Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2016. Január 21. 17:17, csütörtök | Helyi sport
Forrás: SINKOVICS GÁBOR. Dunaújváros PASE

Segélykiáltás a Kohász pályáról

Segélykiáltás a Kohász pályáról

Szombaton nem áll ki a Vasas ellen az egykori bajnok, még az is benne van a pakliban, hogy el sem indul a bajnokságban

Meglepő, sőt meghökkentő a hír: a Dunaújváros nem áll ki szombaton a Vasas elleni edzőmeccsen. Miért?
Felelősségünk teljes tudatában döntöttünk így – mondta Dobos Barna – Olyan feszült a helyzet, a légkör a csapat háza táján, hogy egyszerűen nem engedhettük meg a játékosainknak a pályára lépést. Nem akartuk, hogy bármiféle botrány, indulat, vagy sérülés miatt legyen emlékezetes ez a találkozó. Egyeztettünk az angyalföldi vezetőkkel, akik megértették a gondjainkat.
Valóban ekkora a feszültség az öltözőben?
Vannak tartozások a játékosok felé, némelyikük napi gondokkal küzd, a jövőnk pedig enyhén szólva is bizonytalan. Aligha lehet csodálkozni rajta, ha idegesek a futballistáink. De le a kalappal előttük, edzenek tisztességgel, teszik a dolgukat, és ők is reménykednek abban, hogy van, lesz jövőnk.
Elég ijesztően hangzik amiket mond. Ha nem találnak szponzorokat, a tavaszi szereplés is veszélybe kerülhet?
A kialakult helyzetre való tekintettel, rendkívüli ülést tart az elnökség, ahol majd döntés születhet a hogyan továbbról. Szponzorációs támogató nélkül nem tudjuk tovább finanszírozni a másodosztályt. Ez a költségvetés talán a harmadosztályra elegendő.
Akár a visszalépés is benne van a pakliban? Elképzelhetőnek tartja, hogy az egykori Kohász a korábbi bajnokcsapat visszalépjen és eltűnjön a süllyesztőben?
Ez a legvégső variáció, reméljük nem következik be. Arra törekszünk, hogy befejezzük a bajnokságot akár utánpótlás korú játékosokkal.
A lavina akkor indult el, amikor kiestek az első osztályból?
Először is tisztázzuk. Az NB III -as költségvetésünk megadta az esélyt az egycsoportos másodosztályba kerüléshez. Ezt maradéktalanul elértük és a szponzoráció is megtörtént. A következő évben a pénzügyi lehetőségeket nézve csak a középmezőny lehetett a célunk. Ennek ellenére, nagy bravúrral első osztályba léptünk. Az NB I-ben gazdaságilag már a legkisebbek csapatok közé tartoztunk.
Miért kerültek ilyen lehetetlen, már-már reménytelen helyzetbe?
Dunaújváros Megyei Jogú városnak hálásak lehetünk, hiszen próbált segítséget adni a minél jobb szerepléshez. Az egyik főszponzornak az NB I-ben, csak a szezon végéig szólt az egyszeri támogatása az első osztályban bennmaradástól függetlenül. A probléma az, hogy az elmúlt két évet nézve az előirányzott szponzori és támogatási összegek nem realizálódtak teljes mértékben. Az idei őszi szezonban pedig ismét nem volt szponzorációs támogatónk. Ezt, egyetlen első illetve másodosztályú klub sem bírná el.

Mi a helyzet a létesítményekkel?
Szerencsére Dunaújváros Megyei Jogú Város folyamatosan biztosítja a létesítmények fenntartását: a stadiont, a nagy és kis műfüves pályát, valamint a kiszolgáló helyiségeket. A Pálhalmai Agrospeciál pedig a Pálhalmán lévő bázisunkat tartja karban. Ezek nagyszerű segítségek, mert nem terheli a klub büdzséjét.
Stadion rekonstrukció hogy halad?
Építése és annak kivitelezése nem az egyesület hatásköre. Bíztató, hogy az elmúlt két évben történtek fejlesztések, mint a világítás megépítése, vagy a pályatest korszerűsítése. Az egész klub szeretné, ha a stadion teljesen megépülne, elkészülne, hiszen lassan már tizenöt éve tart ez a tortúra.
Elgondolkodtató, hogy a városban a jelek szerint nincs semmiféle összefogás a futballcsapat megmentése, támogatása ügyében.
Ezt nem mondhatnám, vannak akiknek igen is fontos itt a sport és a klub. De ha megnézzük az elmúlt négy évet, Dunaújváros egyetlen nagyvállalata sem volt szponzorunk. A közép-, illetve kisvállalkozások tulajdonosai, valamint magánemberek és egyesületi tagok is próbálnak segíteni a lehetőségeikhez mérten. Sőt vannak, akik erőn felül. Köszönet nekik!
Az utánpótlás működését is befolyásolja a kialakult válság?
A TAO-s program, valóban nagy segítség az infrastruktúra fejlesztéséhez és az utánpótlás működtetéséhez, de egyrészt korántsem fedi le az utánpótlás teljes ráfordítását másrészt komoly önerőre is szükség van. Emellett a klub révén leadott és az MLSZ által elfogadott program pénzügyi feltöltése nem olyan egyszerű dolog. Annak ellenére, hogy már második alkalommal a Hankook komoly segítséget nyújtott ebben, a mai napig sem tudtuk a teljes feltöltést megvalósítani, ezért valószínű a nem kötelezően indítandó csapatokat (U16-U18) visszaléptetjük, hogy a kiadásaink csökkenjenek.
Miben reménykednek?
Nyár óta is folyamatosan csökkentettük a költségvetést és igyekeztünk új szponzort is találni. Növeltük az MLSZ-től származó központi bevételeket a fiatalok szerepeltetésével, de így sem sikerült egyelőre stabilizálni a klub működését. Mivel a mai napig nincs még szponzori támogatója a klubnak, kénytelenek vagyunk tovább csökkenteni a kiadásokat, szűkíteni a keretet és bevételeket generálni. Egyelőre ez a folyamat zajlik. Alighanem kénytelenek leszünk eladni piacképes labdarúgóinkat a túlélés érdekében, s akkor nem marad más lehetőségünk, mint ifistákat szerepeltetni. De ez még mindig jobb megoldás annál, minthogy visszalépjünk, és több osztályt zuhanjunk. Dunaújvárosnak igen is el kell bírnia egy NB II-es csapat működtetését. Ez nem csak a város, a magyar futball érdeke is.
Dunaújvárosi csapat hosszú idő után a tavalyi szezonban szerepelhetett újra az NB I-ben. Csakhogy mindez amolyan átszállójegy volt a legjobbak közé, az egykori „Kohász” kiesett, és most a másodosztály bajnokságban a nyolcadik helyen áll. Játékoskerete alapján akár előkelőbb helyen is állhatna, ám ha valóban ifistákkal kell folytatnia tavasszal, annak könnyen kiesés lehet a vége.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.