Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2016. Április 06. 07:44, szerda | Külföld
Forrás: mti

Titkosította az adatforgalmat a WhatsApp üzenetküldő szolgáltatás

Titkosította az adatforgalmat a WhatsApp üzenetküldő szolgáltatás

Titkosította az adatforgalmat a WhatsApp üzenetküldő szolgáltatás, csak az alkalmazást használó felek láthatják az elküldött üzeneteket - jelentette be a Facebook tulajdonában lévő WhatsApp egy keddi blogbejegyzésében.

A WhatsApp üzenetküldésében a végpont-végpont közötti titkosítás azt jelenti, hogy a felhasználók egymásnak küldött üzeneteit nem tudja lehallgatni vagy megnézni harmadik fél.

"Senki sem láthat bele az üzenetekbe. Sem a kiberbűnözők. Sem a hackerek. Sem az elnyomó rezsimek. Még mi sem" - hangsúlyozta az üzenetküldő szolgáltató.

Habár a WhatsAppon eddig is titkosítva voltak a szöveges üzenetek, ezentúl a telefonhívásokra, fényképekre és videofelvételekre is vonatkozik az intézkedés.

A lépéssel az üzenetküldő alkalmazást üzemeltető cég "eldobta magától a kulcsot", megfosztva saját magát attól, hogy esetleg fel tudja törni a felhasználók adatforgalmát. Ez persze nem azt jelenti, hogy amennyiben a hatóságoknak egy nyomozás keretein belül hozzá kell férniük egy gyanúsított adataihoz, ezentúl nem tudják megtenni. Az adatok a telefonon megmaradnak, csak az alkalmazás szolgáltatója nem lesz birtokosa az üzenetküldőn megosztott információknak. Így a WhatsAppon nem lehet majd számon kérni olyan információt, amellyel nem rendelkezik - utalt erre korábban az üzenetküldő szolgáltató egy szóvivője.

A WhatsApp döntését az Apple informatikai cég és az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) közötti pereskedésig fajuló, a céges adatvédelem és a hatóságok hatáskörének kérdését felvető vita után hozta meg. Egy február közepén hozott bírósági döntés utasította az Apple-t, hogy egy különleges alkalmazással segítse hozzá a nyomozókat a tavalyi San Bernardinóban történt terrortámadás egyik elkövetőjének, Rizwan Farooknak a mobiltelefonján rejlő adatok eléréséhez. Az Apple február végén a döntés visszavonását kérte a bíróságtól, azzal érvelve, hogy mivel a kormányzat olyan szoftver kifejlesztését kérte, amelyet később más mobiltelefonoknál is alkalmazhatnak, a lépés jogi precedenst teremtene, mert veszélybe sodorná több száz millió iPhone-felhasználó adatainak biztonságát.

Március végén azonban az FBI-nak az informatikai óriáscég segítsége nélkül sikerült feltörnie a lövöldöző telefonját. A szövetségi igazságügyi minisztérium bejelentése szerint sikerült hozzáférni a telefonon tárolt adatokhoz, ezért a minisztérium visszavonta azt a keresetét, amelyben azt kérte, a bíróság kötelezze az Apple illetékeseit az együttműködésre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése