Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2011. November 07. 21:17, hétfő | Helyi
Forrás: Dunaújvárosi Főiskola Kommunikációs szak

Rendszerváltás „új” köntösben

Rendszerváltás „új” köntösben

Andrási Gábor művészettörténész november 4.-én a Kortárs Művészeti Intézetben a következő sorokkal megnyitotta a Nehéz ipar – A rendszerváltás vizuális nyomai című kiállítást:

„Minden rekonstrukció, még egy 22 évvel ezelőtti kiállítás is előcsalogathatja a nosztalgiát azokból, akik az eredeti eseménnyel valamilyen közeli viszonyt tápláltak annak idején.

Egy rég múlt élmény, akár egy régi kép, korával, az eltelt idő tapasztalatával, gravitációszerű múltba ugrásával is megjeleníti ezt. A Kék Acél nagyon jó kiállítás volt a maga idejében. Csak évekkel később lett számomra világos a művészeti tartalma, és értettem meg az alternatív jellegét. Újdonsága abban rejlett, hogy a rendszerváltás határ pozíciójában visszatekintett a múltba és nézett szét a múlt roncsaival borított jelenbe. A múlt differenciálatlan puszta elutasítása, meghaladása nem vezet sehova. Talán az egykori, a rendszerváltás kori jelen, amelyben megszületett és még elevenen élt a szabadság tapasztalata.”

A kiállítás kurátora Hornyik Sándor, a Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Kutatócsoportjának munkatársa, közleményében arról számolt be, hogy: ” A Nehéz Ipar című kiállítás "elsődleges", művészettörténeti célja az, hogy újra megjelenítse, és korabeli dokumentumok (meghívók, plakátok, fotók, kritikák) segítségével értelmezze is a legendás, 1989-es Kék Acél kiállítást, amely a Budapest Galéria Lajos utcai kiállítóházában jött létre Gábor Imre, Gerber Pál, Gerhes Gábor, Július Gyula, Kicsiny Balázs, Kungl György, Thomas Mulligan, Sugár János és a Hejettes Szomlyazók részvételével. A Nehéz Ipar "másodlagos", kultúrtörténeti célja ezzel összhangban éppen az, hogy konkrét műalkotásokon keresztül mutassa be a rendszerváltás időszakának egy jelentős képzőművészeti szegmensét.”

Sok érdeklődő volt jelen az eseményen, akik közül néhány embert megkérdeztük, hogy tetszik nekik a kiállítás, és mit üzen számukra?!

„Nem sok kiállításon vettem részt eddig, igazság szerint a szüleim rángattak el ide is, de ahhoz képest találtam olyan kiállított darabokat, amik tetszenek. Például a grafikai rajzok, és egy-két szobor is elnyerte a tetszésemet, illetve a katicás festmények is nagyon aranyosak, érdemes eljönni és legalább egyszer körbejárni a helyet, mert sok érdekességet láthat az ember. Szerintem itt mindenki megtalálja a saját maga „stílusának” valót. Hogy mit üzen? Ezt nehéz lenne így megmondani, mert elég fiatal vagyok és nem éltem a rendszerváltáskor. Erre térjünk vissza pár év múlva, addigra kitalálom.” / Lilla /

„Nagyon tetszik. Ez az időszak számomra is nagyon kedves volt, személyes kötődésem is van a kiállító művészekkel. Kungl Györggyel, Gerber Pállal együtt jártam középiskolába. Jó érzés volt találkozni velük a kiállítás alkalmával. Nekem a kiállítás azt üzeni, hogy az élet szép.” / Golubov Gábor /

A kiállítást 2011. december 9-ig, vasárnap kivételével naponta 10.00–18.00 óráig, megtekinthetik az érdeklődők.

Kun Bettina és Kőszegi Vivien

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.