnára emelkedett az előállított kokain mennyisége. Ez annak következménye, hogy Kolumbiában fokozták a termelés mértékét.

Ezzel összefüggésben állhat, hogy 20 millió fővel nőtt a drogfogyasztók száma 2015 és 2016 között a világon. Az UNODC becslései szerint 2016-ban mintegy 275 millió ember használt kábítószert legalább egyszer egy évben, ami 8 százalékos növekedés 2015-höz képest.

Az ENSZ-ügynökség figyelmeztetett arra is, hogy az Egyesült Államokat sújtó opioidválság átterjedt a világ más tájaira is, főként Afrikára és Ázsiára.

A jelentésben külön felhívták a figyelmet a tramadol nevű fájdalomcsillapítóra, ami jelenleg az egyik legnagyobb fenyegetést jelenti Afrika bizonyos részeire. A tramadolt ráadásul Észak-Afrikából csempészik tovább a Közel-Keletre, ahol a gyógyászati célú kábítószerek használata egyre ütemesebben terjed.

Az Egyesült Államokban 63 600 ember vesztette életét drogok túladagolása miatt, közülük 19 400 ember gyógyászati célú opiodból fogyasztott többet a kelleténél.

A kábítószerpiac vélhetően az egyre nagyobb kínálat miatt bővül - állapította meg Jurij Fedotov, az UNODC főigazgatója.

Címkék: ópium, kokain, rekord

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.