Városlista
2022. december 6, kedd - Miklós

Hírek

2011. Szeptember 04. 07:41, vasárnap | Belföld
Forrás: Story Online

Tipikusan emberi: már a világűrt is tönkreszemeteltük

Tipikusan emberi: már a világűrt is tönkreszemeteltük

A Föld körül keringő űrszemét már halálos veszélyt jelent az űrhajósokra és űrhajókra, figyelmeztetnek a Nemzeti Kutató Tanács kutatói. Tudósok nemzetközi szabályozást és mágneses gyűjtőberendezések bevetését javasolják.

 Immár kritikus veszélyt jelent az űrhajók számára a Föld körül keringő űrszemét, amely egy jármű útjába kerülve réseket üthet a burkolaton, halálos veszélybe sodorva az űrhajósokat és tönkretéve a berendezéseket - írja a Nemzeti Kutató Tanács (National Research Council kutatási eredményeire hivatkozva a BBC). A kutatók szerint a szemét mennyisége már akkora, hogy összefüggő törmelékmezők alakulhatnak ki, az eddiginél is lényegesen komolyabb veszélyt jelentve.

Bár az emberi jelenlét alig tekint vissza több mint 50 évre a világűrben, a Föld körüli övezet már megtelt mindenféle kisebb-nagyobb szemétdarabbal: a kisméretű törmelék mellett régi, használaton kívüli műholdak is megtalálhatóak köztük.

Az űrszemét jelentette kockázatra már több évtizede figyelmeztetnek tudósok, ennek ellenére az elmúlt években mégis jelentősen nőtt annak mennyisége. 2007-ben Kína egy műholdak ellen bevethető fegyvert tesztelt egy üzemből kivont meterológiai műholdon, 150 ezer egy centinél nagyobb darabra robbantva szét. 2009-ben két műhold ütközött össze, még több törmeléket kreálva "Csak ez a két eset lényegében semmivé tette az elmúlt negyedszázadban végrehajtott erőfeszítéseinket" - nyilatkozta a BBC-nek a tudóscsoport vezetője, Donald Kessler.

Mintegy 22 ezer törmelékdarab akkora, hogy a Földről is lehet észlelni őket, de ezeken kívül a kisebbek is komoly veszélyt jelentenek. Az űrszemét már a Nemzetközi Űrállomás működését is befolyásolja: idén júniusban egy, az űrállomást csak épp elvétő törmelékhalmaz miatt a legénységnek el kellett hagynia az állomást, és menekülő kapszulákban kivárni a veszély elmúltát.

Az új felmérés nem javasol módszereket a veszély megoldására, de idéz több korábbi tervet. Ezek lényege, hogy háló, avagy esernyőszerű szerkezetek segítségével összegyűjtenék az űrszemetet, és azt vagy a Föld felé nyomják, hogy a légkörben elégjen, vagy magasabb és biztonságosabb pályára helyezik.

STOP

Címkék: űrhajó

Ezek érdekelhetnek még

2022. December 06. 10:03, kedd | Belföld

Felvette az előlegeket, majd eltűnt a könnyűszerkezetes házakat ígérő győri kamuvállalkozó

Több rendbeli minősített csalás és sikkasztás miatt vádat emelt a Győri Járási Ügyészség egy férfi ellen, aki közel húszmillió forintot csalt ki ügyfeleitől építési vállalkozónak kiadva magát.

2022. December 06. 10:00, kedd | Belföld

Spanyolországból csempészte Magyarországra a marihuánát a kamionos

Több alkalommal, összesen legalább száz kilogrammnyi kábítószert hozott be Magyarországra az a kamionos, akit megbízójával együtt a múlt hét végén tartóztattak le Zalában.

2022. December 06. 09:18, kedd | Belföld

Orbán Viktor: Emmanuel Macronnak igaza van

A miniszterelnök a Twitteren közzétett bejegyzésében adott igazat a francia elnöknek.

2022. December 06. 09:08, kedd | Belföld

Varga Mihály reagált Matolcsy György kritikáira

Szerinte a jegybankelnöknek igaza van abban, hogy a baj mindenkit érint, de a magyar eredményekre lehet építeni.