Városlista
2022. június 29, szerda - Péter, Pál

Hírek

2017. Október 12. 02:00, csütörtök | Helyi

Szilágyisok Zomborban

Szilágyisok Zomborban

A minap vendégségben jártak a Szilágyi iskola szerb-horvát szakkörösei a vajdasági Zombor (Szerbia) városának Testvériség-egység Általános Iskolájában.

Tizennégy kisdiák, Farkas Márta tagintézmény-vezető (aki egyben a szakkör és a Szilágyi Alapítvány elnöke is) szervezésében, Dunaújváros Önkormányzatának segítségével, látogathatta meg testvérintézményét. A csoportot elkísérte Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója is, aki több évtizedes szakmai és baráti kapcsolatot ápol a zombori Városi Múzeummal, és Kátainé Bálint Anikó, a Szilágyi iskola ped. asszisztense.
A Testvériség Egység Általános Iskola igazgatója Tatjana Janicsity elmondta, hogy több mint 400 tanulója van az iskolának, ebből 30 tanuló a magyar tagozatra jár, ahol minden tantárgyat magyarul tanulhatnak 8 évfolyamon. A látogatásra összegyűjtötték ezeket a tanulókat, s a nagyobbakkal közös programot szerveztek a szilágyisokkal. A drámapedagógiát segítségül híva, ismerkedést segítő játékokat játszottak egy órában az iskolában. Ezután városnézésre hívták a csoportot, melynek részeként megtekintették Eisenhut Ferenc festőművész „A zentai csata” c. festményét, mely az 1896. évi millenniumi kiállításra készült, s a megyeház dísztermében van elhelyezve. Mire a csoport visszatért az iskolába, már finom ebéd várta őket. Az iskola egy-két ügyes tanára bográcsban csirkepörköltöt főzött, Szuzi tanítónő pedig finom süteménnyel lepte meg a gyerekeket.
Délután a Városi Múzeumot tekinthette meg a csoport, ahol Zombor és környéke gazdag történelmi, régészeti és néprajzi gyűjteményét csodálhatták meg Branimir Masulovity igazgató úr jóvoltából, aki nagy szeretettel várta a kis küldöttséget.
Élményekkel teli nap után, mindkét iskola határozott véleménye az, hogy nemsokára folytatás következik Dunaújvárosban, a Szilágyi iskolában.

(A kirándulásra 2017.10.05-én került sor)
Farkas Márta

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 20. 09:40, péntek | Helyi

Meghalt Vangelis

Meghalt kedden késő este Vangelis Oscar-díjas görög zeneszerző, többek között a Tűzszekerek és a Szárnyas fejvadász című filmek zenéjének komponistája.

2022. Május 19. 19:06, csütörtök | Helyi

Hárman meghaltak egy balesetben Kecskemétnél

Hárman meghaltak, ketten pedig súlyosan megsérültek abban a balesetben, amelyben két autó frontálisan összeütközött csütörtök délelőtt Kecskemétnél

2022. Május 17. 18:10, kedd | Helyi

Varga Mihály: válságálló a magyar gazdaság

Továbbra is válságálló a magyar gazdaság, a kormányzati intézkedések eredményesen tompították az orosz-ukrán háború hatását

2022. Május 02. 08:03, hétfő | Helyi

A magyar nyelv és irodalom írásbelikkel kezdődnek az érettségik

Hétfő reggel országszerte kezdődnek az írásbeli érettségi vizsgák. Az első érettségi napon magyar nyelv és irodalomból középszinten mintegy 71 ezren, emelt szinten több mint 2200-an adnak számot tudásukról.