Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2015. Július 06. 14:17, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Újabb díjat nyert A Liza, a rókatündér

Újabb díjat nyert A Liza, a rókatündér

Ujj Mészáros Károly első mozifilmje, a Liza, a rókatündér nyerte el a rangos filmes szaklap, a Cineuropa díját a hétvégén zárult újvidéki Cinema City filmfesztiválon - közölte az MTI-vel a Magyar Filmunió hétfőn.

A négy nyelven megjelenő folyóirat az elismeréssel az újvidéki fesztivál pályakezdőket felvonultató Fresh Danube programjának legjobbját díjazta. A zsűri indoklásában kiemelte, hogy a Magyar Nemzeti Filmalap több mint 220 millió forint értékű filmgyártási támogatásával készült abszurd romantikus vígjáték szórakoztató és eredeti, emellett méltatták a film látványvilágát is.

A vasárnap zárult újvidéki fesztiválon idén összesen 70 filmet mutattak be, a kis költségvetésű filmek kategóriájában Tolnai Szabolcs filmrendező Flowers of Evil című szerb feketekomédiája bizonyult a legjobbnak. A Balsai Móni főszereplésével készült Liza, a rókatündért korábban Portugália, Belgium, Hollandia, Spanyolország, Brazília és Amerika rangos filmfesztiváljai is díjazták.

Szintén újabb sikert aratott Reisz Gábor VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című diplomafilmje, amely a pályakezdő európai tehetségek alkotásait versenyeztető, az oroszországi Vologdában július 2. és 6. között megrendezett Voices filmfesztivál fődíját szerezte meg.

Az elismerésekről a mustrán nemzetközi zsűri döntött Gérard Krawczyk francia filmrendező elnökletével, aki többek között a nagysikerű Taxi-filmeket is jegyzi. Reisz Gábor alkotása korábban más elismerések mellett megnyerte a torinói filmfesztivál zsűrijének különdíját és a közönségdíjat is - olvasható a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni