Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. December 08. 15:48, vasárnap | Helyi

Startra készen a hókotrók

Startra készen a hókotrók

Az előttünk álló téli időszak hó-eltakarítási és síkosság-mentesítési munkálatait hosszú idő óta először, a 100 százalékban városi tulajdonban lévő cég, a DVG Zrt. fogja elvégezni.

December eleje óta bizony ismét fagyosodnak útjaink, s nem nagyon akad állampolgár, aki ne emlegetné fel ama március 15-i vízszintes havazást, a csapódó és megoldhatatlan útviszonyokkal összefüggésben. Ami Dunaújvárosban gyökeresen megváltozott, arról Mádai Balázs, a DVG Zrt. elnök-vezérigazgatója tájékoztatta lapunkat:
- Központi diszpécser irodánkban november közepe óta minden nap ül valaki, aki figyeli az időjárás-előrejelzést, a radart, műholdas előrejelzéseket, folyamatosan követi a helyi hőmérséklet alakulását, mert ez nálunk mindig látható, továbbá az Autópálya kezelő honlapját is nyomon követjük, ahol tíz percenként frissítik az adatokat. Utóbbi azért fontos városunk szempontjából, mert a nyílt terep hamarabb jegesedik, s a viszonyítás végett sem mindegy, hogy miként reagálunk az ügyeletben a helyi időjárási esetekre.
Mielőtt arról faggatnám, hogy összességében hány ember lesz „hóra-fogható” a tél folyamán, halkan, mintegy mellékesen jegyzi meg: „Én is jövök ügyeletbe, nem kérdés, tudni akarom, mi és hogyan zajlik, hiszen hosszú idő óta az első olyan telünk lesz, amit megváltozott keretfeltételek között töltünk közszolgálatban…”


Az „apró” feltételek egyike például az, hogy 500 tonna só ezúttal már fedél alatt van az érdesítő anyagokkal együtt, tehát száraz helyet biztosít a Partfalvédelmi Vállalat, továbbá a kalcium-kloridot is beszerezték, amit a központban tárolnak, a sóval vegyesen terítik majd. (Az utak tisztítása érdekében ugyanis a só kalcium-kloriddal való szórása jóval túllépi a hagyományos technológia -5 Celsius fokig működő hatékonyságát, és lényegesen környezetvédőbb a korábbi megoldásoktól, beleértve a durván szélsőséges mínuszokat is! - a szerk.)

A DVG Zrt. jelenleg a közutakra szánt gépparkjában egy tolólappal, sószóróval is felszerelt ETZ traktor, két tolólappal felszerelt hókotró (Unimog Mercedes típusú) áll rendelkezésre, azzal a krízishelyzetre vonatkozó kitétellel, hogy a Pálhalmai Agrospeciallal kötött megállapodás értelmében további két amerikai traktor és 3, az útkereszteződésekben hatékony gép is besegíthet.

Ha már a szélsőségeket említettük, itt jegyezzük meg azt is, hogy a Dunaújvárosi Hátrányos Helyzetűek Foglalkoztatásáért Közhasznú Nonprofit Kft-vel együtt – akik a buszmegállók és környékük hó eltakarítását vállalták – akár 100 ember is lehet egyszerre a járdák, lépcsők síkosság-mentesítésén, ami akár eseti megbízásokkal is fokozható az öt, saját használatra felszerelt, járdák takarítására alkalmas, kisebb hókotrók támogatásában.
Telefonos ügyeletük a lakosság szolgálatában pedig mindig elérhető: 20- 402-4785, s kérik a lakosokat, hogy az önkormányzati területen észlelt problémákat jelezzék, hiszen a társasházakért a közös képviselők felelősek.

(pálinkás)

Kinek- mi a kötelessége?

Az általános szabály szerint, a hó- és síkosság-mentesítés a tulajdonosok feladata.
Az úttesten és az ahhoz tartozó várakozóhelyeken az út kezelője takarít. A városban ez több mint 90 százalékban az önkormányzat feladata. De találhatók a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezelésében álló utak és magánutak is (például bevásárlóközpontok, cégek környéke). Az önkormányzat a kezelésében álló utakat, kerékpárutakat és azokat a járdaszakaszokat tisztítja, amelyekre senki másnak nincsen takarítási kötelezettsége. Ezeknek a munkálatoknak az elvégzésére DVG Zrt-t bízták meg.
A lakók kötelezettsége az ingatlanok körül található járdaszakasz tisztítása. A többlakásos, többszintes lakóépületekben élőknek kötelessége gondoskodni két szomszédos terület, épület közötti közforgalmú járdaszakasz takarításáról. Az üzletek, szórakozó- és vendéglátóipari egységek, egyéb árusítóhelyek tulajdonosai kötelesek a nyitvatartási időben az egységük előtti járdát tisztítani. Ha 3 méternél nem szélesebb a járda, akkor azt teljes szélességében kell megtisztítani. Ha nagyobb, akkor csak 3 méter széles szakaszon kell tisztítani. Úgy kell a havat eltakarítani, hogy az ne akadályozza a vízelvezetőket, szabadon kell hagyni a közszolgálati felszereléseket, létesítményeket (szeméttároló, tűzcsap). Ha valaki nem tesz eleget a kötelezettségének, akkor 150 ezer forintig terjedő közigazgatási bírság, vagy 50 ezer forint helyszíni bírság szabható ki. A tulajdonosoknak joga van szerződéssel megbízni mást a feladatok ellátására (így a felelősség már terheli őket). Társasházak esetén a megbízás nem a közös képviselő kötelessége (kivéve, ha a megbízásában nincs külön jegyezve), hanem a társasház lakóinak közös feladata. Feloszthatják a munkát egymás között vagy szerződtethetnek valakit a feladatra. 2010. szeptember 1-től az úttestek kivételével tilos nátrium-klorid (NaCl) sóval síkosság-mentesíteni. Ma már könnyen beszerezhetők azok a környezetbarát termékek, amelyek legalább olyen hatékonysággal csúszás-mentesítenek.
További információkat, részletes tájékoztatást a Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési és Városfejlesztési Osztályán kaphatnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.