Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2014. December 18. 19:27, csütörtök | Helyi

Teljesen új döntés a Fabó Éva Sportuszodáról

Teljesen új döntés a Fabó Éva Sportuszodáról

2014. utolsó közgyűlése, egészségügyi díjak, sok kérdés, néhány azonnali válasz, új megbízás az uszoda üzemeltetésére, három sürgősségi indítvány

Ünnepi hangulatban és mozzanatokkal kezdődött 2014. utolsó, karácsony előtti közgyűlése. Feldíszített karácsonyfa mellett a Móricz Zsigmond Általános Iskola énekkara köszöntötte karácsonyi dalokkal a döntéshozókat és minden jelenlevőt.

Cserna Gábor polgármester dicsérő mondatokkal méltatta a kórus hagyománnyá nemesedett és színvonalas fellépését.
Az érdemi munka első mozzanataként Cserna Gábor polgármester átadta a „Dunaújváros Egészségügyéért” Díjat dr. Rombauer Edit sebész-onkológos főorvosnak, dr. Simon Zsuzsanna házi gyermekorvosnak és Kassai Sándorné fogászati röntgen asszisztensnek. Ezt követően Lőrinczi Konrád, a Szociális, Egészségügyi és Lakásügyi Bizottság elnöke pohárköszöntőjében méltatta a három kitüntetett hölgy életművét, majd kettőjüknek további eredményes munkát, Kassai Sándornénak pedig szép nyugdíjas éveket kívánt.

A kitüntetetteket így méltatta a közgyűlés:

Dr. Rombauer Edit sebész-onkológus főorvos asszony 1982-ben szerezte általános orvosi diplomáját a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, munkahelye azóta a Szent Pantaleon Kórház Sebészeti Osztálya. 1986-ban Általános sebészeti szakvizsgát tett, majd 2004-ben klinikai onkológiai szakképesítést szerzett. 1994-ben adjunktusi, majd 2005-ben főorvosi kinevezést kapott. 2010-től megbízott, majd 2011-től a sebészeti osztály kinevezett osztályvezető főorvosa. 2010-ben a 83. Szent Pantaleon Emlékérmet kapta.
Több mint 30 éve gyógyítja, gondozza a sebészeti beavatkozásra és onkológiai kezelésre szoruló betegeket városunkban. Munkáját teljes odaadással, etikusan, nagyon magas színvonalon, a lehető legnagyobb empátiával látja el.
Munkája során a korszerű sebészeti elvek alkalmazását, új műtéti technikák és sebészeti megoldások bevezetését szorgalmazza
Kimagasló színvonalon nagy hozzáértéssel és odaadással végzett szakmai tevékenysége elismeréseként a közgyűlés dr. Rombauer Editnek sebész-onkológus főorvosnak adományozta a Dunaújváros Egészségügyéért díjat.

Dr. Simon Zsuzsanna a 11. körzet házi gyermekorvosa, 1969-ben a Szegedi Orvostudományi Egyetemen szerezte orvosi diplomáját, 1974-ben szakorvosi vizsgát tett. A hozzá forduló páciensek gyógyítását, kezelését nagyon szívélyesen, humánus és odafigyelő módon végzi. A betegek számára igyekszik minden esetben a lehető legjobb megoldást találni. Dunaújvárosban már 40 éve dolgozik házi gyermekorvosként, és lassan elhagyni készül ezt a pályát.
A több évtizeden keresztül kiemelkedő szakmai hozzáértéssel végzett tevékenységének, lelkiismeretes és humánus gyógyító munkájának elismeréseként a közgyűlés dr. Simon Zsuzsannának „Dunaújváros Egészségügyéért díjat” adományozott.

Kassai Sándorné fogászati röntgen asszisztens évtizedeken keresztül, időt és energiát nem kímélve lelkiismeretesen végezte munkáját. Hosszú ideig egyedül látta el városunkban a fogászati röntgen tevékenységet. A pályája során folyamatosan képezte magát.
2014. augusztus 31-ig aktívan dolgozott fogászati röntgenesként az önkormányzat megbízásában, majd innen is ment nyugdíjba idén szeptemberben.
Hosszú időn át végzett felelősségteljes tevékenysége elismeréseként a közgyűlés a „Dunaújváros Egészségügyéért díjat” adományozta Kassai Sándornénak.

