Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Január 09. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

Túlléphette az 5 százalékot a közép-európai EU-gazdaságok éves növekedése

Túlléphette az 5 százalékot a közép-európai EU-gazdaságok éves növekedése

Londoni pénzügyi elemzők számításai szerint meghaladhatta az 5 százalékot a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok éves növekedési üteme a tavalyi negyedik negyedévben.

A friss citybeli előrejelzések szerint ugyanakkor a térség robusztus növekedése ellenére várhatóan megtorpan az infláció a térségben, lehetővé téve az enyhe monetáris politika fenntartását.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics hétfőn ismertetett tanulmányában közölte, hogy az általa kidolgozott, GDP-súlyozással számolt összesített térségi gazdasági hangulatindex (ESI) átlaga a múlt hónapban 108,4 volt a novemberi 107,8 után. A cég londoni elemzői kiemelik, hogy már a novemberi érték is csaknem évtizedes csúcs volt.

Az átlagon belül Magyarország 122,6-es decemberi ESI-mérőszáma a legmagasabb azóta, hogy ennek az indexnek a rendszeres közzététele 22 évvel ezelőtt megkezdődött - hangsúlyozzák a Capital Economics szakértői.

A ház Magyarországra, Csehországra, Szlovákiára, Lengyelországra, Horvátországra, Romániára, Bulgáriára és a balti köztársaságokra számítja ki hangulati jelzőszámát.

A Capital Economics elemzői az általuk használt térségi ESI-index alapján azt valószínűsítik, hogy a vizsgált közép- és kelet-európai EU-térség hazai össztermékének (GDP) éves növekedési üteme 5,3 százalék volt 2017 utolsó három hónapjában.

A ház a hétfői ESI-tanulmányban felidézi, hogy a régiós gazdaságok feldolgozószektorainak aktivitási mérőszáma is 16 évi csúcsra emelkedett decemberben. A Capital Economics által a magyar, a cseh és a lengyel feldolgozóiparra kiszámított, GDP-súlyozással mért beszerzésimenedzser-index (BMI) átlaga az előző havi 56,0-ról 56,9-re nőtt a tavalyi utolsó hónapban.

Ez a legmagasabb BMI-szint ebben a térségben azóta, hogy a cég 2001-ben elkezdte e mutató rendszeres összeállítását.

Az 50 feletti BMI-értékek a vizsgált ágazat aktivitásának élénkülését, az 50 alatti szintek az adott szektor teljesítményének csökkenését jelzik.

A Capital Economics londoni elemzőinek becslése szerint a ház által a magyar, a lengyel és a cseh feldolgozószektorra kiszámolt decemberi BMI-szint a három gazdaság ipari termelésének 10 százalék körüli éves összevetésű átlagos növekedését valószínűsíti a következő hónapokra.

A cég szerint az idén a jelenlegi gazdasági ciklus kifutásával a közép- és kelet-európai EU-térség GDP-növekedési lendülete valószínűleg kissé alábbhagy, de e lassulási folyamat meglehetősen fokozatos lesz.

Más nagy londoni házak szerint a térség erőteljes növekedése ellenére várhatóan egy időre megtorpan az infláció gyorsulása, és ez lehetővé teszi például a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) a monetáris enyhítés folytatását.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni kutatási részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) európai felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői hétfőn ismertetett friss előrejelzésükben közölték: várakozásuk szerint a belépő negatív bázishatások a februárral záruló három hónapban csökkentik a tizenkét havi inflációs ütemeket Magyarországon, Lengyelországban és Csehországban, bár ezt a lassító hatást részben ellensúlyozza majd az olajárak emelkedése.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzőinek számításai szerint a december-februári időszakban a bázishatások Csehországban átlagosan 0,33 százalékpont, Magyarországon 0,46 százalékpont, Lengyelországban 0,49 százalékpont mínuszt jelentenek a teljes kosárra számolt éves összevetésű inflációban. A ház szerint e bázishatások elsősorban az élelmiszer- és az üzemanyag-összetevőkben jelentkeznek.

A cég londoni elemzői szerint ez a hatás az emelkedő olajárak ellenére is egyértelműen nettó mínusz. A BofA Merrill Lynch Global Research közgazdászai úgy számolnak, hogy a tavalyi inflációs csúcsokhoz mérve a teljes kosárra számolt éves fogyasztói árindex növekedési üteme februárig Lengyelországban 0,7 százalékponttal, Csehországban 0,5 százalékponttal, Magyarországon 0,3 százalékponttal lassul.

A ház elemzőinek kimutatása szerint a globális alaptípusnak tekintett északi-tengeri Brent olajféleség október óta 17 százalékkal drágult dollárértéken, ám ennek hatását a három közép-európai EU-gazdaságban az erős helyi valuták enyhítik.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzőinek számításai szerint a hármak közül Magyarországon a legnagyobb az üzemanyagok súlya az inflációs kosárban, de forintban mérve itt sem haladja meg az olajárak október óta végbement emelkedésére a 14 százalékot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.