Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2018. Február 15. 15:57, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Tovább növelte termelését tavaly a Paksi Atomerőmű

Tovább növelte termelését tavaly a Paksi Atomerőmű

A Paksi Atomerőműnél a megtermelt villamos energia mennyisége és a blokkok teljesítményének kihasználtsága minden korábbinál magasabb volt 2017-ben.

Ezzel együtt továbbra is a legalacsonyabb áron biztosította a hazai áramtermelés felét - mondta el Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója csütörtökön, Budapesti sajtótájékoztatón.

Az atomerőmű az olcsó áram garanciája, a hazai szén-dioxid-mentes villamosenergia-ellátás alappillére, amely fenntartható módon járul hozzá a levegőtisztaság megőrzéséhez - mutatott rá Zsuga János, a tulajdonos MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója.

Hamvas István tájékoztatása szerint a négy blokk összesen 16 097,6 GWh villamos energiát termelt 2017-ben, ami a 35 éve működő létesítmény történetének legmagasabb értéke.

A blokkok teljesítmény-kihasználása szintén rekordértékű, 91,9 százalék volt 2017-ben, világszínvonalon is kiemelkedő. A 15 hónapos termelési ciklusra átállás eredményeként a 2. blokk az év minden pillanatában áramot termelt, miközben a biztonsági kultúra javult, illeszkedve a másfél évtizede tartó folyamatba.

Mindezeket az eredményeket úgy érte el az atomerőmű, hogy nem a rekordok hajszolása volt az első, hanem a biztonság - hangsúlyozta Hamvas István, aki megjegyezte, hogy nyugodt év volt a tavalyi, különösen a munkabéke szempontjából.

Az atomerőmű a bruttó hazai áramtermelésből 50 százalékkal, a fogyasztásból 35,7 százalékkal vette ki a részét, miközben a magyarországi áramimport 28,6 százalék volt tavaly.

Hamvas István kiemelte: az atomerőmű mindvégig a legolcsóbban termelő erőmű volt Magyarországon, így a nagy mennyiség és az alacsony ár miatt meghatározó szereplő volt a piacon.

Kitért arra, hogy a 3. blokk után 2017-ben a 2. blokk is 100 százalékos kihasználással működött. A világban létesített ugyanilyen típusú blokkok öt legjobbja között három paksi blokk szerepel - jelezte Hamvas István, aki szerint az eredményeket az innovatív gondolkodás hozza, amelynek egyik példája a 15 hónapos üzemanyagciklusra való átállás.

Az elmúlt év fontos eredményének nevezte a vezérigazgató azt, hogy a négy blokk közül utolsóként a 4. blokk is megkapta a hatóságtól az üzemidő hosszabbítási engedélyt.

A vezérigazgató szólt arról, hogy másfél évtizede folyamatosan, mérhetően javul a biztonsági kultúra. A biztonság színvonalát nemzetközileg elfogadott rendszerben, 83 paraméter vizsgálatával mérik. Egyike ezeknek, a Nemzetközi Nukleáris Esemény Skála. Tavaly a paksi erőműben csak 0-ás besorolású esemény történt, szám szerint 17, ami a létesítmény történetében a második legalacsonyabb érték - mondta el.

A Paksi Atomerőmű környezetre gyakorolt hatásáról Hamvas István elmondta, hogy a nemzetközi egyezményeken alapuló hatósági korlátok alatt maradnak jelentősen a mért értékek. A folyékony hulladék esetében a megengedett mennyiség 0,264 százalékát, a légnemű kibocsátás esetén a 0,083 százalékát mérték tavaly.

Címkék: atom, atomerőmű, paks

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;