Jó példaként említették Dunaújvárost

Három sürgősségi napirendi pont felvételével és róluk való döntéssel kezdődött a közgyűlés érdemi munkája. Elsőként a DVG Zrt.100 millió forintos törzstőke emelését támogatta szavazatával a testület. A cég jobb versenyképessége és a törvényi előírásoknak megfelelése tette szükségessé a tőkeemelést. A továbbiakban egyetértett a polgármesteri hivatal 8 millió forint értékű gépkocsi-vásárlásával, mert 400 ezer kilométert futott, gyakran szorult javításra a meglevő. Harmadikként a Roma Nemzetiségi Önkormányzat jövő évi finanszírozásának (a többletköltség miatti) kérelmét támogatta a közgyűlés, ám előzetesen polgármesterünk megjegyezte, hogy a megye is, Czomba Sándor államtitkár is példaként emlegette ezt a Dunaújvárosban bevezetett köz- és tömegfoglalkoztatási modellt!

Kis posták bezárása: még egyeztetnek

Képviselői kérdések sokasága „fűszerezte” a polgármesteri beszámoló elnevezésű első napirendi pontot. Pintér Tamás (és őt követően Szabó Zsolt) a DVCSH Kft. és az önkormányzat közötti peres ügyek részleteire volt kíváncsi, majd az igen elhanyagolt állagú zöld rendelő tűrhetetlen állapotát kifogásolta a közelmúlti tűzeset kapcsán. Besztercei Zsolt a Pentele-híd tervezett fizetőssé tétele miatt mielőbbi lépéseket sürgetett, Tóth Kálmán a Pentele városrészi posta híresztelt bezárását tette szóvá, többen a közmeghallgatásra késve kiküldött meghívókat kifogásolták, míg Pintér Attila azt firtatta, hogy a DVCSH Kft. kisebbségi tulajdonosa végül elfogadta-e az önkormányzat meghívását az egyeztető tárgyalásra.
Cserna Gábor maga válaszolt néhány kérdésre: Mivel magántulajdonban levő épület a zöld rendelő, nem zárhatja le azt önkényesen az önkormányzat; a DVCSH Kft. kisebbségi tulajdonosa végre elfogadta a tárgyalási ajánlatot, a Pentele-híd ügyében az a tájékoztatás érkezett a minisztérium illetékes államtitkárától Tasó Lászlótól, hogy a Pentele-híd nem került fel a díjfizetésre jelölt autópálya-szakaszok közé, a kisebb posták megszüntetéséről még egyeztetnek. A kérdések többségére írásban adnak majd választ.

Januártól a DVG Zrt. üzemelteti a sportuszodát

Módosította az idén novemberben hozott határozatát Dunaújváros közgyűlése a Fabó Éva Sportuszoda üzemeltetésével kapcsolatosan. Eszerint 2015 január 6-tól kezdődően 5 évre a DVG Zrt-t bízza meg az önkormányzat a sportuszoda üzemeltetésével és azt is rögzítve, hogy évi 91 millió forint támogatást nyújt az uszoda üzemeltetéséhez. Január 5-ig kell megtenni az üzemeltetés átadásához-átvételéhez a szükséges intézkedéseket, így többek között az ingatlan és ingóságok leltár szerinti átvételét a DVCSH Kft.-vel egyeztetetten, de legkésőbb 2015. január 5-ig.

Diplomás illetménykiegészítés 30%

Módosította a közszolgálatban foglalkoztatott köztisztviselőkre vonatkozó helyi rendeletét a közgyűlés. E rendelet két passzusa 2015-től így hangzik: a megállapított illetménykiegészítés mértéke valamennyi felsőfokú végzettségű köztisztviselő esetében az alapilletményük 30%-a, középiskolai végzettségűek esetében alapilletményük 20%-a.
Módosult az alapellátásról szóló rendelet iskolai védőnőkre vonatkozó előírása annak érdekében, hogy OEP finanszírozásuk akadálytalan legyen.
Törölte hatályából a Gyermekek Átmeneti Otthonára, az ottani gyermekjóléti ellátásra vonatkozó helyi rendeletét a közgyűlés, mert a többcélú kistérségi társulás és annak gyermekotthona megszűnt.

