Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2019. Augusztus 01. 13:04, csütörtök | Külföld
Forrás: Pietsch Judit, az MTI különtudósítója jelenti:

További több mint kétmilliárd fontot fordít a rendezetlen kiválásra való felkészülésre a brit kormány

További több mint kétmilliárd fontot fordít a rendezetlen kiválásra való felkészülésre a brit kormány

A brit kormány bejelentette csütörtökön, hogy további több mint kétmilliárd fontot fordít a brit európai uniós tagság megállapodás nélküli megszűnésére való felkészülésre.

A 2,1 milliárd font hozzávetőleg kétszerese annak az összegnek, amelyet az év korábbi szakaszában már elkülönítettek erre a célra.

A frissen bejelentett tervek között szerepel a határőrség létszámának 500 fős növelése a már korábban bejelentett 500 fős bővítésen felül, valamint a közlekedési infrastruktúra fejlesztése a kikötőkben. Külön forrásokat különítenek el a megállapodás nélküli Brexit esetén a vámellenőrzés miatt Kent grófságban várható forgalmi torlódások enyhítésére, valamint 434 millió fontot a gyógyszerkészletek felhalmozására a folyamatos ellátás biztosítása érdekében. A pénz egy részét, 108 millió fontot pedig a vállalkozásokat segítő országos programra szánják a tájékoztatás szerint. További 138 millió fontból megerősítik a konzuli szolgálatot és információs kampányt szerveznek a külföldön élő brit állampolgárok számára.

Sajid Javid pénzügyminiszter a plusz forrásokat bejelentve hangsúlyozta, hogy 92 nappal a brit európai uniós tagság megszűnése előtt létfontosságú, hogy fokozzák az előkészületek ütemét és garantálják, hogy az Egyesült Királyság készen áll a kilépésre.

Az új kormányfő, Boris Johnson vezetésével a brit kormány rendre azt hangoztatja, hogy a szigetország bármi áron elhagyja az Európai Uniót október 31-én, a Brexit jelenleg érvényes határnapján, akár sikerül megállapodást elérni a közösséggel, akár nem.

A pénzügyminiszter megismételte, törekednek a "jó megállapodásra", de ennek nem lehet része az ír-északír határról szóló tartalékmegoldás. Hozzátette, ha nem sikerül jó megállapodás elérniük, akkor rendezetlen úton kell távozniuk. "Ez a további 2,1 milliárd font garantálja, hogy készen álljunk a kilépésre október 31-én, megállapodással vagy anélkül" - hangoztatta.

A parlamenti ellenzék legfőbb erejét alkotó Munkáspárt árnyékkormányának pénzügyminiszter-jelöltje az adófizetők pénze ijesztő pazarlásának nevezte az intézkedéscsomagot. John McDonnell szerint a megállapodás nélküli kiválás teljes mértékben elkerülhető, és a plusz források csak amiatt kellenek, mert Boris Johnson kormányfő irányításával erre tart a folyamat. A konzervatív kormány kizárhatta volna a rendezetlen Brexitet, a hárommilliárd fontot pedig másra fordíthatta volna, például iskolákra és kórházakra.

Az idei intézkedéseket megelőzően, 2016-tól a kormány 4,2 milliárd fontot különített el a Brexitre való felkészülésre az előző pénzügyminiszter, Philip Hammond vezetésével.

Címkék: brexit, brit, kiválás, kormány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.