Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. Október 12. 02:00, csütörtök | Helyi

Szilágyisok Zomborban

Szilágyisok Zomborban

A minap vendégségben jártak a Szilágyi iskola szerb-horvát szakkörösei a vajdasági Zombor (Szerbia) városának Testvériség-egység Általános Iskolájában.

Tizennégy kisdiák, Farkas Márta tagintézmény-vezető (aki egyben a szakkör és a Szilágyi Alapítvány elnöke is) szervezésében, Dunaújváros Önkormányzatának segítségével, látogathatta meg testvérintézményét. A csoportot elkísérte Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója is, aki több évtizedes szakmai és baráti kapcsolatot ápol a zombori Városi Múzeummal, és Kátainé Bálint Anikó, a Szilágyi iskola ped. asszisztense.
A Testvériség Egység Általános Iskola igazgatója Tatjana Janicsity elmondta, hogy több mint 400 tanulója van az iskolának, ebből 30 tanuló a magyar tagozatra jár, ahol minden tantárgyat magyarul tanulhatnak 8 évfolyamon. A látogatásra összegyűjtötték ezeket a tanulókat, s a nagyobbakkal közös programot szerveztek a szilágyisokkal. A drámapedagógiát segítségül híva, ismerkedést segítő játékokat játszottak egy órában az iskolában. Ezután városnézésre hívták a csoportot, melynek részeként megtekintették Eisenhut Ferenc festőművész „A zentai csata” c. festményét, mely az 1896. évi millenniumi kiállításra készült, s a megyeház dísztermében van elhelyezve. Mire a csoport visszatért az iskolába, már finom ebéd várta őket. Az iskola egy-két ügyes tanára bográcsban csirkepörköltöt főzött, Szuzi tanítónő pedig finom süteménnyel lepte meg a gyerekeket.
Délután a Városi Múzeumot tekinthette meg a csoport, ahol Zombor és környéke gazdag történelmi, régészeti és néprajzi gyűjteményét csodálhatták meg Branimir Masulovity igazgató úr jóvoltából, aki nagy szeretettel várta a kis küldöttséget.
Élményekkel teli nap után, mindkét iskola határozott véleménye az, hogy nemsokára folytatás következik Dunaújvárosban, a Szilágyi iskolában.

(A kirándulásra 2017.10.05-én került sor)
Farkas Márta

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.