Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2012. Augusztus 04. 08:34, szombat | Helyi sport

Startol a MOL-liga

Startol a MOL-liga

Három ország hét csapatával indul útnak a MOL Liga ötödik szezonja.

Mint ismert, a tavalyi magyar-román bajnokság ezúttal már magyar-román-szlovák küzdelemmé duzzad, ugyanis az Ice Tigers Nové Zámky is eleget tett minden feltételnek, így indulhat a küzdelemben. Hogy mégis összességében eggyel csökkent a tavalyi létszám, az annak köszönhető, hogy idén sem a Sapa Fehérvár AV19, sem pedig a Steaua Bukarest – különböző okok miatt, de – nem nevezett a pontvadászatba.

Az alapszakasz szeptember 7-én kezdődik és február 25-ig tart. A sorsolás (http://www.icehockey.hu/index.php?pg=menu_280) véglegesnek tekinthető, noha minimális módosítások egyes mérkőzések időpontjai kapcsán még előfordulhatnak a tv-közvetítések miatt. Hiszen ugyanúgy, mint tavaly, idén is képernyőre kerülnek a MOL Liga összecsapások a DIGISport-on, a már jól bevált menetrend szerint: a hokibarátok a fordulók hétfő estéin magabiztosan nyúlhatnak a távkapcsoló után, mert a sportcsatornán egészen biztosan jégkorongot fognak találni.

Haladva a korral a MOL Liga azonban nem csak a televízióban lesz elérhető, hanem minden bizonnyal az interneten is – még folynak az egyeztetések (főként pénzügyi oldalról), de a Magyar Jégkorong Szövetség eltökélt szándéka, hogy péntekenként egy mérkőzés a szövetség honlapján és youtube-csatornáján látható legyen. A két magyar-lengyel barátságos felnőtt válogatott-mérkőzés, illetve a székesfehérvári U18-as Divízió I/B világbajnokság online közvetítése ugyanis nagyon jó visszhangot kapott a hokis berkeken belül, így nem lenne meglepő, ha ezúttal immár a MOL Liga is számítógép-képernyőre kerülne. A tervek szerint „ha péntek, online, ha hétfő, DIGISport” jelszóval, tervezhető műsorstruktúrát alkotna a két közvetítéssorozat. Hasonló a helyzet a Dab.Docler hazai mérkőzéseivel is, hiszen ezeket a találkozókat a saját honlapjukon már a korábbi években is élőben közvetítették a Fejér megyeiek, és valószínűleg a 2012/13-as idényben sem kell lemondaniuk a szurkolóknak erről.

Aki tüzetesen átböngészi a sorsolást, valószínűleg már első pillantásra észreveszi, hogy jelentősen több lesz a mérkőzés a bajnokságban a korábbiakhoz képest. Csak az alapszakaszban 48 mérkőzés vár ugyanis minden csapatra – 4 oda-vissza körös első szakasz kezdődik szeptemberben. Sőt, az is biztos, hogy több okból is nagyon éles lesz a verseny az első négybe kerülésért: elsősorban azért, mert a rájátszásba csak a négy legjobb jut, másrészt pedig az előző évektől eltérően a MOL Liga nem csak selejtez, hanem „végeredményt is hirdet” a magyar bajnokság tekintetében. A közös bajnokságban a legelőkelőbb helyen végző magyar együttes ugyanis automatikusan megnyeri a magyar bajnoki címet, így a hazai csapatok valószínűleg kettőzött erővel küzdenek majd az első négybe kerülésért – ellenkező esetben akár egyszerre két trófeáról is lecsúszhatnak.

Az elődöntő három, a döntő pedig négy nyert mérkőzésig tart majd, az pedig már biztos, hogy a győztes kilétére legkésőbb március 26-ig fény derül.

A MOL Liga résztvevői
- ASC Corona Brasov/Brassó (ROM)
- Dab.Docler/Dunaújváros (HUN)
- Ferencváros-ESMTK (HUN)
- HSC Csíkszereda (ROM)
- Ice Tigers Nové Zámky/Érsekújvár (SVK)
- Miskolci Jegesmedvék (HUN)
- Újpesti TE (HUN)

A 2012/13-as bajnokság menetrendje
Alapszakasz: 2012. szeptember 7. – 2013. február 25.
Elődöntők: 2013. március 3-10.
Döntő: 2013. március 12-26.

A MOL Liga története
A MOL Liga 2008-ban indult útjára, akkor tíz csapattal. Az első szezon erdélyi, sőt, csíki házidöntőt hozott, ugyanis a HC és az SC Csíkszereda feszült egymásnak, végül előbbi 3:0-ra nyert városi vetélytársa ellen a döntőben. Ebben az évben ismerkedett meg a honi hokiélet Mihály Árpáddal, az azóta magyar válogatottá vált fiatalember lett ugyanis a bajnokság legjobb csatára.


A második szezonra magukra találtak a magyar csapatok – a négyes döntőbe jutott a Dab.Docler, az Újpesti TE és a Vasas Bp. Stars is, végül utóbbi kettő játszotta a döntőt. A Kangyal Balázs, Svasznek Bence és Gröschl Tamás nevével fémjelzett angyalföldi gárda (a padon az azóta már a jégkorong-szövetség mentoredzőjévé vált Glen Williamsonnal) magabiztosan, 3:1-re verte a lila-fehéreket.


A 2010/11-es bajnokságra hasonlóan páratlan számú csapat nevezett, mint az ideire – akkor kilencen vágtak neki a küzdelemnek. A kupa pedig ismét Székelyföldre került, a HSC Csíkszereda (a korábbi SC) bizonyult jobbnak a mezőnynél, a döntőben a Dab.Docler felett diadalmaskodva. Ekkor azonban már csak sporttörténelem volt az első MOL Liga győztes városi rivális, a HC ugyanis időközben megszűnt.


A legutóbbi szezonban a Dunaújváros aranyra váltotta az egy évvel korábbi ezüstjét – az acélbikák a miskolci jegesmedvéken korcsolyáztak át, a döntőben 4:0-ra verve a borsodiakat.
Az ötödik, immár három országot érintő bajnokságra sem kell már sokáig várni – szeptember 7-én az Érsekújvár csíkszeredai, az Újpest brassói és a Ferencváros miskolci vendégszereplésével újra útjára indul a korong!



Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén

2024. Május 16. 16:11, csütörtök | Belföld

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára