Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. November 27. 14:37, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Soltész Miklós: egyre több a meddő pár Magyarországon

Soltész Miklós: egyre több a meddő pár Magyarországon

A felmérések szerint egyre több meddő pár van Magyarországon, akik nem tudnak gyermeket vállalni - mondta Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára kedden a fővárosban tartott konferencián.

Az államtitkár A gyermek létszükséglete a család című, a Gólyahír Egyesület által szervezett konferencián elmondta: ezek a párok mégis szeretnének gyermeket nevelni, ezért is fontos, hogy az örökbefogadást érintő szabályozásokat a kormány egyértelműbbé tette.
Hasonlóan fontos volt az örökbefogadási eljárás egyszerűsítése; a törvénymódosítás a jövő év elején hatályba léphet, így akkortól az engedélyeztetés már kevésbé lesz bonyolult.
Kiemelte még Soltész Miklós az örökbefogadói gyes bevezetését. Ez alapján azok, akik 3-6 éves gyermeket fogadnak örökbe, fél évig otthon maradhatnak vele. A kormány különtámogatásban részesítette azokat a szervezeteket, amelyek ezen a területen tevékenykednek - tette hozzá.
Pozitív fejleményként számolt be az államtitkár arról, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint 2002-ben még 836 örökbefogadás volt, majd ez a szám folyamatosan csökkent a következő években, de 2011-ben már ismét 800 fölé emelkedett ez a szám.
Soltész Miklós "örömteli statisztikának" nevezte továbbá, hogy csökkent az abortuszok száma Magyarországon: 2002-ben még több mint 56 ezer terhesség-megszakítást végeztek az országban, aztán 2010-re ez a szám 40 ezer 500 volt, idén pedig várhatóan 36 ezer 600 lesz.
"Ez a szám még mindig nagyon nagy (...) kétszerese a szlovákiai számoknak" - fűzte hozzá.
Hozzátette, hogy idén a várható gyermekszám elérheti a 91 ezret, ami bíztató, mert például 2010-ben csak 88 ezren születtek az országban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során