Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2016. December 29. 19:40, csütörtök | Helyi

Távhő-csata és a fű

Távhő-csata és a fű

Egyszerű, ám roppant bölcs barátom szokta citálni azt a mondást, hogy mindegy, hogy az elefántok szeretkeznek vagy harcolnak, a füvet közben letapossák...

Valahogy ez jutott eszembe, ahogy a DVCSH, a Jobbik és Cserna Gábor közleményét olvastam. A dolog látszólag roppant egyszerű. A DVCSH kisebbségi tulajdonosa nehezményezi, hogy szerinte több a költsége mint a haszna, s ezért úgy véli, hogy szűkebbre fogja a szolgáltatást, persze csak annyira, amennyire a jogszabályok engedik. Ez a kulcsmondat, mert ha nem teljesítene, akkor az szerződésszegés lenne, de ha visszavesz egy kicsit a csapon, akkor a szerződés maradhat, csak a polgár fog fázni. S mivel nem mindenki iszik annyi alkoholt, így egy idő után lázadozni fog az eljárás ellen.

És ha a távfűtéses városlakó kiakad, azt a politikusok nem szeretik, mert az ideges választópolgár még az álmoskönyvek szerint is rosszat jelent, s ekkor majd jól leülnek tárgyalni, s minél idegesebb a polgár, annál hamarabb megállapodnak a szolgáltatóval.

Ez egy gyakorta alkalmazott üzleti fogás, ha az egyik fél a szolgáltató, a másik meg a döntéshozó...

Mernjünk be egy kicsit a részletekbe. A DVCSH közleményében az áll, hogy :

"A dunaújvárosi távhőszolgáltatás várható vesztesége az elmúlt években elfogadott értékről 450-480 mFt értékre nő, veszélyeztetheti a szolgáltatás folyamatos fenntartását. A támogatási értékek MEKH előtti felülvizsgálatát haladéktalanul kezdeményeztük."

Eddig egyetlen városlakó arcizma sem rezdül. Az enyém is csak azért, mert elvesztettem a pénztárcámat, pénzzel és bankkártyákkal, piros volt és szerettem, de főleg a tartalmát hiányolom... így minden anyagi jellegű kérdés most valahogy a lelkemig hatol... szóval még csak nem is sajnáljuk a szolgáltatót, mert mi is tudjuk, hogy egy csomó dolognak a felülvizsgálatát jó lenne kérni, neki azért csak egyszerűbb...

Ez olyan elefántos dolog... de most jön a fű kérdésköre...

1. Először is azt mondják, hogy hidegebbek lesznek a radiátorok, egyes vélemények szerint már most is ez van, már csak abban reménykedhetünk, hogy enyhe telünk lesz az időjósok szerint. El is mondja a szolgáltató, hogyha meleget ad, akkor növeli a veszteségét... tehát úgy van vele mint az egyszeri kereskedő, hogy akkor van nyeresége, ha nem nyitja ki a boltját...

2.Mindemellé közli, hogy nem csak, hogy nem fog meleget , csak langyot adni, de még fizetettni is fog... A közlemény bonyolult jogi megfogalmazása magyarul úgy hangzik, hogy ki fogja hátékázni a társasházakra a költségosztók leolvasásának és elszámolásának összes költségét... mert erre lehetősége van... azért a lakásonkénti éves 2800 forintos költség nem akkora teher, amelyért visítva fogja az ereit bárki vagdosni, de hát ez is pénz, amelyet inkább másra költene az ember, ha lehetősége van rá...Nem retten meg, de nem is örül neki...

3. Aztán arról beszél, hogy a rezsicsökkentéssel ők baromira nem jártak jól:

"Hogy világos legyen: az energiahivatal nem a fogyasztók által megfizetendő díj egységárát csökkentette le GJ-onként 1064 forinttal, hanem azt a távhőszolgáltatótól vonja el, miután beszedte a magasan tartott díjakat a fogyasztóktól!"

Erre természetesen minden valamire való pártnak nyilatkoznia kell. A Jobbik nem ünnepel vagy telel ilyentájt, mert azonnal és haladéktalanul közleményt adott ki... Szerintem mások is fognak reagálni,csak még nem értek haza, vagy már el is mentek szilvesztert ünnepelni, kis türelmet...

