Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Július 19. 06:35, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Szőlőszem nagyságú szívet műtöttek

Szőlőszem nagyságú szívet műtöttek

Egy életveszélyben lévő babát mentettek meg világklasszis szintű szívműtéttel. A kislány szíve szőlőszem nagyságú volt. A tíz napos Rheya Tooke-nál három végzetes hiányosságot - többek között lyukas szívet - diagnosztizáltak, s egy hagyományos műtétet nem élt volna túl - számol be az esetről a Fox News.

Rheya Tooke-nál 10 napos korában 3 végzetes hiányosságot diagnosztizáltak.
A doktorok azt állapították meg, hogy a nagyjából 2 kilós csecsemő túl kicsi hogy túléljen egy operációt, mivel egy lyuk volt a szívének egyik véredényében, amin át vér szivárgott a tüdejébe, és egy eldeformálódott artériába.

Hasonló műtétet még soha nem végeztek el ilyen fiatal csecsemőn.

A kardiológusok közt úttörőnek számító Dr. Joseph Vettikattil egy apró bemetszést ejtett a baba mellkasán, ideiglenesen átvágva a hibás véredényt, és egy katétert operált be, hogy a vér áramlását elősegítse.

„A cél az volt, hogy a vér eljusson a megfelelő helyekre, és hogy elzárjuk a lyukat, viszont a lány túl kicsi volt, hogy kiállja az operáció megpróbáltatásait” - mondta Dr. Vettikattil, a Southampton University Hospitals NHS Hampshire-i megbízottja.

Rheya most 6 hónapos és otthon növekedik a szülei védelmében, miután a kilenc órás műtét véglegesen kigyógyította betegségéből.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.