Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. Április 06. 21:20, hétfő | Helyi

Tulipánoktól a gyepszőnyegig

Tulipánoktól a gyepszőnyegig

Mintegy 10.000 tulipán és 11.000 árvácska pompázik városunk parkjaiban. Itt a tavasz, többet vagyunk a szabad levegőn, s nem mindegy, hogy városunk parkjai hogyan, milyen látvánnyal fogadnak bennünket.

Horváth Tibor, a DVG Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt Erdészeti és Parkfenntartási Ágazatának vezetője elmondja, hogy sikerült minden területen összeszedni a lehullott faleveleket ebben az időjárás is segítségükre volt, hogy tiszta rendezett parkokban kezdhetik a tavaszi növénygondozást.
- Kevés volt télen a havazás ez az avar összeszedésében kedvező volt számunkra, de sajnos emiatt korábban kellett kezdenünk az öntözést, mert a növényeknek hiányzik a csapadék.
Nem csupán a parkok virágaira, hanem a bokrokra és a cserjékre is odafigyelnek. Megmetszik a fákat, a leszáradt ágakat levágják, az önkormányzat megrendelése alapján végzik a park elkorhadt fáinak kivágását, ágainak ritkítását:
- Sok a gondunk az engedély nélküli fa- illetve bokormetszésekkel. A legfőbb gondunk, hogy nem szakszerűen végzik el a munkát, így a növényekben kárt okoznak. Sokkal egyszerűbb, ha a városüzemeltetési irodához fordulnak kérelemmel, s az önkormányzat megrendelése alapján a városlakók és a növények érdekeinek figyelembe vételével végezzük el a feladatot. Mindemellett szeretnénk felhívni a házak előtti kiskertek létrehozóinak és fenntartóinak figyelmét arra, hogy szándékukról egyeztessenek az önkormányzat városüzemeltetési irodájával. Valamint arra is megkérnénk a kertek gondozóit, hogy határozottan kerítsék el a gyepszőnyegtől a virágos kertet, nehogy véletlenül a fűkaszálás során kárt tegyünk bennük.


Nem csupán az utak mellett, a köztereken, parkokban végeztek a korhadt, odvas fák kivágásával, hanem a város óvodáiban is elvégezték ezeket a munkálatokat, így az intézmények udvarai is biztonságosan várják a kisgyermekeket.
A fák kivágása mellett legalább annyira fontos feladatuk a fák ültetése is. A Schalbert és a Szalki-szigeten ültettek el nagyobb mennyiségű fekete nyárfát. Ez a fafajta alkalmas elsősorban az ártérre, s fontos szempont volt az is, hogy a Schalbert-sziget egészében, s a Szalki-sziget egy része is a Natura 2000 program védelme alá tartozik, így meghatározott fajtájú őshonos fák ültethetők csak ezekre a területekre. A város parkjaiba a tulipánok, árvácskák elvirágzása után az egynyáriak kerülnek.


Több cserjét is ültettek. A leglátványosabb változott meg a Római városrészben a Váczi Mihály utca. A DVG szakemberei a tervezők instrukciói alapján ültették el a növényeket, s a fenntartásuk is az ő feladatuk lesz.
Ha már napfény és tavasz, akkor kirándulás, pihenés. Végeztek az arborétum padjainak festésével is, s már várják a város szívében sétálni, pihenni, kirándulni vágyókat. A parkosítás a Fabó Éva Sportuszodában is folytatódik. Megnövelt gyepfelület áll majd a napozni vágyók rendelkezésére.
Ugyanúgy folytatódik a kemping felújítása is, nem csupán az épületek újulnak meg, hanem a környezet is: intenzív füvesítést végeztek, remélhetően kellemes, szép gyepszőnyeg borítja majd a területet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.