Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. December 03. 16:26, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Ukrajnai tüntetések - Londoni elemzők: fizetési válság fenyeget, csúcson a CDS

Ukrajnai tüntetések - Londoni elemzők: fizetési válság fenyeget, csúcson a CDS

Fizetésimérleg-válság alakulhat ki Ukrajnában, ha elhúzódik a belpolitikai feszültség - vélekedtek keddi helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

Kedden meredek drágulással idei éves csúcsára emelkedett a londoni kereskedésben az ukrán államadósság-törlesztési kockázat fedezeti ügyleteinek költsége, tükrözve az adósságpiaci szereplők egyre erősödő félelmeit az ukrajnai fejleményekkel kapcsolatban.
Az S&P Capital IQ globális piaci adatszolgáltató csoporthoz tartozó CMA londoni piacfigyelő cég szakelemzőinek kimutatása szerint az ukrán szuverén adósságállomány törlesztési leállásának rizikójára köthető piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyama - az egyik legfőbb államadós-kockázati mutató - 59 bázispontos emelkedéssel 1130 bázispont közelében mozgott kedden a londoni piacon.
A keddre kialakult ukrán CDS-árfolyam azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió dollár névértékű ötéves ukrán államkötvényre most több mint 1,1 millió dolláros középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási szerződéseket a londoni piacon.
Ez messze a legmagasabb CDS-középárfolyam az európai szuverén adósok körében; csaknem kétszeresen haladja meg a világ egyik legkockázatosabb államadósának tekintett Görögország államcsőd-biztosítási tranzakcióinak árfolyamát. A görög államkötvényekre kínált CDS-kontraktusok középárfolyama a CMA kimutatása szerint 644 bázispont környékén mozgott a keddi londoni forgalomban.
Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics keddi értékelése szerint ha az ukrán politikai instabilitás elhúzódik, és ha Ukrajna nem kap pénzügyi támogatást a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) és az EU-tól vagy Oroszországtól, akkor az ukrán gazdaság hamarosan fizetésimérleg-válságba süllyedhet, amit a hazai fizetőeszköz meredek árfolyamgyengülése és az ukrán államkötvény-hozamok kiugrása kísérhet.
A ház londoni szakelemzői e prognózisuk alátámasztására kimutatták, hogy az ukrán gazdaság bruttó éves teljesítménye még mindig hozzávetőleg 10 százalékkal elmarad a 2008-2009-es pénzügyi válság előtt mért legutóbbi csúcsértéktől, és a folyómérleg-hiány a hazai kereslet növekedésének lassulása ellenére is a GDP-érték 8 százaléka körül jár, a rövid lejáratú külső adósságállomány pedig 60 milliárd dollár.
A Capital Economics londoni közgazdászainak számításai szerint mindent egybevetve az ukrán gazdaság bruttó külső finanszírozási igénye 75 milliárd dollár, ami meghaladja az éves hazai össztermék 40 százalékát.
Ukrajna már a tiltakozó megmozdulások kirobbanása előtt is csak küszködve tudta felhajtani a szükséges külső finanszírozást, sőt a külföldi tőkepiacok az elmúlt néhány hónapban gyakorlatilag bezárultak Ukrajna előtt, arra kényszerítve a kormányt, hogy a devizatartalékokból törlessze az esedékessé váló külső adósságrészleteket. Az ukrán devizatartalék két év alatt a felére csökkent, és ma már nem éri el a háromhavi importszámla összegét, amely pedig az IMF minimumajánlása - hangsúlyozták keddi értékelésükben a Capital Economics londoni elemzői.
Az egyre fenyegetőbb külső fizetési helyzetre hivatkozva a nemzetközi hitelminősítők sorra rontják Ukrajna szuverén adóskockázati besorolásait.
November elején a Fitch Ratings az addigi "B"-ről egy fokozattal "B mínusz"-ra minősítette vissza Ukrajna adósosztályzatát, amelyen negatív kilátást hagyott érvényben.
Nem sokkal korábban egy másik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's rontotta ugyanilyen mértékben Ukrajna államadós-besorolásait, ugyancsak a külső finanszírozási kockázatokkal indokolva a döntést.
Ukrajna szuverén adósosztályzatait a világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítő csoportja, a Moody's Investors Service még mélyebbre, az addigi "B3"-ról egy fokozattal "Caa1"-re süllyesztette a spekulatív sávon belül, szintén az egyre aggasztóbb külső ukrán likviditási pozícióval indokolva a lépést. A Moody's az új osztályzatot is azonnal leminősítési felülvizsgálat alá vette.
A "Caa1" besorolás - amely a másik két hitelminősítő módszertanában "CCC plusz"-nak felel meg - egy fokozattal rosszabb az S&P és a Fitch ukrán osztályzatainál. A "Caa" osztályzati sáv már rendkívüli kockázatokra figyelmezteti a befektetőket az érintett adóssal kapcsolatban.
Ukrajna az S&P Capital IQ piaci adatelemző csoport nemrégiben Londonban bemutatott harmadik negyedévi globális adóskockázati listáján a világ tíz legkockázatosabb szuverén adósának mezőnyében a második helyen szerepelt, Argentína mögött.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).