Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2014. Augusztus 05. 00:08, kedd | Helyi

Tüntetés a Hankooknál- DSTV videóval

Tüntetés a Hankooknál- DSTV videóval

Az egész szakszervezeti szféra képviseltette magát a Hankooknál tartott demonstráción.

Hosszú perceken keresztül olvasták fel a jelenlévő érdekképviseleteket, akik jelezték részvételüket a szakszervezeti elnök elbocsátása miatt tartott tüntetésen. Olyan 200-250-en fejezték ki tiltakozásukat Bognár Ferenc rendkívüli felmondása miatt. Sajnálatos volt, hogy a hankookos dolgozók nem vettek részt a demonstráción. Ha ott is voltak, nem voltak azonosíthatóak. Az viszont látványos volt, hogy a műszakvátás idején haza indulók közül senki nem állt be a demondsrálók közé, bármennyire is skandálták nekik, hogy "Gyertek ide!"

A demonstráción Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) elnöke hangsúlyozta: a megmozdulás nemcsak a VDSZ-hez tartozó Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezete vezetőjéről szól, akit jogtalanul, mondvacsinált okok alapján rendkívüli felmondással kirúgtak, hanem minden magyar munkavállalóról.

Örömének adott hangot, hogy hívásukra „egyként mozdultak meg” a magyar szakszervezetek, mert közösen érzik jogtalannak azt, ami a gumigyárban történt, s nem tűrhetik tovább a munkavállalói jogok sárba tiprását. Beszédében azt is mondta, hogy a Hankook üzeméből egy év alatt két választott tisztségviselő került az utcára rendkívüli felmondással, négyen pedig felmondtak. Jelezte, hogy átadtak a cég vezetésének egy hosszabb távú tárgyalási tervet, amellyel céljuk a béke és a nyugalom megteremtése. Hozzátette: javaslatot tettek egy tárgyalási koncepcióra és felajánlották a vezetőségnek, jelentsék be együtt az egyeztetések megkezdését a szakszervezeti és munkavállalói jogok betartásáról, a törvénytelenségek megszüntetéséről, az érdekvédelmi munka feltételeinekmegteremtéséről.

A Hankook a demonstráció után sajtóközleményt adott ki, eszerint "ahogy már a múlt hét folyamán is tájékoztattuk a sajtót, a Hankook Tire Magyarország Kft.2014. július 21-i hatállyal megszüntette egyik munkavállalójának munkaviszonyát, aki egyben a Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezetében is vezető pozíciót tölt be. A felmondás oka az volt, hogy a munkavállaló munkáltatóját tudatosan félrevezette, a tájékoztatási és együttműködési kötelezettségét szándékosan megszegte, valótlan információra hivatkozva kért és kapott engedélyt távolmaradásra a munkából. Valótlan az állítás, hogy jogi tanulmányai miatt szűnt meg a munkaviszonya.

A Hankook Tire Magyarország Kft. az esetet munkaügyi kérdésnek tekinti, nem pedig szakszervezeti kérdésnek. Annál is inkább, mert a felmondás csak a munkavállaló munkaviszonyát érinti szakszervezeti pozícióját vagy tevékenységét nem. A szakszervezet ellen indult totális támadás vádjára reagálva, a cég vezetősége kijelenti, hogy a Hankook soha nem szüntette meg egyetlen szakszervezeti tag vagy védett tisztségviselő munkaviszonyát sem tagsága miatt.

Az elmúlt időszakban összesen kettő esetben kezdeményezte a munkáltató a munkaviszony megszüntetését szakszervezeti tisztségviselő esetében. Az egyik a jelenlegi eset, a másik, korábban elbocsátott munkavállaló ügye pedig vádemelési javaslattal került az ügyészség elé. A többi esetben a munkavállalók maguk kezdeményezték a felmondást, és közös megegyezéssel távoztak a cégtől. A Hankook Tire Magyarország Kft. mindig a békés megoldásra törekszik, így most is mindent elkövetünk, hogy a jelenlegi helyzetet a lehető leggyorsabban megoldjuk. A felek számára az lenne a legjobb megoldás, ha a kedélyek csillapodnának, a józanság uralkodna az indulatok felett, és nem a média lenne a közvetítő a két oldal között.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.