Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Július 12. 11:02, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Rolling Stones 50 - Fotóalbum az évfordulóra, Hobo emlékezik

Rolling Stones 50 - Fotóalbum az évfordulóra, Hobo emlékezik

Több mint ezer, többségében eddig publikálatlan fotót tartalmaz az 50 éves Rolling Stones zenekarról az a vaskos kötet, amely csütörtökön Magyarországon egy időben került a boltokba a brit megjelenéssel; az évforduló kapcsán Hobo (Földes László), a csapat egyik hazai szakértője idézte fel emlékeit az MTI-nek.

"Számomra a Rolling Stones maga a megtérés volt, egyfajta áramütés, amely megváltoztatta az életemet. Kezdetben csak őrült rajongó voltam, később, megalapítottam a Hobo Blues Bandet, amely az általam írt Rolling Stones Blueszal lett ismert. Harminc évvel ezelőtt könyvem jelent meg a zenekarról, a félévszázados születésnap alkalmából július 28-án a Művészetek Völgyében a kapolcsi Hobo-klubban zenészbarátaimmal csak Stones-számokat fogunk játszani a magyar fordításaimban" - mondta Hobo.
Az első Rolling Stones-számot 1964 novemberében hallotta, amikor kötelező katonai szolgálatát töltötte Mezőtúron, és az őrtoronyban egy tranzisztoros készüléken a luxemburgi rádión befogta a Little Red Rooster (Kis vörös kakas) című dalt, Willie Dixon amerikai blues-szerzeményét az együttes előadásában.
"Az amerikai fekete zene az angol zenekarokon, elsősorban a Rolling Stoneson, az Animalson és a Yardbirdsön keresztül visszajutott az Egyesült Államokba, és lett nagyon népszerű a hatvanas évek közepén. Aztán Mick Jagger és Keith Richards elkezdte ontani saját szerzeményeit, ezeket lefordítottam: 1968-ban a Beggars Banquet című lemez nagyszerű dalai, például a Sympathy For The Devil, a Salt of the Earth vagy a Street Fighting Man vittek el engem is a szövegírás felé" - fejtette ki Hobo.
A zenész szerint a Stones 1968 és 1972 között született négy lemezét, köztük a Sticky Fingerst és az Exile On Main Streetet nem tudta később felülmúlni. Hozzátette: minden albumokon találhatóak gyöngyszemek, de ennél mindig is sokkal fontosabb volt az élő előadás varázsa, a Stones elsősorban ezzel tudott, és tud még ma is kiemelkedni a többi zenekar közül.
"Először 1976-ban láttam őket élőben Zágrábban, rögtön két egymás utáni koncerten is, és az előadás egészen szuggesztív erejű volt, holott az akkor megjelent albumukat, a Black and Blue-t egyáltalán nem szerettem. Azóta mindegyik turnéjuk műsorát láttam, köztük amerikaiakat is, összesen talán negyven Stones-koncerten voltam, persze a két budapestin is, 1995-ben és 2007-ben" - mondta Hobo.
Az énekes szerint Mick Jaggernek, a frontembernek óriási szerepe volt abban, hogy összefogta a zenekart, és a Stones annak ellenére szárnyalni tudott, hogy Keith Richards gitáros életét mintegy másfél évtizeden át meghatározta a kábítószer-függőség. Hozzáfűzte: az is fontos volt az együttes szempontjából, hogy Jagger a zenében és az öltözködésben egyaránt mindig naprakész volt. "1989-ben egy amerikai koncertjük után egészen közelről láttam, amint mentek a stadion kijárata felé a folyosón. Volt köztük valami megmagyarázhatatlan összhang, ami számomra sok mindent megmagyarázott".
A The Rolling Stones 50 címmel most megjelent 350 oldalas fotóalbumban (a magyar kiadó a ShowTime Budapest) a zenekar tagjai maguk kommentálják a fényképeket, amelyek a Daily Mirror című brit napilap archívumából származnak. A kötetben szerepelnek többek között Gered Mankowitz, Jean-Marie Périer, a magyar származású Dezo Hoffman, Michael Cooper, Terry O'Neill, Bent Rej és Philip Townsend képei.
Charlie Watts dobos egy 1967-es zürichi koncert képei kapcsán felidézi, hogy ugyanabban az évben a kommunista blokkban, Varsóban is felléptek, és az utcákon komoly csata dúlt, miután a jegyek a pártelithez tartozókhoz, nem pedig a rajongókhoz kerültek.
"Nekem akkor még szocialista útlevelem sem volt, nem tudtam elmenni Varsóba, de barátaim közül sokan elutaztak, és nekik sem sikerült bejutniuk a koncertre. Hozzánk talán azért nem hívták a Stones-t akkoriban, mert nálunk is voltak balhék, a Nashville Teens meg a Spencer Davis Group budapesti koncertjén a lovasrendőrség szétverte a hazatartó közönséget" - mondta Hobo.
A Rolling Stones első koncertjét 1962. július 12-én adta a londoni Marquee Clubban (az 50. évforduló napján, csütörtökön rendhagyó tematikus Rolling Stones-napot tartanak a Petőfi rádióban), a ma is aktív felállásban a már említett Jagger, Richards és Watts mellett Ron Wood gitáros-basszusgitáros tagja a zenekarnak. Korábban az együttesben játszott mások mellett Brian Jones, Bill Wyman, Ian Stewart és Mick Tayor is. A Stones lemezei - 29 stúdió- és 12 koncertalbum, 30 válogatás és 107 kislemez - több mint 200 millió példányban keltek el.
Hobo szerint a Rolling Stones soha nem fog feloszlani, de nyilván előbb-utóbb befejezi a zenélést. Megjegyezte: ő maga is azt várta, hogy az 50. évfordulón idén újra turnéra indulnak (legutóbb 2007-ben koncerteztek, az a turné 737 napig tartott), de ez nem következett be, talán majd jövőre.
Az előadóművész az MTI-nek elmondta, hogy régóta tervezi 1982-ben megjelent Rolling Stones-könyve folytatását, de egyelőre nincs ideje megírni. Megemlítette, hogy Ballada a két sebzett hattyúról címmel írt egy színdarabot Marina Vlady és Viszockij szerelméről. A bemutató októberben lesz a debreceni színházban, az előadás zenéje meg fog jelenni CD-n.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;