Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Október 17. 14:45, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Tolvaj pingvint filmeztek a kutatók

Tolvaj pingvint filmeztek a kutatók

A BBC filmes stábja egy természetfilm forgatása közben érdekes eseményre lett figyelmes: sikerült lencsevégre kapniuk egy Adélie-pingvint, amint éppen köveket lopott a szomszédos fészekből.

A tudósok elmondták: tudomásuk volt arról, hogy a pingvinek néha meglopják egymást, ezt a pillanatot lefilmezni azonban szinte lehetetlen egy mozgalmas pingvinkolóniában.

A filmes csapat egy Frozen Planet című természetfilmet forgatott a Ross-szigeten, az Antarktiszon - a sarki hidegben 4 hónapot töltött el a stáb. A munka közben figyeltek fel a szakemberek arra, hogy az egyik hím pingvin, amelyik éppen azon munkálkodott, hogy a nőstényeknek tetsző fészket építsen, elcsent néhány követ szomszédjától.

Az Adélie-pingvineknél a hímek építik a fészket, méghozzá kövekből, és lehetőleg minél magasabbra, hogy megóvják a tojásokat az olvadás idején elfolyó hideg víztől. Ráadásul így is keresnek párt: minél tetszetősebb ugyanis egy fészek, a hímnek annál nagyobb esélye van arra, hogy egy nőstény őt választja majd párjául.

A lefilmezett pingvin éppen azon munkálkodott, hogy a legjobb fészket építse meg, ehhez azonban még hiányzott néhány szebb formájú kő, amelyeket meg is pillantott a szomszédos fészekben. Így amikor vetélytársa nem figyelt, egyszerűen 'elemelte' azokat, és beépítette saját fészkébe - írja a BBC.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.