Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2011. December 18. 23:21, vasárnap | Helyi

Sherlok Holmes nyomában voltunk

Sherlok Holmes nyomában voltunk

Kifogástalan képi világ, rendkívül jó zene, tehetséges gyerekszereplők. Bernáth Zsolt és csapata új filmet készíthetett, amelynek ősbemutatója hol is lehetett volna máshol, mint kies városunkban.

A cím pontosan Sherlock Holmes nevében, a Sherlock Holmes nyomában címmel Guy Ritchie tarolja a nemzetközi filmpiacot. Ez csak egy kis áthallás volt, hogy hasonlót mi is tudunk.

Azért a mi, mert a vászonról a mi városunk nézett vissza. Igen, ez ott ez meg amott játszódik, de ez a lépcsősor honnan vezet, azt nem tudom, fut , szalad végig a helyi illetőségű nézőben a gondolat, ahogy a gyerekfilmet nézi.

Nem egészen pontos a kategórizálása, mert van benne misztikum, kis Mátrix, kis Eredet, és egy pici Harry Potter is. Mellettem egy néző meg is jegyzi, íme a magyar Harry Potter.

Most egy kicsit vissza a részletekhez....

Tehát rendbe szedbe az előbbieket. A film a városunkban játszódik, persze nem hivatalosan, de mi, akik itt lakunk, ezt tudjuk, mert ráismerünk. A mi gyerekeink szerepelnek benne, Szénási Kristóf (Holmes), Ungvár Ádám (Watson), Kugler Nikolett (Ica), és még sokan mások, pontosabban dunaújvárosi gyerekek, akik pompásan formálták meg a szerepüket.

A történet egy ifjúsági film ezoterikus elemekkel. Ez egyrészt divatosabbá teszi a miszticizmus, másrészt nehezebben érthetővé, ezért kellett a végén a filmben a szereplőknek mindent megmagyarázni, mint egy Agatha Christie könyvben. De persze ez csak egy kis fanyalgás, a lényegen nem változtat. hogy Szentkuti Tamás , príma operatőr, s Bernáth Zsolt és Végh Zoltán elsőrendű vágó, Gulya Róbert zenéje semmi kivánni valót nem hagy maga után.

Kis-Szabó Márktól láttam már jobb forgatókönyvet is, de rajongója vagyok, így jogom van most egy kissé fanyalogni, nem mintha ez rossz lenne, de talán a ritmussal van egy kis gond. A bevezetés kissé lassabb tempójú és elég hosszú , aztán a végső néhány percre ( 100 perces a film) a cselekmény iszonytató sebességűbe megy át. Már csak arra van lehetőségünk, hogy kapkodjuk a fejünket, hogy ki éppen , hol és hová? Valószínűleg érezhették az alkotók, ezért tették bele a filmbe a kényszerű magyarázatot, mert rá nem jött volna magától a néző, hogy ki és ki ellen és miért?

Mindezektől függetlenül érett , filmérett csapat lett a Cruel World Team komoly, igényes technikai tudással, jó látásmóddal, s azzal a lendülettel, amivel csak egy profivá vált amatór filmes csapat rendelkezhet. Reméljük, a hazai forgalmazás sikerhez vezeti, juttatja őket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.