Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. December 18. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Szívinfarktust okozhat a hólapátolás

Szívinfarktust okozhat a hólapátolás

Ahogy az idő hőmérséklete csökken a tél beköszöntével, úgy emelkedik a szívbetegségben szenvedők szívinfarktusának kockázata. Szakértők most összegyűjtöttek néhány tanácsot a rizikófaktorral élők számára, hogy elkerüljék a szív problémáit télen is - írja a Health Day.

'Amikor a hőmérséklet csökken, úgy a vérerek is vékonyodnak, hogy megóvják testünket a hőveszteségtől' - mondta Dr. Holly Andersen szakértő, a New York-i Weill Cornell Medical Center igazgatója. Hozzátette: 'ez egy természetes reakció, ami ugyanakkor a rizikófaktoros pácienseknél növeli a szívroham kockázatát, különösen akkor, hogyha nehéz fizikai munkát - hólapátolást - végeznek'.

Sokan nincsenek tisztában a téli hideg időjárás és a viharok egészségügyi hatásaival. Az alacsony hőmérséklet és a téli viharok azonban igen veszélyesek, mivel felhevítik a szívet - figyelmeztet Andersen. A hólapátolás az egyik legfárasztóbb és legveszélyesebb téli tevékenység, ami az amúgy is kockázati tényezővel élő emberek szívroham kockázatát jelentősen megnöveli, mivel növeli a vérnyomást.

Hogy védje szívét télen is, tartsa be a következőket hólapátoláskor:

- megerőltető mozgás, mint a hólapátolás előtt melegítse be izmait
- tartsa magát melegen! Viseljen sálat, sapkát, kesztyűt, még akkor is, amikor mozgás közben úgy érzi nincs rá szüksége, mert kimelegedett
- hólapátoláskor ahelyett, hogy felemelné azt, inkább tolja el magától, hogy eltávolítsa róla a havat
- járkáljon és tartson néha szünetet lapátolás közben
- kérje meg barátját, hogy segítsen Önnek, így nem lesz olyan megerőltető a feladat, másrészt vészhelyzet esetén azonnal jön a segítség.

Címkék: infarktus, szív

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.