Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Március 20. 21:32, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Románia miniszterelnöke is elítélte a magyar zászló égetését - ÖSSZEFOGLALÓ

Románia miniszterelnöke is elítélte a magyar zászló égetését - ÖSSZEFOGLALÓ

Elítélte a román miniszterelnök szerdán, hogy a bukaresti Rapid futballcsapat szurkolói elégettek egy magyar zászlót a kolozsvári CFR elleni hétfői mérkőzésen.

A román kormány honlapján közzétett közleményben Victor Ponta leszögezte: ilyen cselekedet semmivel sem magyarázható. Nyomatékosan aláhúzta, hogy az efféle tetteket elutasítja a román társadalom.
"Ezek csupán egyes, sztereotípiákkal és előítéletekkel élő személyek túlkapásai, amelyeket határozottan el kell utasítani a nyilvánosság előtt" - áll a közleményben. A miniszterelnök szerint az efféle megnyilvánulások a 21. századi Európa egyetlen társadalmában sem megengedettek, különösen nem egy sportarénában.
"A román kormány tiszteletet kér bármely állam nemzeti szimbólumai iránt, és a román állam nemzeti szimbólumai iránt is" - fogalmazott Ponta.
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség kisebbségi jogvédelmi szolgálata feljelentést tett az ügyben. A szövetség a keresetben a büntető törvénykönyvnek arra a cikkelyére hivatkozik, amely szerint bármilyen etnikai, nemzetiségi vagy vallási diszkriminációra való uszítás 6 hónaptól 3 évig terjedő börtönbüntetéssel vagy pénzbírsággal sújtható.
A Román Labdarúgó Szövetség a honlapján közölt közleményben "bocsánatot kért a Magyar Labdarúgó Szövetségtől, Magyarország nemzeti válogatottjától, az ország polgáraitól és a magyar államtól egy felelőtlen szurkoló minősíthetetlen tettéért". A bocsánatkérést a Magyar Labdarúgó Szövetség és a válogatott egyaránt örömmel vette tudomásul.
A romániai első osztályú bajnokságot szervező Hivatásos Labdarúgó Liga 30 ezer lej (több mint kétmillió forint) bírsággal, és a következő otthoni bajnoki mérkőzés zárt kapuk mögötti megrendezésével sújtotta a bukaresti Rapidot. A fegyelmi bizottság ugyanakkor szervezői hiányosság címén tízezer lejes (közel 700 ezer forintos) bírságot rótt ki a kolozsvári CFR-re is, amelynek a stadionjában az eset történt.
A román csendőrség szerda este bejelentette, hogy azonosították a vétkes szurkolót.
"Cornel P., 25 éves bukaresti lakos, a bukaresti Rapid szurkolótáborának tagja ellen büntetőeljárás indult diszkriminációra való felbujtás gyanújával, amit a Btk. 317-es paragrafusa alapján hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetéssel, vagy bírsággal és a sporteseményekről való, egytől négy évig terjedő eltiltással büntetnek" - áll a bukaresti közleményben.
Az MSZP szerdán közleményben ítélte el a zászlóégetést, ugyanakkor a párt üdvözölte Victor Ponta román miniszterelnöknek a történteket elutasító nyilatkozatát.
A Jobbik arra kérte a magyar szurkolókat, akik pénteken a Puskás Ferenc Stadion környékén követik majd a zárt kapuk mögött lejátszandó Magyarország-Románia labdarúgó világbajnoki selejtezőt, hogy "ne üljenek fel a provokációknak", békésen, a rendbontást kerülve, de határozottan álljanak ki a magyar válogatott mellett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése