Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Február 19. 16:09, vasárnap | Helyi

Trendi foltok

Trendi foltok

Az MMK több mint másfél évtizede alakult kisközössége a Duna-Folt Műhely, amelynek tagjai évek óta foltvarrással foglalkoznak.

Kedd délutánonként rendszeresen találkoznak, de gyakorta kilépnek az Apáczai Csere János utca 11. szám alatti művelődési ház biztosította helységükből, táborokba, vásárokba, országos találkozókra is járnak, s különböző kiállításokon lépnek a nyilvánosság elé. A Kassák Galériában többnyire év elején, februárban nyílik tárlatuk az előző időszak munkáiból. Az idei megnyitó február 13-ára esett, amelyen Gulácsi Zoltán ajánlotta a színpompás kollekciót a megjelentek figyelmébe:

- Évről évre szebbnél szebb munkákkal lepnek meg bennünket a Duna-Folt Műhely tagjai. A foltvarrás nem csupán különböző színű ruhadarabok egymáshoz varrása, hanem a festészet határait súroló kompozícióalkotás. Ezzel a technikával, szinte mindent meg lehet csinálni. A foltvarróké nem egy szűk közösség, hanem egy hatalmas nagycsalád, akik egy évben egyszer egy napot arra szánnak, hogy együtt varrhassanak. Itt az érdem, nem csupán Keve Piroskáé, aki a klubbot megalapította, hanem Lehoczkyné Tesinszki Ritáé is, aki átvette a műhely irányítását, és azoké a lányoké, asszonyoké, akik olyan alkotói munkát végeznek, - miként ők fogalmaznak, - hogy „közben megáll az idő”.

A megnyitón a kiállított munkákról beszélgettünk a műhely vezetőjével, Ritával:
- Mik az újdonságok az évek óta töretlen népszerűségnek örvendő foltvarrás anyagaiban, technikáiban?
- Az utóbbi időben a természetes anyagok, színek felé fordultunk. Az általunk felhasznált anyagokat mi festettük különböző növényekből, hagyma- és zölddióhéjból, és egyéb vegyi eljárással. Közös munka eredményeként készült szabadvágásos technikával, valamint rátétes eljárással egy-egy kép is. A kiállítási anyagban szerepel az országos kiállításon második helyezést elért díjnyertes alkotás, egy baráti társaság munkája, amelyben két dunaújvárosi foltvarró is közreműködött.

- Nem maradnak meg a hagyományos termékeknél, a takaróknál, képeknél, terítőknél, párnáknál stb., hanem elkalandoznak a tárgyalkotás világába is. Miért?
- Minden évben tábort rendezünk Rácalmáson, ahol babákat is készítünk. Nagyon szeretjük ezt a fajta elkanyarodást, kitérőt, hiszen ez nem a szoros értelemben vett foltvarrás. Mint tárgyalkotás, a textillel való munkálkodás, mégis ide tartozik. Felhívnám a figyelmet a vitrinben látható fűzőre, amely egy Triumph-os pályamunka, Tar Anna alkotása, s további különlegessége, hogy szalaghímzéssel díszített.

- Az alkotóműhely országos találkozók megszervezőjévé, lebonyolítójává nőtte ki magát. Mire is készülnek?
- Immár második alkalommal nagyszabású országos foltvarró találkozót rendezünk február 25-én, szombaton, a művelődési ház melletti Dunaferr Iskola tornatermében. Büfével, apró ajándékkal várjuk vendégeinket, és a foltvarráshoz szükséges kellékek, anyagok vásárlására szakosodott árusok is érkeznek.

- A házigazdák feladata egy újdonságnak számító eljárás bemutatása, mi az, amit a vendégek az útmutatásaik alapján el is sajátítanak?
- Egy táskává alakítható neszesszert készítünk, amelynek az előállítási technikája a szokásostól eltérő.

- Hol lesz a legközelebbi kiállításuk?
- Március 15-étől a Dózsa Mozi emeleti galériájában mutatkozunk be munkáinkon keresztül, s az érdeklődőkkel megismertetjük a foltvarrás alapjait. Kipróbálhatják, s ha tetszik, egy tanfolyamot elvégezve csatlakozhatnak a csoporthoz. Vásárolni is lehet az általunk készített darabok közül.

A Duna-Folt Műhely tagjai, akinek munkái láthatók a Kassák Galériában megnyitott tárlaton: Lehoczkyné Tesinszki Rita, Tar Anna, Ifj. Tar Anna, Kovásznainé Anikó, Gál Enikő, Keve Piroska, Kiss Imréné, Gondos Józsefné, Esztergomi Ilona, Molnárné Marika, Szilágyi Miklósné, Szántó Péterné, Banász Erika. A kezdő csoport tagjai, akik októberben kezdték el a foltvarró tanfolyamot, de már a kiállításon is bemutatkoztak: Veresné Grósz Hilda, Kulcsár Anna, Král Tiborné, Vargyasné Bea.

Szente Tünde

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.