Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2014. Augusztus 22. 20:03, péntek | Helyi

Startolt a Guinness-rekord kísérlet

Startolt a Guinness-rekord kísérlet

Elhivatott szervezők és lelkes önkéntesek napokon át végzik az alapszintű újraélesztést.

Guinness-rekordot szeretnének felállítani Dunaújvárosban. Az ötletgazdák között találjuk Orosz Csaba tűzoltó alezredest, a Dunaújvárosi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnokát, Dr. Máté Ágnest, a Szent Pantaleon kórház orvosigazgatóját, Gulyás Emesét és Feth Katalint, a Vöröskereszttől, valamint Nagy Attilát a Dunaferr Mentőszolgálattól.

A rekordkísérlet augusztus 22.-én, reggel 8 órakor hivatalosan elindult és a szervezők reményei szerint augusztus 30.-án 16 óráig folyamatosan tart. Ebben az időszakban a 300 önkéntest 10 fős csoportokba osztották, minden csoport egy órán keresztül végzi az újraélesztést a dunaújvárosi Dózsa mozi előtt felállított sátorban egy erre a célra való babán. Éjszaka és rossz idő esetén a mozi aulájában kaptak helyet.

Az esemény természetesen nemcsak az új rekord felállításáról szól, hanem felhívja a figyelmet az alapszíntű újraélesztés fontosságára. Minden ember képes segíteni bajba jutott társán, akár eszközök nélkül is, csupán minimális ismeretekre és határozottságra van szükség. A légzés és a vérkeringés mesterséges fenntartása a szakszerű segítség megérkezéséig valóban életmentő beavatkozás lehet. Ilyen helyzetben az egy-két percen belül megkezdett újraélesztési kísérlet nagyságrendekkel növeli a beavatkozás sikerét, illetve sikeres újraélesztés esetén a beteg életminőségét. Ezért is kiemelten fontos az alapszintű újraélesztés ismereteinek minél szélesebb körben történő átadása.

Orosz Csaba elmondta, hogy a vállalásukat jelentős mértékben segítette Dunaújváros és Rácalmás önkormányzata, számos gazdasági társaság, vállalkozók és éttermek. Ennek megfelelően folyamatosan biztosítják az ásványvizet, kávét, péksüteményt és délben az ebédet is a rekordkísérletben résztvevőknek.
A jelentkezők között többek között a Fejér megyei katasztrófavédelem munkatársai, a többi rendvédelmi szerv képviselői, a megyei önkéntes mentőszervezet tagjai, a hivatásosok mellett önkéntes- és létesítményi tűzoltók, iskolák, vállalatok dolgozói és helyi lakosok is vannak.

Mindenki megérdemel egy esélyt, mindenki lehet életmentő!

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.