Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2014. November 04. 19:17, kedd | Helyi

Téli gumi-nyári gumi kontra négyévszakos

Téli gumi-nyári gumi kontra négyévszakos

A téli gumi – nyári gumi variáció helyett megfelelő alternatívát jelent-e a négyévszakos gumiabroncs? Az alábbiakat érdemes átgondolni.

Hazánkban a téli és nyári időjárási- és útviszonyok tág határok közt változnak, jelentős eltéréseket mutatva. Az általuk jelentett kihívásnak leginkább két különböző, speciálisan a célra kifejlesztett gumiabroncs garnitúra tud megfelelni.

Vizsgáljuk meg közelebbről:

Tipikus téligumi mintázat: sűrűn elhelyezkedő apró lamellák; erőteljes, mély kapaszkodóblokkok.

Feladatuk a vonó- és oldalirányú, valamint a fékezőerő hatékony átadása, továbbá a kapaszkodás – ha kell, havon, jégen, nyálkás-csúszós útfelületen is. A mély és széles hosszanti ill. oldalirányú mintaárkok kivetik magukból a havat, és biztosítják a jó vízelvezetést a gyakran sáros, latyakos, jégkásás utakon. A téligumi anyaga magas szilika tartalmú, a nyárinál lágyabb gumikeverék, így az abroncs a hideg (+7 Celsius fok alatti) aszfalton nem válik merevvé, rugalmatlanná; nem veszít a tapadásából.

A nyári gumi futófelülete a télinél szemmel láthatóan telítettebb, a nagyobb felfekvési felület által jó tapadást biztosít száraz úton.

A mintázat kevésbé tagolt, feltűnő a sűrű lamellázottság hiánya – erre nyári útviszonyok között nincs is szükség. Fontos viszont esőben, nedves úton az aquaplaning elkerülése; a hosszanti és oldalirányú csatornák a gyors vízelvezetést szolgálják. A nyári gumi anyaga a télinél szilárdabb, keményebb gumikeverék, amely 7 Celsius fok felett a megfelelő tapadást és kopásállóságot biztosítja.

A négyévszakos autógumi anyaga és mintázata a téli és a nyári egyfajta “egyvelege”. Futófelülete nem kifejezetten nyári és nem kifejezetten téli, bár mindkettő jellegzetességei felfedezhetők rajta.

Így – bizonyos mértékig – a téli ill. nyári hőmérsékleti és útviszonyoknak egyaránt képes megfelelni. Könnyen belátható azonban, hogy megvannak a maga határai: szélsőséges körülmények között nem tud úgy teljesíteni, mint egy speciálisan az adott célra kifejlesztett – téli vagy nyári – gumiabroncs.

Akkor kinek való?

A négyévszakos abroncs annak jelenthet ésszerű alternatívát, aki:

- járművét csak keveset (évi 8-10000 km) és kisebb távolságok megtételére használja. (pl. városon belül)

- extrém körülmények között (hó, jég, fagyos út, ónos eső) tudja nélkülözni az autót, mert nem éri meg téli gumi nélkül kockáztatni.

Egy szónak is száz a vége: téli útra téli gumi, nyári útra nyári gumi...

Címkék: nyári gumi, téli gumi

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.