Városlista
2022. június 29, szerda - Péter, Pál

Hírek

2018. Október 27. 12:03, szombat | Külföld
Forrás: Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:

Tömeggyilkosok tisztelője volt a kercsi ámokfutó

Tömeggyilkosok tisztelője volt a kercsi ámokfutó

Tömeggyilkosok tisztelője volt Vlagyiszlav Roszljakov (fotón), aki október 17-én 20 embert megölt és további mintegy ötvenet megsebesített egy kercsi középiskolában, amelynek maga is tanulója volt

- írta pénteki számában a Kommerszant című orosz napilap. A lap szerint ismerősei hallgatag, visszahúzódó tizenévesként jellemezték Roszljakovot, ami - mint kiderült - egybeesik a sorozatgyilkosok egyik alaptulajdonságával. Egyik tanulótársának apja elmondta, hogy a későbbi ámokfutót aligha érhette sérelem az osztályában, mert oda rendes gyerekek jártak, és nyugodt volt a légkör.

A nyilatkozó szerint a kercsi ámokfutó gyakran mesélt egy, az egyesült államokbeli Columbine középiskolájában 1999-ben történt ámokfutásról készült filmről. Akkor két diák egy tanárt és 12 tanulótársát gyilkolta meg, valamint több mint 20 embert megsebesített, mielőtt öngyilkosságot követett el a Colorado állambeli tanintézményben. Roszljakov szeretett egyéb hasonló témákról is beszédbe elegyedni.

A fiúról elmondták, hogy állandóan egy bajonettet hordott magánál, és hogy tavaly kis híján kicsapták az iskolából, mert könnygázt permetezett szét a tanintézményben. Többek szerint az iskolai pszichológusoknak fel kellett volna figyelniük arra, hogy hajlamos az agresszivitásra. Emellett a fegyverbolt is jelezhette volna a rendőrségnek, hogy egy, a 18. életévét éppen csak betöltött fiú 150 lőszert vásárolt, ami még vérbeli vadászok esetében is ritkaságszámba ment.

A Kommerszant úgy tudja, hogy Roszljakov gépén a nyomozók találtak egy kollázst, amelyben a Doom elnevezésű lövöldözős videojáték egyik jelenetét összekombinálta a saját iskolája folyosóiról és helyiségeiről készült alaprajzzal. A Telegram közösségi médiumban profilképként Anatolij Onoprienko portréját töltötte fel, akit 52 ember meggyilkolása miatt életfogytiglanra ítéltek és aki 2013-ban halt meg a zsitomiri börtönben. A Twitter-fiókját "Meg akarok halni" néven vezette.

Az elkövető által az interneten leggyakrabban alkalmazott keresőszavak a "sörétes puska", a "terror", a terrorista", a "Szajga" (orosz vadászfegyver-típus), az "átalakítás", az "IÁ" (Iszlám Állam) és a "kivégzés" voltak. Roszljakov több olyan videót is megnézett a világhálón, amely emberek megöléséről és feldarabolásáról készült. A lap szerint nem kizárt, hogy Roszljakov ukrán szélsőségesekkel levelezhetett a bombakészítésről.

Mihail Vinogradov törvényszéki pszichiáter úgy vélekedett, hogy az elkövető öngyilkosságra hajlamos, skizofrén személyiség volt, akit a család és az iskola is elhanyagolt. Osztálytársának apja szerint Roszljakov a támadást megelőző két napon beteget jelentett.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 28. 17:02, kedd | Külföld

Pénteken kezdődik Moszkvában az amerikai kosárlabdázónő büntetőpere

Pénteken kezdődik meg Brittney Griner kétszeres olimpiai bajnok amerikai kosárlabdázó tárgyalása, aki februárban drogbirtoklás miatt került rács mögé Moszkvában.

2022. Június 28. 10:07, kedd | Külföld

A fertőzöttek száma több mint 544,4 millió, a halálos áldozatoké 6,330 millió a világon

A világon 544 479 315 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 330 513 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szerint kedd reggeli adatai alapján.

2022. Június 28. 08:00, kedd | Külföld

Tíz hónap után véget ért párizsi merényletek pere

A vádlottak utolsó megszólalásával hétfőn véget ért a 2015. november 13-i, 132 halálos áldozatot követelő párizsi iszlamista merényletsorozat gyanúsítottjainak tíz hónapja kezdődött pere a különleges esküdtszéken.

2022. Június 28. 05:00, kedd | Külföld

Zelenszkij szerint a tél beállta előtt véget kell vetni a háborúnak

Legkésőbb a tél beálltáig véget kell vetni Oroszország Ukrajna elleni háborújának, a legerősebb iparú demokráciákat összefogó G7 csoportnak pedig minden lehetséges segítséget meg kell adnia ehhez