Városlista
2024. február 26, hétfő - Edina

Hírek

2011. Szeptember 04. 07:41, vasárnap | Belföld
Forrás: Story Online

Tipikusan emberi: már a világűrt is tönkreszemeteltük

Tipikusan emberi: már a világűrt is tönkreszemeteltük

A Föld körül keringő űrszemét már halálos veszélyt jelent az űrhajósokra és űrhajókra, figyelmeztetnek a Nemzeti Kutató Tanács kutatói. Tudósok nemzetközi szabályozást és mágneses gyűjtőberendezések bevetését javasolják.

 Immár kritikus veszélyt jelent az űrhajók számára a Föld körül keringő űrszemét, amely egy jármű útjába kerülve réseket üthet a burkolaton, halálos veszélybe sodorva az űrhajósokat és tönkretéve a berendezéseket - írja a Nemzeti Kutató Tanács (National Research Council kutatási eredményeire hivatkozva a BBC). A kutatók szerint a szemét mennyisége már akkora, hogy összefüggő törmelékmezők alakulhatnak ki, az eddiginél is lényegesen komolyabb veszélyt jelentve.

Bár az emberi jelenlét alig tekint vissza több mint 50 évre a világűrben, a Föld körüli övezet már megtelt mindenféle kisebb-nagyobb szemétdarabbal: a kisméretű törmelék mellett régi, használaton kívüli műholdak is megtalálhatóak köztük.

Az űrszemét jelentette kockázatra már több évtizede figyelmeztetnek tudósok, ennek ellenére az elmúlt években mégis jelentősen nőtt annak mennyisége. 2007-ben Kína egy műholdak ellen bevethető fegyvert tesztelt egy üzemből kivont meterológiai műholdon, 150 ezer egy centinél nagyobb darabra robbantva szét. 2009-ben két műhold ütközött össze, még több törmeléket kreálva "Csak ez a két eset lényegében semmivé tette az elmúlt negyedszázadban végrehajtott erőfeszítéseinket" - nyilatkozta a BBC-nek a tudóscsoport vezetője, Donald Kessler.

Mintegy 22 ezer törmelékdarab akkora, hogy a Földről is lehet észlelni őket, de ezeken kívül a kisebbek is komoly veszélyt jelentenek. Az űrszemét már a Nemzetközi Űrállomás működését is befolyásolja: idén júniusban egy, az űrállomást csak épp elvétő törmelékhalmaz miatt a legénységnek el kellett hagynia az állomást, és menekülő kapszulákban kivárni a veszély elmúltát.

Az új felmérés nem javasol módszereket a veszély megoldására, de idéz több korábbi tervet. Ezek lényege, hogy háló, avagy esernyőszerű szerkezetek segítségével összegyűjtenék az űrszemetet, és azt vagy a Föld felé nyomják, hogy a légkörben elégjen, vagy magasabb és biztonságosabb pályára helyezik.

STOP

Címkék: űrhajó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 26. 06:00, hétfő | Belföld

Változékony, de nagyon enyhe, tavaszias idő várható a héten

Változékony, de nagyon enyhe, tavaszias időre lehet számítani a héten, sok napsütéssel, kevés csapadékkal és olykor élénk széllel.

2024. Február 26. 06:00, hétfő | Belföld

A közvetlen köztársaságielnök-választásért tüntettek ellenzéki pártok Budapesten

A közvetlen köztársaságielnök-választásért rendezett tüntetést a Demokratikus Koalíció (DK), a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd-Zöldek vasárnap délután Budapesten, a Kossuth Lajos téren.

2024. Február 25. 11:27, vasárnap | Belföld

Tömegbaleset az M7-esen - Videó

Több helyszínen több gépkocsi karambolozott a vasárnap reggeli órákban az M7-es autópálya mindkét oldalán.

2024. Február 25. 08:40, vasárnap | Belföld

Elvitték minden idők legnagyobb ötöslottó nyereményét

Huszonkilenc hét halmozódás után elvitte egy játékos minden idők legnagyobb ötöslottó nyereményét, a telitalálatos szelvény tulajdonosa több mint 6,5 milliárd forintot nyert - tájékoztatta a Szerencsejáték Zrt. szombaton az MTI-t.