Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Február 03. 20:45, péntek | Helyi

Támad a tél és mi védekezünk - a legfrisebb helyzetkép

Támad a tél és mi védekezünk - a legfrisebb helyzetkép

A várható hóhelyzet, és fagyok miatt sürgős és fontos döntéseket döntéseket hozott a védelmi bizottság pénteken és szpmbaton. Amelyben útlezárás is szerepel.

A mai napon meghozott döntések között szerepel, hogy amint nagyobb mennyiségű havazás tapasztalható Dunaújvárosban, a Pincesort mindkét irányból lezárják a csúszásveszély miatt, a Víztorony felőli oldalon kordonnal, míg a Pincesor alján behajtani tilos táblával jelzik a forgalomkorlátozást.
A jelzett időjárási viszonyok miatt a Dunaújvárosi Főiskolán tervezett szombati diplomaátadó ünnepség elmarad. A Hild József Szakközépiskola, Szakiskola, Speciális Szakiskola és Kollégium, valamint a Pannon Oktatási Központ szalagavató ünnepségét ugyan megtartja (a tervezett időpontban 17:00 órától 18:00 óráig), de az utána következő bankett ünnepség szintén elmarad.
A mai napon megnyitották a Béke téri utazóközönség számára a Fabó Éva Sportuszoda földszintjét, mely jelenleg a fűtött termével a várakozók közérzetének javítását szolgálja.

Fokozott körültekintésre hívjuk fel a lakosság figyelmét. Amennyiben nem szükséges, ne induljanak útnak (még gyalog sem). Az ilyenkor gyakori – főleg idős embereknél – combnyaktörések és egyéb törési sérülések kivédése érdekében, javasolt biztonságos, meleg helyen tartózkodni.

Amennyiben kórházi ellátásra szorulnak, és a fennálló hóhelyzet miatt nem tudják megoldani a közlekedésüket, haladéktalanul vegyék fel a kapcsolatot a kórházzal, hogy az ellátásukra, és a betegszállításra időben fel tudjanak készülni. A mentőszolgálat kéri a lakosság türelmét, hisz az útviszonyok, és a mentőautók leterheltsége megnehezíti a közlekedésüket.
Dunaújváros Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalában a Katasztrófavédelem, műveletirányítási-vezetési pontot működtet.

HELYZETKÉP SZOMBATON:

A Helyi Védelmi Bizottság 2012. február 04-én, a délután három óráig kapott visszajelzések alapján, a következő információkkal kapcsolatban tájékoztatja a lakosságot.
A Magyar Közútkezelő dunaújvárosi kirendeltségének tájékoztatása szerint, Dunaújváros és térségének útvonalai, az időjárási körülményeknek megfelelően járhatóak, és a folyamatos hóesés mellett jelenleg is tisztítják a hidat, az M8-as autópályát, a körforgalmi csomópontokat és a vasúthoz vezető úthálózatot. Gépjárműikkel megfelelő körültekintéssel sózzák az utakat, valamint a tolólapokkal felszerelt autóikkal hóekézést végeznek. Munkavégzésük a meghatározott műszakváltásoknak köszönhetően folyamatos.
A Dunanett Kft. valamennyi hókotrója, 25 fős kézi erő bevonásával, jelenleg is hóekézést végez a városi főközlekedési útvonalakon. A kereszteződéseknél lévő gyalogátkelőhelyek akadálymentesítésére valamint a tömegközlekedési útvonalak tisztítására is nagy hangsúlyt fektetnek. Az előttünk álló hétvégén a lakosság türelmét kérik a mellékutcák, illetve parkolók hóeltakarításának tekintetében.
Az Alba Volán Zrt. mind helyi-, mind távolsági autóbuszjáratainak közlekedése folyamatos, egyúttal kérik a lakosság türelmét, hiszen bár autóbuszaikkal mind a helyi megállóhelyek, mind a környező települések megközelíthetőek, azonban az időjárásra tekintettel a menetidőben csúszások tapasztalhatóak.
A Dunaújvárosi Mentőállomás részéről ugyan lassabb, de folyamatos a munkavégzés. A délután 14:00 óráig tapasztaltak alapján elmondható, hogy jelenleg minden település jól megközelíthető, így a betegellátás, illetve szállítás biztosított. A kora délutáni órákban Adonynál történt egy kisebb koccanásos baleset, de személyi sérülés nem történt. Tűzoltóinknak a délutáni órákig egy alkalommal kellett helyszínre vonulniuk, ugyanis Sárbogárdnál egy személyi autó az árokba fordult, de személyi sérülés ekkor sem történt.
A Dunaújvárosi Vízirendészet személygépkocsis járőrözés formájában is folyamatos ellenőrzése alatt tartja a meghatározott szakaszterületüket, a kikötőket, a Duna mellékágait, valamint a Szabadstrandot. A hóesés előtt, még a tegnapi napon megállapították, hogy a Szabadstrand jege a parttól megközelítően 20 méterig már elérte a megfelelő 10 cm-es vastagságot, azonban a hóesés miatt ez már biztosan nem meghatározható, így a parttól számított 20 métertől beljebb, a jégen tartózkodást már nem javasolják.
A Magyar Mentőszolgálat Alapítvány utcai szociális szolgálata, a helyi szociális hálózatnak, valamint a dunaújvárosi polgármesteri hivatalnak a szakembereivel kiegészülve, folyamatos ellenőrzésük alatt tartják a hátrányos helyzetben, illetve a fedél nélkül élőket. Kiemelt figyelmet fordítanak a Duna-part, a temető, az erdő, a kertvárosi-, valamint az óvárosi városrész teljes területére. A szakemberek között folyamatos a koordináció, tájékoztatásuk szerint, eddig rendkívüli esemény nem történt.
Dunaújváros vonatkozásában elmondható, hogy a mai napon, 11:00 órakor a Pincesort (az előzetes tájékoztatásnak megfelelően) teljes hosszában lezárták a csúszásveszély miatt. Felhívjuk a gyalogosan közlekedők figyelmét, hogy a balesetveszély elkerülése érdekében a Római városrészből, valamint a Weiner Tibor körútról levezető hosszú lépcsősor használatát mellőzzék.
A kora délutánig beérkező visszajelzések alapján tehát elmondható, hogy a folyamatos hóesés, és a rendkívüli hideg időjárás ellenére rendkívüli esemény nem történt, jelenleg nincs elzárt település, a rendvédelmi szervek pedig meghatározott erőikkel folyamatosan ellenőrzésük alatt tartják a kialakult helyzetet, és a bekövetkező változások tükrében meghozzák a szükséges intézkedéseket.
Fokozott körültekintésre hívjuk fel a lakosság figyelmét, amennyiben nem szükséges, továbbra se induljanak útnak (még gyalog sem). Ha mégis így tesznek, gondoskodjanak az utazótérben megfelelő alapellátásukról (folyadék, hideg élelem, illetve takarók).
Dunaújváros Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalában a Katasztrófavédelem, műveletirányítási-vezetési pontot működtet. Veszélyhelyzet esetén az országosan ismert segélyvonalakon várják a lakosság bejelentéseit (104-Mentő; 105-Tűzoltóság; 107-Rendőrség; 112-Általános Segélyhívó).
A Helyi Védelmi Bizottság által korábban kiadott közleményben foglaltak továbbra is érvényben vannak, a változások tükrében időben és folyamatosan tájékoztatjuk a lakosságot a szükséges intézkedésekkel kapcsolatban.
Cserna Gábor
Polgármester

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.