"A Jobbik Dunaújvárosi Alapszervezete felháborítónak tartja, hogy az egyes fideszes vezetők és Pomázi Csaba között zajló sakkjátszma következményeként a város amellett, hogy milliárdos veszteségeket kénytelen elszenvedni – például a gázmotoros erőmű esetében – a lakosság egészsége és alapellátása is veszélyben van. A Jobbik nem hagyja, hogy a DVCSH nyílt levélnek álcázva, a városlakóknak nyújtott szolgáltatással zsarolja az itt élőket. Elképesztőnek tartjuk, hogy a XXI. században előfordulhat az, hogy egy megyei jogú város a téli hidegben forráshiányra hivatkozva akadályoztatja a fűtés és melegvíz-szolgáltatást. A történtekért a felelősség egyértelműen a helyi fideszes városvezetést és a DVCSH-t terheli."

Szinte munkaköri kötelessége mindegyik ellenzéki pártnak a DVCSH ( mint pénzbeszedő szolgáltató) és a poltikai riválisának savazása.... Ha nem ezt tenné, akkor nagyon nagyon botoron járna el... Azért már a választások szele megérinti a hidegben vacogó arcukat, mert a végén:

"A Jobbik hatalomra jutása esetén azonnal gondoskodik arról, hogy az illetékeseket azonnal eltávolítsák a pozíciójukból. Megvédjük a dunaújvárosiakat, megvédjük Dunaújvárost!"

No, jó hogy addig mi lesz? Vacog, vacog, de azért pozitívan tegye ezt a jövőbe vetett hittel.

És persze ilyen helyzetben kötelessége megszólalni a polgármesternek is.

Cserna Gábor az egész önkormányzat támogatását ajánlotta fel a városlakóknak. És ebben azért a Jobbik, az PM meg a DK és az MSZP képviselői is benne vannak. No, jó a Jobbik és a DK kap egy balhorgot a bordáik közé, de hát a palamenti kifarolás a migráns kérdésben még túl közel van.

"Városvezetőként szeretném megnyugtatni a lakosságot, hogy Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata ezután is mindent megtesz annak érdekében, hogy a szolgáltatást fenntartsuk, és az a törvényeknek megfelelően biztosított legyen."

Mi azt valljuk, hogy Magyarországon mindenkinek kötelező a jogszabályokat betartania, még a DVCSH Kft-nek is, Dunaújváros lakói pedig bízhatnak abban, hogy ennek érdekében továbbra is mindent megteszünk! Városvezetőként szeretném megnyugtatni a lakosságot, hogy Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata ezután is mindent megtesz annak érdekében, hogy a szolgáltatást fenntartsuk, és az a törvényeknek megfelelően biztosított legyen.

Nem engedjük, hogy a városlakók érdekei sérüljenek azért, mert a Kormány sikeres rezsicsökkentésének eredményeként, a DVCSH Kft. kisebbségi tulajdonosa nem tud akkora profitot realizálni, mint azt tette a korábbi években. Önkormányzatunk a dunaújvárosiak érdekeit tartja szem előtt, ellentétben a hiteltelen Jobbikkal, akik ahogy a rezsicsökkentést is folyamatosan támadják, jelen ügy esetében is a migránsokat simogató "Gyurcsány párt" mellé állnak, és kicsinyes módon, politikai előnyt igyekeznek kovácsolni a kialakult helyzetből.

Mi azt valljuk, hogy Magyarországon mindenkinek kötelező a jogszabályokat betartania, még a DVCSH Kft-nek is, Dunaújváros lakói pedig bízhatnak abban, hogy ennek érdekében továbbra is mindent megteszünk!

Cserna Gábor

Dunaújváros Megyei Jogú Város polgármestere"

Hogy mi lesz a folytatása? Úgy vélem, hogy az elefántok szeretkezése kérdéskör most elnapolva. A közelmúltban úgy tűnt - vízkörmű engedélyt adtak a DVCSH-nak - hogy békekötésre került sor a DVCSH magán tulajdonosai és a kormány között. A fentiek alapján ez elhamarkodott bizakodás volt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.