Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2019. November 13. 21:33, szerda | Helyi

Az alpolgármester a platánokról

Az alpolgármester a platánokról

A Vasmű úti platánkérdés megoldása újabb szakaszához érkezett. Egyelőre a város főútján nem lehet parkolni, de remélhetően napokon belül kivágják azt a platánt, amelyet már két napja vágnak, mert betegnek találtak..

Mezei Zsolt oldalán a következőkről számol be:

"Meg kell őket menteni és azt mondják, hogy meg is lehet. De senki nem lát bele, hogy melyik egészséges, melyik nem. Ezért, még tegnap felkértem Magyarország egyetlen olyan cégét, akik műszerrel 90% biztonsággal meg tudják ezt állapítani. Sajnos, legkorábban hétfőn tudnak csak jönni. Addig marad a tapasztalati megoldás, az amit most már egy tucat szakértő állít : meg kell metszeni a fákat és akkor talán, meg lehet őket menteni! Holnap az is folytatódik.
A biztonság a legfontosabb, de szívem szakadna meg, ha eltünne a város egyik jelképe.
Drukkolunk, imádkozzunk, hogy még pár napig ne legyen erős szél..
A kivágott fákat természetesen pótolni fogjuk, van is rá ötlet hogy mi az a fafajta ami bírja a városi létet.
Hogy mi vezetett idáig, az nem lesz elfelejtve.. Ígérem!"

Több kérdés és pontosítás vetődik fel a bejegyzés kapcsán.

Szakemberek szerint nem egy, hanem nagyon sok ilyen cég van,amely a vizsgálatot el tudja végezni, alant néhány tucat link, reméljük, hogy a legjobbat és a legolcsóbbat kérte meg személyesen Mezei alpolgármester. Persze miért neki kell? Kérdésünk, mit csinál akkor a város főkertésze és a DVG ZRt erdészeti üzletága, ha személyesen az alpolgármesternek kell intézkedni és telefonálni?

Ráadásul elég óvatosan kell bánni az ötleteléssel, ugyanis a szakértőink szerint egy platánsorba, nem célszerű más fát ültetni, mert azért platánsor. Illetve 3-4 fa pótlásakor, ha a környezeti károkat jobban bíró más fajtájű fákat ültetnek, pontosan városunk egyik jelképe, a platánsor jellege tűnik el, s egy összevisszaság lesz helyette.

A csonkolás lehet egy megoldás, de kérdéses a végeredménye jelen esetben. Ugyanis kritikussá teheti a még jó állapotban lévő fákat is, ha most egy drasztikus koronacsonkítást végeznek, pedig még a fák gyökérzete sem gyógyult még be a járdafelújítás során ért sérüléseiből.

Mindemellett a koronacsonkítás még a sebkezeléssel együtt is a fa fertőzésével és károkozók megjelenésével járhat együtt. Egy drasztikus koronacsonkítás mindenképpen sokkot okoz az idős növénynek.Mértékét nagyon óvatosan kell megválasztani. Az idős védett platánok mindaddig megőrzendők, amíg nem veszélyeztetnek. A veszélyeztetés alatt nem ághullást értünk, a száraz ágakat a kezelőnek folyamatosan el kell távolítania, még mielőtt az lehullik, és balesetet okoz. Ez a feladat a kezelő mindennapi kötelezettségei közé tartozik, és nem lehet indok a fák eltávolítására. Egészséges ág viharban való letörése bármely fánál előfordulhat.

Az tény, hogy az eredeti platán fasorok telepítésekor a városkertészek nemkalkuláltak a fák nagyméretűvé válásával, a vasműs környezet ilyen mérvű károsító hatásával.

Néhány link azokról a cégekről, amelyek vizsgálatot végeznek:

- Műszeres favizsgálat | Fakopp 3D tomográfos vizsgálat‎
Hirdetéswww.fakivagas.net/‎06 70 675 6049
- Györffy Tree Expert - Favizsgálat, szakértői tevékenység az ország egész területén. Faápolási, favédelmi és szakértői feladatok teljeskörű, professzionális lebonyolítása. Több mint 2000 ápolt fa. Rövid határidővel. Györffy, Az Arborista. Árajánlat 48 órán belül.
Keresési eredmények
Internetes találatok
- Műszeres favizsgálat - Garden Faápoló Kft.
www.favizsgalat.hu › ...
MŰSZERES FAVIZSGÁLAT. Statikai tanulmányaim legfontosabb tétele a következő: „Az épület stabilitása fordítottan arányos a tervező statikus ismereteivel.
- Műszeres favizsgálat -Fakopp műszerrel - FŐKERT Nonprofit Zrt.
https://www.fokert.hu › muszeres-favizsgalat-fakopp-muszerrel
AZ ÉLŐ FÁK VIZSGÁLATÁRA KIFEJLESZTETT MŰSZERREL MÉRT ADATOK NYÚJTANAK TÁMPONTOT A FAÁPOLÁS TOVÁBBI SZÜKSÉGES ...
- Műszeres favizsgálat – fakopp - Info-Garden Kft
https://infogarden.hu › muszeres-favizsgalat-fakopp
Cégünk vállalja fák műszeres vizsgálatát, erre abban az esetben van szükség amikor pontos képet akarunk kapni a fa belsejének állapotáról és nem elég a ...
- Műszeres favizsgálat - Fakivágás
www.profi-fakivagas.hu › muszeres-favizsgalat
Professzionális fakivágás, favágás és faápolás, műszeres favizsgálat "Ha több kell, mint favágó" ... Ma már a műszeres vizsgálat alap tevékenységünkké vált.
- Fa egészségügyi felmérések, favizsgálat - Park-Erdő Stúdió
www.park-erdo.hu › 2-fa-egeszsegugyi-felmeresek,-favizsgalat
Fa egészségügyi felmérések, favizsgálat ❬ vissza. Cégünk vállalja egyedi fák, ... A műszeres vizsgálatok a következők lehetnek: FaKopp3D sokcsatornás ...
- A favizsgálat menete - Favizsgáló
favizsgalo.com › a-favizsgalat-menete
- Sok esetben elegendő a fa szemrevételezéses vizsgálata, azonban előfordul, hogy a favizsgáló műszeres mérést végez ahhoz, hogy a belső elváltozásokról is ...
Fakopp 3D akusztikus favizsgálat - parkfavedelem.hu
www.parkfavedelem.hu › vizsgalat
- Az endoterápiás kezelés előtt a Fakopp 3D készülék segítségével kórélettani értékelés készíthető a kezelendő fáról az esetleges részleges hatástalanság ...
Fa vizsgálat | html_altalanosfaugyelet
https://www.faugyelet.com › vizsgalat
A Fakopp 3D elnevezésű műszerrel, a törzs állapotát tudjuk megvizsgálni. ... A Húzásos favizsgálat során az állapítható meg, hogy egy adott szélerő kifordítja-e ...

Címkék: favizsgálat, Platán

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.