Városlista
2023. április 2, vasárnap - Áron

Hírek

2011. Október 22. 14:13, szombat | Külföld
Forrás: HírTV

Titokban temetik el a diktátort

Titokban temetik el a diktátort

A NATO várhatóan még pénteken dönt a szövetségesek líbiai hadműveletének leállításáról. A franciák befejezettnek tekintik a missziót, a britek szerint a régi rezsim hívei még veszélyt jelenthetnek a civil lakosságra.

Még pénteken eltemethetik Moammer Kadhafit. Az állítólag még nem dőlt el, hogy ezt hol és miként teszik meg, csak annyi biztos, hogy a temetés titkos lesz. Feltételezések szerint a líbiai vezető holtteste még Miszrátában van, ahova Szirtből, elfogása után a felkelők vitték. Egy nemrég nyilvánosságra került felvétel szerint Kadhafi még élt, amikor a lázadók kezére került.

„Kadhafi egy szennyvízelvezető csatornában bujkált, és teljesen jó állapotban volt. Amikor az autójával menekülni kezdett, tűzpárbaj kezdődött a hívei és a felkelők között” – mondta el Mahmúd Dzsibril. A líbiai miniszterelnök szerint a többször is meglőtt Kadafi nem sokkal kórházba szállítása előtt halt meg.

Nem hisznek a hivatalos verzióban

A hivatalos verzióban többen nem hisznek, az Amnesty International emberjogi szervezet „független és pártatlan” vizsgálatot követel. A Nemzeti Átmeneti Tanács egyik vezetője szerint bárhogy is halt meg a volt líbiai diktátor, ezerszer is megérdemelte azután, amit a líbiai néppel tett.
A felkelők megölték Kadhafi egyik fiát is. Mindkét holttestet közszemlére tették Miszrátában, ahol a helyiek le is fényképezhették a két férfi holttestét.

Vége a hadműveleteknek?

A NATO miniszteri tanácsa már pénteken összeül, hogy döntsön a hadműveletek leállításáról. A brit külügyminiszter úgy véli, hogy a régi rezsim megmaradt hívei még veszélyt jelenthetnek a civil lakosságra, francia kollégája szerint viszont a diktátor halála után már nincs szükség a katonai műveletekre.

Az amerikai elnök szerint is hamarosan befejeződhet a misszió. „Nagyon büszke vagyok arra, amit a küldetéssel elértünk. Arra pedig kiváltképp büszke vagyok, amit a líbiai nép elért, és azt hiszem, hogy óriási lehetőség előtt állnak” – nyilatkozta Barack Obama.

Ellentétek

A felkelőkre kormányalakítás vár, ám a közös ellenség megsemmisítése után egymás közötti ellentéteikkel is meg kell küzdeniük. A vallási, a törzsi és a politikai megosztottság komoly próbatétel lesz számukra. A Nemzeti Átmeneti Tanácson belül a konfliktusok már a nyáron megjelentek, amikor egy belső leszámolás áldozata lett a felkelők katonai parancsnoka. (lm)

hírTV

Ezek érdekelhetnek még

2023. Április 01. 08:18, szombat | Külföld

Ukrajnai háború - Olaf Scholz: több évig tarthat még a háború

Több évig tarthat még Oroszország Ukrajna elleni háborúja Olaf Scholz német kancellár szerint.

2023. Március 31. 07:51, péntek | Külföld

Vádat emeltek Donald Trump ellen

Vádat emeltek Donald Trump ellen hallgatási pénz fizetésének ügyében helyi idő szerint csütörtökön New Yorban - erősítette meg a volt elnök ügyvédje.

2023. Március 30. 07:10, csütörtök | Külföld

Donald Trump magasan vezet a lehetséges republikánus elnökjelöltek versenyében

Erősödött Donald Trump támogatottsága a republikánus párti szavazók körében legnagyobb vetélytársa, Ron DeSantis floridai kormányzó előtt, a demokrata szavazók megosztottak Joe Biden újraindulását tekintve.

2023. Március 29. 13:11, szerda | Külföld

A finn házelnök köszönetet mondott országa NATO-csatlakozásának támogatásáért

Matti Vanhanen finn házelnök levélben mondott köszönetet Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének, amiért a magyar parlament támogatta országa NATO-csatlakozási kérelmét.