Rendőrkapitányságunk támogatása 2015-ben

Dunaújváros önkormányzata évről évre anyagilag is támogatja a Dunaújvárosi rendőrkapitányságot, mégpedig a gyakoribb közterületi szolgálat, a lakosság élet- és vagyonbiztonságának javítása, a köztulajdon védelme, a bűnmegelőzési feladatok ellátása érdekében, továbbá a kiemelkedő rendőri munka elismerését segítendő.
Besztercei Zsolt a napirendi ponthoz kapcsolódva megjegyezte, hogy a rendőrség javasolt támogatásához viszonyítva alacsony a négy dunaújvárosi polgárőr szervezet támogatása. Cserna Gábor válaszként arra kérte dr. László Borbálát, a Jogi és Szervezési Osztály vezetőjét, hogy gondolja át, miként lehet az elhangzott javaslatnak majd eleget tenni és kiemelte a rendőrség és a polgárőrök együttműködésének javítását. Végül a közgyűlés megszavazta, hogy a rendőrség ez évi 10 millió forint összegű támogatásával szemben jövőre 11 millió forint legyen az önkormányzati támogatás.

Bevált az önkormányzati Médiaközpont

Az önkormányzati érdekeltségű Médiaközpont működtetése pozitív tapasztalatokat hozott. Ezért a tavaly nyáron létrehozott és a DVG Zrt. által de Belénessy Csaba irányításával működtetett Médiaközpont tevékenységét már három alkalommal meghosszabbította újabb negyedévre a közgyűlés.
Pintér Tamás kérdésözönt zúdított Belénessy Csaba témagazdára. Többek között a szakmai tanácsadók foglalkoztatásának indokoltságát, a médiafelületek összevonásának lehetőségét firtatta. Belénessy Csaba a magasabb színvonal biztosítása érdekében indokolta a külső szakemberek átmeneti alkalmazását. A médiaközpont, mint modell bevált más városok is érdeklődnek iránta. Az infodunaújváros magánvállalkozás ugyan, de jó vele az együttműködés, sőt ennek a hozadéka a havonta megjelenő színes kiadvány, amit szerinte érdemes hatékonyabbá és bulvárosabbá tenni. Pintér Tamásnak pedig felajánlotta, hogy mindkettőjüknek alkalmas időpontban üljenek le, és kimerítően válaszol minden kérdésre.
A közgyűlés végül újabb negyedévvel meghosszabbította a Médiaközpont működtetését, egyúttal felkérte a DVG Zrt-t, hogy (mellőzendő a negyedéves hosszabbításokat) dolgozza ki az önkormányzati médiarendszer 3 éves működtetésének szakmai anyagát és ennek alapján írjon ki közbeszerzési eljárást.

Fontos az Intercisa Múzeum

Városi intézmény lett pár éve az Intercisa múzeum. Ezért felkarolta Farkas Lajos kérelmét a közgyűlés és hozzájárult két új álláshely, mégpedig egy műtárgyvédelmi asszisztens és egy múzeumi adatrögzítő alkalmazásához 2015. január elsejétől.
Hozzájárult a testület a Dunaújvárosi Gazdasági Ellátó Szervezet három megüresedett álláshelyének újbóli betöltéséhez. A három állás: egy takarító a Dózsa György egy portás a Móricz Zsigmond általános iskolákban és egy 4 órás portás a gimnáziumban.
Változatlan feltételek mellett meghosszabbította a közgyűlés a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósággal a 100%-ban kihasznált jelzőrendszeres házi segítségnyújtás ellátási rendszerét.

További döntésekről röviden

A jövő évi költségvetés elfogadásáig áthidalásként jóváhagyta a közgyűlés az idei első negyedév adatain alapuló közszolgáltatási szerződést a DVG Zrt.-vel, valamint a Dunanett Nkft.-vel.
A Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Vagyonkezelő és Közszolgáltató Zrt. igazgatóságába Zaviczki Márton személyében új képviselőt választott összeférhetetlenség miatti lemondás okán. Elfogadta a közgyűlés Ócsa, Taksony,Délegyháza települések csatlakozását a Kőzép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társuláshoz.
A Városháza tér karácsonyi díszkivilágításának költségeit jóváhagyta a testület. A fenyőfa díszítését kritikával illették. Ennek oka, hogy akadályozott volt a darus kocsi használata. A díszítést jövőre másként kell megoldani.

Amelyekre NEM volt a közgyűlési válasz

A közgyűlés nem támogatott számos előterjesztést, többek között Szabó Zsolt képviselői indítványát a közérdekű adatok közzétételének rendeleti szabályozását, a Magyar Zenei Kulturális Alapítvány kérelmét, a Dr. Card Egészségkártya (költségekkel járó) bevezetését, a DPASE 80 millió forint önkormányzati támogatásának vissza nem térítendővé alakítása. Két meghirdetett napirendi pontot (stadionfejlesztés, DSZSZ Kft. DVCSH Kft-vel szembeni követelésének önkormányzati megvásárlása) pedig további egyeztetés végett töröltek a most megtárgyalandók közül.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.