Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Július 16. 07:08, csütörtök | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti:

Terrorcselekményeket hiúsítottak meg a héten Franciaországban

Terrorcselekményeket hiúsítottak meg a héten Franciaországban

Terrorcselekményeket hiúsítottak meg a héten Franciaországban - közölte szerda este Marseille-ben Francois Hollande francia államfő.

"A héten megelőztünk terrorcselekményeket, amelyek bekövetkezhettek volna. (Bernard Cazeneuve) belügyminiszter holnap tájékoztatás tart az ügyben" - mondta a köztársasági elnök, akit egy dél-franciaországi vegyi üzemben kedden feltehetően szándékosan bekövetkezett robbantásról kérdeztek az újságírók. A bűncselekménynek nem voltak áldozatai és károkat sem okozott. Az elnök megígérte, hogy a robbantás körülményeit ki fogják vizsgálni, és a tetteseket "megtalálják és elítélik".

Bernard Cazeneuve belügyminiszter szerda esti sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy négy embert, köztük a haditengerészet egyik volt katonáját vették őrizetbe hétfőn az ország négy különböző pontján. "Francia katonai létesítmények ellen terveztek terrorakciót" - mondta a tárcavezető.

A csoport vezetője Szíriába készült és a hatóságoknak a közösségi oldalakon folytatott tevékenysége miatt tűnt fel, valamint ismert volt már bebörtönzött francia dzsihadista kapcsolatairól - jelezte Cazeneuve.

Rendőrségi források szerint a gyanúsítottak egy tisztet is le akartak fejezni.

Az ügyben a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege június 23-án terrorcselekmény előkészítésére való összeesküvés gyanújával indított előzetes eljárást. A nyomozás jelenlegi állása szerint az ügynek nincs köze a keddi robbanáshoz.

Július 7-én legalább 150 robbanóeszközt és dinamitot loptak el a dél-franciaországi Marseille közelében található Miramas egyik katonai létesítményéből, harminc kilométerre a vegyi üzemtől, ahol a robbanás történt kedden. Szerdán a hatóságok azt sem tudták megmondani, hogy a múlt heti lopás és keddi robbantás között lehet-e kapcsolat.

A 17 áldozattal járó januári párizsi merényletsorozat óta a francia fővárosban a legmagasabb a terrorkészültség, országszerte pedig mintegy 10 ezer katona és 20 ezer csendőr és rendőr védi a kényesnek számító intézményeket, vallási helyeket, iskolákat, pályaudvarokat, repülőtereket és a turisták által kedvelt helyeket.

Manuel Valls miniszterelnök áprilisban azt mondta, hogy az év eleje óta öt terrortámadást akadályoztak meg a hatóságok. Június 26-án ugyanakkor egy radikális iszlamista lefejezte a főnökét, és megpróbált Lyonhoz közel egy vegyi üzemet felrobbantani. Ezt követően a kormányfő többször is megerősítette, hogy még soha nem volt olyan jelentős a terrorveszély Franciaországban, mint jelenleg.

Címkék: Franciaország, terror

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése