Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Április 10. 11:53, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Szinte mindenkit érdekel a bolygó jövője

Szinte mindenkit érdekel a bolygó jövője

Meglepően sokan érdeklődnek a bolygó jövője, a környezetvédelem iránt és tudatosul bennük, hogy saját életükre és a következő generációk sorsára is hatással vannak a környezeti problémák

- derül ki az Alteo energetikai csoport megbízásából készült felmérésből. Egy lakos átlagosan 12 környezetkárosító tényezőt tud felsorolni, a legsúlyosabb gondnak az erdőirtást, a klímaváltozást és a légszennyezettséget tartják a januárban készült országos, reprezentatív kutatás szerint. Bár a különböző demográfiai csoportok eltérően vélekednek ezek jelentőségéről, abban 80 százalékuk egyetért, hogy a környezetvédelem az egész társadalom közös felelőssége.

A válaszadók 92 százaléka bevallottan érdeklődik a környezetvédelem iránt, 82 százalékuk úgy látja, hogy az ő életére is közvetlen hatással vannak a környezeti problémák. A megkérdezettek 63 százaléka szerint a környezetvédelemtől függ a következő generációk sorsa, de közel egyharmaduk nincs meggyőződve arról, hogy ez lenne jelenleg az emberek egyik legfontosabb feladata.

Az eredmények szerint a válaszadók 87 százaléka szorong a klímaváltozástól, közülük is 31 százalék nagyon aggódik a lehetséges következmények miatt. Ez főleg a budapestiekre és az egyetemi végzettségűekre igaz, leginkább ugyanis ők vannak tisztában a bolygót veszélyeztető tényezőkkel.

A kutatás arra is választ keresett, hogy melyek a legismertebb környezeti problémák. A legtöbben az általánosabb vagy az embereket közvetlenül érintő jelenségeket emelték ki, mint például az étel- víz-, energia-, és ruhapazarlás, vagy a globális felmelegedés.

A top három dolog, amit a lakosok megtesznek a zöldebb jövőért: a szelektív hulladékgyűjtés, az energia-, víz- és élelmiszerpazarlás elkerülése, valamint a vásárlás visszafogása. A megújuló energia használata minden tizedik háztartásban merül fel, míg elektromos vagy hibrid autót a válaszadók 4 százaléka vezet.

A legaktívabb környezetvédők az 50 év felettiek és a magasabb végzettségűek.

Címkék: bolygó, föld, jövő

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.