Városlista
2022. augusztus 9, kedd - Emőd

Hírek

2015. Október 22. 07:45, csütörtök | Külföld
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti:

Szlovén ellenzék: a kormánynak Orbán Viktor példáját kellett volna követnie

Szlovén ellenzék: a kormánynak Orbán Viktor példáját kellett volna követnie

Más helyzetben lenne most Szlovénia, ha Miro Cerar és kormánya Magyarország példáját követi és drótkerítéssel erősíti meg azokat a határszakaszokat, amelyek most migrációs nyomás alatt vannak

- mondta Vinko Goren jobboldali parlamenti képviselő, a Janez Jansa által vezetett volt jobboldali kormány belügyminisztere szlovén újságíróknak szerdán.
Több ellenzéki képviselő is ellátogatott a brezicei, rigonicei és az osztrák határ melletti sentilji tranzitközpontokba, és az ott uralkodó körülmények, továbbá a Szlovéniára nehezedő migránsválság miatt keményen kritizálta a szlovén baloldali kormányt.

"Ha megtettük volna azt, amit Magyarország, akkor a világnak és a menekülteknek is időben tudtára adhattuk volna, hogy határaink zárva vannak előttük" - mondta.

Ivan Molan, Brezice polgármestere úgy nyilatkozott: az elmúlt napok eseményei után, nem kívánnak több migránst fogadni területükön.

A brezicei befogadóállomáson szerdán délelőtt tűz ütött ki és huszonhét sátor égett le. A gyújtogatást szándékosan követték el a migránsok, mert nem voltak megelégedve a lassú regisztrációs folyamattal és az osztrák határra való szállításuk gyorsaságával. Hétfő este ugyanebben a táborban nagyobb dulakodásra került sor, és paprika-sprayt is bevetett a szlovén rendőrség a migránsok ellen, akik botokkal és kövekkel támadtak egymásra.

A polgármester szerint a migrációs eljárás embertelen a szlovén rendőrökkel és a menekültekkel szemben is, akiknek kilométereket kell gyalogolniuk a horvát határtól, hogy a befogadóállomásra érjenek, majd regisztrálják őket.

A 24sata horvát napilap arról írt: több település vezetője is elégedetlen a kialakult helyzettel.

Miran Vuk, a horvát határ közvetlen közelében elhelyezkedő zavrci járás vezetője szerint a migránsok tönkretették az újonnan felépült stadionjukat. Szerinte ezek az emberek nem is menekültek, hanem "kontrollálatlan vad hordák", akik a gyerekeket és a nőket használják fel arra, hogy előre jussanak.

"Menekültek voltak a délszláv háborúban érkező boszniaiak, akik mindenért hálásak voltak" - jelentette ki.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 09. 14:04, kedd | Külföld

Titokzatos űreszközt állított pályára Kína

Miközben növekszenek a feszültségek Kína, az Egyesült Államok és Tajvan között, egy kínai hordozórakéta titkos céllal pályára állított egy titkos, újra felhasználható űreszközt - írta hétfőn a Futura francia portál.

2022. Augusztus 09. 12:02, kedd | Külföld

A horvát busztragédia sofőrje nem állt drog vagy alkohol befolyása alatt

Nem állt drog vagy alkohol befolyása alatt annak a lengyel busznak a sofőrje, aki két nappal ezelőtt elvesztette uralmát a jármű felett és egy betonfalnak ütközött - közölte a horvát közszolgálati televízió (HRT) hétfőn.

2022. Augusztus 09. 07:00, kedd | Külföld

Elkezdődött a majomhimlő oltási kampánya Olaszországban

A fertőző betegségekre szakosodott Spallanzani római kórházban kezdődött el a majomhimlő elleni oltás hétfőn, miután az egészségügyi minisztérium adatai szerint 545 esetet azonosítottak.

2022. Augusztus 09. 06:00, kedd | Külföld

Két hete pusztít erdőtűz egy németországi nemzeti parkban

Két hete pusztít erődtűz Németország keleti részén egy nemzeti parkban, a hatóságok hétfői adatai szerint még legalább egy hétig tart a védekezés.