Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2023. Április 15. 07:59, szombat | Belföld
Forrás: mti

Sierra Leone támogatja Magyarország békepárti álláspontját

Sierra Leone támogatja Magyarország békepárti álláspontját

Sierra Leone támogatja Magyarország békepárti álláspontját, ugyanis az ukrajnai fegyveres konfliktus politikai rendezése jelent egyedül megoldást a világszerte fennálló súlyos problémákra - jelentette ki a nyugat-afrikai ország külügyminisztere, miután magyar kollégájával tárgyalt pénteken Freetownban.

David J. Francis a közös sajtótájékoztatón az ukrajnai háború negatív globális következményeit taglalta, amelyek szavai szerint országában is súlyosan érezhetők, majd kiemelte, hogy a béketeremtés alapvető fontosságú, ez jelenti az egyedüli jó megoldást.

"Száz százalékosan támogatjuk Magyarország vezetését a béke előmozdításában az ukrajnai konfliktus politikai rendezése érdekében" - fogalmazott.

A külügyminiszter ezután a kétoldalú viszonyt méltatta, aláhúzva, hogy Magyarország annak idején az elsők között létesített diplomáciai kapcsolatot Sierra Leonéval a függetlenség kivívását követően.

Illetve megköszönte, hogy a magyar kormány minden hezitálás nélkül támogatásáról biztosította Sierra Leone pályázatát az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagságára a 2024-2025-ös időszakban.

Végezetül pedig rámutatott, hogy korábban hagyományosan az Egyesült Királyság képviselte országa érdekeit az Európai Unióban, így a brit kilépés óta hiteles, megbízható barátokat keresnek ezen szerep átvételére, és Magyarország is ilyen szövetségessé vált.

Ezen utóbbi témával kapcsolatban Szijjártó Péter "frusztrálónak" nevezte, hogy az Európai Unió Sierra Leone-i delegációvezetője olyan nyilatkozatokat tesz, amelyekkel beavatkozik a belügyekbe - közölte a tárca.

Mint közölte, azt mondta Sierra Leone-i hivatali partnerének, hogy ha legközelebb ilyen történik, akkor tájékoztassa erről, ő pedig az ország mellett kiállva fel fogja vetni a kérdést az EU külügyi tanácsülésén.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során