Városlista
2023. szeptember 27, szerda - Adalbert

Hírek

2011. November 15. 14:08, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Timosenkónak ez nem jött össze

Timosenkónak ez nem jött össze

Nem vált lehetségessé Julija Timosenko szabadlábra helyezése.

Az ukrán parlament ugyanis elutasította azt a törvénymódosítási javaslatot, amely szerint a volt kormányfő csak kevésbé súlyosan büntetendő gazdasági bűncselekményt követett el. Timosenkót október 11-én ítélték hétévi börtönre első fokon. A politikus végig tagadta bűnösségét.

Az ukrán parlament elutasította kedden azt a törvénymódosítási javaslatot, amelynek értelmében Julija Timosenko volt kormányfő nem bűncselekményt, hanem csak kevésbé súlyosan büntetendő gazdasági bűncselekményt követett el, és amely így lehetővé tette volna a bebörtönzött politikus szabadlábra helyezését.

Timosenkót hivatali hatalommal való visszaélésért ítélték október 11-én hétévi börtönbüntetésre első fokon. Hétfőn a volt kormányfő ügyvédje közölte: védence várhatóan hosszú hónapokig börtönben marad, ugyanis a jogrendszer változtatásával remélt kiszabadítása szinte biztosan kudarcra van ítélve. Az ügyvéd korábban azt mondta: a volt kormányfő hátfájással küzd, de a hatóságok nem engedélyezik, hogy a fogdán kívüli egészségügyi intézményben vizsgálják ki és kezeljék. Az egészségügyi minisztérium hétfőn azt közölte, hogy állami intézmények orvosai megvizsgálták Timosenkót és kihallgathatónak találták, de etikai okokból az egészségi állapotáról készült jelentést nem teszik közzé.

Timosenko végig tagadta az ellene felhozott vádakat, és legfőbb politikai ellenlábasát, Viktor Janukovics elnököt vádolta azzal, hogy így kívánja őt eltávolítani a politikai színtérről a jövő évi ukrán parlamenti választások előtt. Janukovics tagadja a vádakat, azt hangoztatva, hogy nem avatkozik be a nyomozásba és a bíróság függetlenül hozott döntést az ügyben. Timosenkót november 11-én pénteken adócsalással, sikkasztással és külföldi jövedelmek eltitkolásával is megvádolta az ukrán adóhivatal. Megvádolása azzal függ össze, hogy Timosenko az 1990-as években az Egyesített Ukrán Energiarendszer elnevezésű, gázkereskedelemmel foglalkozó cég vezetője volt.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 27. 09:29, szerda | Külföld

Novák Katalin az USA-ban: a gyermekvállalás menti meg a világot

A gyermekvállalás menti meg a világot - hangoztatta Novák Katalin a Brigham Young University, az Egyesült Államok egyik vezető egyetemének diákjai előtt tartott előadásában kedden az Utah állambeli Provo városban.

2023. Szeptember 26. 12:06, kedd | Külföld

Legmodernebb 5. generációs vadászgépeket venne Románia

A román védelmi minisztérium 6,5 milliárd dollárt fordítana ötödik generációs harci repülőgépek beszerzésére.