Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2017. Február 09. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: Bajnok Artúr, az MTI tudósítója jelenti:

Szíriába próbált menekülni egy Belgiumban elítélt dzsihadista, de Törökországban elfogták

Szíriába próbált menekülni egy Belgiumban elítélt dzsihadista, de Törökországban elfogták

Szíriába próbált menekülni a rá kiszabott hétéves börtönbüntetés elől egy belga állampolgárságú dzsihadista, a török hatóságoknak azonban sikerült elfogniuk - közölte szerdán a belga szövetségi ügyészség.

A La Derniere Heure című napilap értesülései szerint Khaled Khattabot tavaly májusban ítélték el terrorszervezetben való részvételért, de nem vonult be a börtönbe, hanem elszökött az országból. Khattab az ítélet szerint tagja volt egy csoportnak, amely dzsihadista harcosokat toborzott az Iszlám Állam nevű terrorszervezet számára Belgiumban.

A 26 éves férfit, aki állítólag baráti viszonyt ápolt Najim Laachraouival, a tavalyi brüsszeli robbantások egyik elkövetőjével, nemrég fogták el Törökországban, amikor megpróbált Szíriába jutni.

"A jelek szerint Szíriába akart menekülni, de a törökök őrizetbe vették. Kérelmeztük a kiadatását" - mondta Eric Van Der Sypt, a vádhatóság szóvivője.

A szóvivő felidézte, hogy Khattab tavalyi tárgyalásán az ügyészség a férfi azonnali letartóztatását kérelmezte, a bíróság azonban másként járt el. Hozzátette, a vádlott ugyan korábban egy évet eltöltött Szíriában, a visszatérése után minden tárgyaláson megjelent, rendelkezett belgiumi lakcímmel.

Az újság arról számolt be, hogy akkori ítéletében a bíró megjegyezte, hogy Khattab lelkiállapota "nyugtalanító".

A belga szövetségi ügyészség bejelentette azt is, hogy a hatóságok tucatnyi házkutatást tartottak szerdára virradóra Brüsszelben. A rendőrök olyanokat kerestek, akik Szíriából tértek vissza az országba.

Az akció során tizenegy embert őrizetbe vettek és kihallgattak, előzetes letartóztatásukról később fog dönteni a bíróság. Fegyvereket vagy robbanószert nem találtak.

2016. március 22-én Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson is terrortámadást hajtottak végre, harminckét ember halt meg. A robbantásos merényletek elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett. Belgiumban a hatóságok még mindig hármas, azaz "súlyos" fokozaton tartják a terrorkészültségi szintet. Ez azt jelenti, hogy a fenyegetés jelentős, "lehetséges és valószínű" terrortámadás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.