Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2016. Február 24. 12:24, szerda | Helyi
Forrás: Pálfi-Németh Tünde DMJV önkormányzati szóvivő

Tájékoztatás lakossági adatgyűjtésekről

Tájékoztatás lakossági adatgyűjtésekről

Háztartási költségvetési és életkörülmény adatfelvételek.
Munkaerő-felmérés.
A lakosság utazási szokásai.

Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy a Központi Statisztikai Hivatal és az általa alapított Statisztikai Elemző Központ Korlátolt Felelősségű Társaság (STATEK Kft.) Dunaújváros településen a KSH elnöke által 2016. évre engedélyezett, önkéntes adatszolgáltatáson alapuló lakossági adatfelvételeket hajt végre, a korábbi évek gyakorlata szerint.
A felvételek Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) szerinti neve és nyilvántartási száma: „Munkaerő- felmérés és kiegészítő felvételei, OSAP1539” „A lakosság utazási szokásai, OSAP 1942” „Háztartási költségvetési és életkörülmény adatfelvétel, havi naplóvezetés, OSAP 2153; éves kikérdezés, OSAP 2154; kiegészítő modul, OSAP 1968” Az összeírási munkát igazolvánnyal ellátott kérdezők végzik. A minta vétel reprezentatív, vagyis a címek kijelölését véletlenszerű kiválasztással hajtják végre.
A lakosság részére munkanapokon 8 és 15 óra között a 22/500-274 telefonszámon adnak további felvilágosítást. Az adatgyűjtés módszertanával és a kutatási eredményekkel kapcsolatosan awww.ksh.hu internetes oldal biztosít tájékoztatást.

Tájékoztató lakossági adatgyűjtésről, 2016

Háztartási költségvetési és életkörülmény adatfelvételek

A háztartási költségvetési és életkörülmény adatfelvételek célja, hogy hiteles, megbízható adatokat szolgáltasson a lakosság különböző társadalmi-gazdasági rétegeinek fogyasztási szerkezetéről, lakáshelyzetéről, a háztartás tagjainak demográfiai jellemzőiről.
Országos szinten körülbelül 18 ezer háztartást keresünk fel évente. A felkért háztartások több válaszadási mód közül választhatnak: két héten keresztül papír alapon, vagy interneten naplószerűen vezethetik kiadásaikat. Ezek a háztartás-statisztikai adatok a fogyasztói árindex-, létminimum- és GDP számításokhoz, valamint a nemzetközi összehasonlításokhoz elengedhetetlenül szükségesek.

Munkaerő-felmérés
A munkaerő-felmérés célja a foglalkoztatottság és a munkanélküliség folyamatos megfigyelése, ezek jellemzőinek feltérképezése. A felmérés a munkaerő-piaci helyzet mélyreható megismerését szolgálja, mint például azt, hogy hányan dolgoznak a gazdasági élet különböző területein, általában mennyi időt töltenek munkavégzéssel, hányan keresnek, de nem találnak munkát, hányan szeretnének még dolgozni, és erre képzettségük, családi kötöttségeik alapján milyen esélyük van. Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre csak közvetlenül a lakossághoz fordulva kaphatunk választ.
Országos szinten körülbelül 36 ezer háztartást keresünk fel negyedévente, Fejér megyében közel 1500-at. Egy felkért háztartást hat egymást követő negyedévben keresi meg összeírónk, de a második alkalomtól kezdődően telefonos válaszadásra is van lehetőség.

A lakosság utazási szokásai
Az országosan közel 15 ezer háztartás válaszait összegző reprezentatív felvétel célja a lakosság utazási szokásainak, igényeinek, turisztikai keresletének vizsgálata. Az adatgyűjtésben közreműködő háztartásokat nyolc egymást követő negyedévben kérjük fel válaszadásra, amikor is arról kérdezzük őket, hogy az elmúlt három hónapban tettek-e többnapos utazást. Amennyiben igen, akkor az utazás körülményeiről következnek kérdések: az utazás okáról, földrajzi céljáról, a használt közlekedési eszközökről, az igénybevett szálláshelyekről. Ha azonban nem utaztak az elmúlt időszakban, az iránt érdeklődünk, melyek voltak azok a körülmények, amelyek ezt nem tették lehetővé. A kapott információk a lakosság, az idegenforgalom területén működő vállalkozások, a nemzetközi szervezetek adatigényeinek kielégítését, a turizmuspolitika formálóinak munkáját nagyban segítik.
Amennyiben az adatszolgáltatónak kényelmesebb, az első sikeres személyes felkeresést követően a további kikérdezések alkalmával lehetőség van telefonos válaszadásra is
A háztartások véletlen mintavétel útján kerülnek kiválasztásra az ország különböző településein, ez biztosítja, hogy az adatok jól reprezentálják a teljes lakosságot.
Mindhárom adatfelvételben való részvétel önkéntes, de a valós kép bemutatásához nagyon fontos, hogy a háztartások minden típusa megjelenjen a statisztikai adatokban.
Az adatfelvételek minden fázisában szigorúan ügyelünk a személyes adatok védelmére, az adatfeldolgozás után kizárólag összesítve, beazonosításra alkalmatlan módon jelentetjük meg az eredményeket.


Az összeírási munkát a Központi Statisztikai Hivatal valamint az általa alapított STATEK Kft. igazolvánnyal ellátott kérdezői végzik. Kérjük, amennyiben összeírónk éppen Önt keresi fel a fenti adatgyűjtések céljából, legyen segítségünkre, válaszoljon kérdőíveinkre, hogy megbízható, pontos adatokat tudjon a KSH a felhasználók részére biztosítani.

Központi Statisztikai Hivatal
Veszprémi főosztály

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.