Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Július 12. 13:00, szerda | Életmód
Forrás: mti

Szakmai szervezetek szerint letöri a magyar dinnye árát a Penny, az üzletlánc szerint alacsonyabb árrést alkalmaznak

Szakmai szervezetek szerint letöri a magyar dinnye árát a Penny, az üzletlánc szerint alacsonyabb árrést alkalmaznak

Termelői jelzések alapján a Penny már ezen a héten olyan alacsony áron kínálná a magyar dinnyét, ami a termelési költségeket sem fedezi, a diszkontlánc lépése elfogadhatatlan a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete, valamint a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szerint. Az áruházlánc tájékoztatása szerint az irányadó piaci áron megvásárolt terméket a szokásosnál alacsonyabb kiskereskedelmi árréssel adják tovább a vásárlóknak.

A három szervezet keddi közös közleménye szerint a Penny csütörtöktől 229 forintos kilónkénti áron adja majd a magyar görögdinnyét, ezt az árat azonban pillanatnyilag semmi sem indokolja, mert a szezon eleje van, nincs túlkínálat, külföldi importnyomás sem érezhető.

Jelenleg a hazai görögdinnye beszállítói ára 220 forint körüli szinten van. A Penny 229 forintos fogyasztói ára ugyanakkor 140-150 forintos beszállítói árat feltételez, ami az idén jelentősen megemelkedett termelési költségeket sem fedezi - emelték ki.

A közleményben Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke úgy fogalmazott: felháborítónak tartják, hogy egy áruházlánc a termelők kárára próbál meg hasznot húzni a magyar görögdinnyéből. Jelezte, ha a Penny nem hagy fel a hazai dinnyeszezont és a termelés jövőjét is veszélyeztető akciózással, a kamara egy esetleges demonstrációtól sem riad vissza.

Az érintett áruházlánc lépése nem egy elszigetelt akció, kényszerhelyzetbe hozza a többi bolthálózatot is, ami végső soron az árak letöréséhez vezethet az egész görögdinnyepiacon. A termelők szerint ez a lépés hosszú időre tönkreteheti az egyébként éppen tavaly újra növekedésnek indult ágazatot - írták a közleményben.

A három szervezet arra kéri a magyarországi üzletláncokat, hogy "tisztességes magatartást tanúsítva" a valós piaci helyzethez igazítsák a görögdinnye árazását.

A Penny Magyarország az MTI megkeresésére közölte: a vállalatnak kiemelten fontos, hogy üzleteiben minél több magyar termék legyen elérhető, ezzel támogatva a hazai termelők és gazdák munkáját. Legalább ennyire fontos ugyanakkor a vásárlók terheinek csökkentése is ebben a nehéz gazdasági helyzetben - írták.

Éppen ezért a vállalat bizonyos esetekben - ahogy a magyar görögdinnye esetében is történt - az irányadó piaci áron megvásárolt terméket a szokásosnál alacsonyabb kiskereskedelmi árréssel adja tovább vásárlóinak.

"Mindezt annak érdekében teszi, hogy a szankciós infláció elleni küzdelemben a rosszabb anyagi helyzetben lévő magyar családok is hozzájuthassanak kedvező áron az egyik legkedveltebb szezonális magyar gyümölcshöz" - fogalmazott Kazatsay Eszter, a Penny magyarországi kommunikációs vezetője.

Címkék: dinnye

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.