Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. December 02. 07:51, péntek | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Törökország uniós csatlakozása kulcsfontosságú

Törökország uniós csatlakozása kulcsfontosságú

Törökország európai uniós csatlakozási folyamatának mind az Európai Unió, mind Ankara szempontjából kulcsfontosságú stratégiai és gazdasági szerepe van.

Állapította meg egy csütörtökön megjelent közös írásban tizenegy EU-tagállam, köztük Magyarország külügyminisztere.

Az uniós ügyekkel foglalkozó EUobserver brüsszeli hírportálon megjelent írásban Martonyi János, a német Guido Westerwelle, a brit William Hague, a svéd Carl Bildt, az olasz Giulio Terzi, a cseh Karel Schwarzenberg, a litván Audronis Azubalis, a lett Edgars Rinkevics, a finn Erkki Tuomioja, a szlovén Samuel Zbogar és az észt Urmas Paet úgy vélte, hogy a két fél együttes fellépéssel „képes találni egy olyan utat, amely biztonságosabban vezet át a jelenlegi gazdasági és politikai viharokon”. Az EU a nemzetközi gazdasági válság idején sem fordíthat hátat szomszédjainak – szögezték le.

A cikk írói megerősítették azt az álláspontjukat, hogy Törökország fontos gazdasági partnere az EU-nak, s növekvő regionális hatalomként a közös külpolitikai célok megvalósításához is hozzá tud járulni. A miniszterek szerint az év elejei „arab tavasz” is hangsúlyossá tette: az uniónak és Ankarának egyformán érdeke biztosítani, hogy a térségben bekövetkező változások pozitív természetűek legyenek.

A szerzők üdvözölték és részben felsorolták azokat az eredményeket, amelyeket Törökország ért el a politikai, a gazdasági, a demokratikus és a társadalmi reformokban, ugyanakkor emlékeztettek arra, hogy Ankarának még további erőfeszítéseket kell tennie, hogy teljesítse az uniós normákat (beleértve az alapvető jogok teljes körű biztosítását is) és segítse a megosztott Ciprus ügyének rendezését is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.